Vengeance - zestaw korekcyjny OzMods 1/48

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Vengeance - zestaw korekcyjny OzMods 1/48

Postprzez Aleksander » niedziela, 29 grudnia 2013, 14:49

Dzięki dość długiej liście osób życzliwych - począwszy od mojej kuzynki z Australii, przez zaprzyjaźnionego modelarza z Brisbane (Phil Mead), na właścicielu firmy OzMods z Australii Gregu Andersonie skończywszy, udało mi się zdobyć żywiczny zestaw korekcyjny do modelu firmy AZ Models Vultee Vengeance 1/48, zrobiony przez wyżej wymienioną firmę OzMods. Jedyny ból, jakiego doświadczyłem, związany był z kasą - sam zestaw kosztuje 95,80 dolarów australijskich (wraz z bezpieczną przesyłką do Polski) + dodatkowo 70 PLN za cło - doliczając do tego cenę samego modelu AZ, należałoby się spodziewać elementów ze złota z brylantami...
Ale jak się chce mieć prawidłowo wyglądającego Vengeance (pisał o modelu AZ - niepochlebnie zresztą - Kamil KFS), a w kolekcji RAAF-u wypada mieć najbardziej australijskiego amerykańskiego bombowca, to nie ma, że boli.
No i paczka wylądowała w końcu na moim biurku...
Ponieważ niezbyt często mamy do czynienie z tak "egzotycznym" wyrobem, postanowiłem się nim pochwalić i zrobić trochę zdjęć (choć nie było to proste technicznie, bo nie dorobiłem się jeszcze namiotu bezcieniowego) - może komuś się przyda, może ktoś też - podobnie jak ja - nie zważając na koszty (jak wprawiłem "machinę" w ruch, to już się nie mogłem wycofać :? ) - będzie chciał sobie taki zestaw nabyć - służę kontaktem.

Obrazek

Po wyjęciu pudełka z pudełka, zobaczyłem takie oto coś:

Obrazek

Mimo, że wielkościowo nieduże, zawiera w sobie kompletny kadłub wraz z okapotowaniem silnika i dwoma wersjami przedniej części jego osłony, sam silnik (podwójna gwiazda), śmigło, kaemy oraz statecznik pionowy i poziomy, prawidłową osłonę kabiny z przezroczystego vacu, wnętrze kokpitu wraz z komorą bombową i kilka innych "pierdółek" - praktyczne, ze starego AZ-ta pozostały tylko skrzydła i podwozie (ale bez kół, które są w zestawie korygującym także):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do tego dołączona jest także płytka CD z instrukcją

Obrazek

Zestaw obejrzałem i porównałem z wytworem firmy AZ:
Kadłub w modelu zestawowym ma nieprawidłowy kształt (jest zbyt chudy), co widać na zdjęciach (na górze - ciemniejszy, to kadłub AZ, na dole - OzMods):

Obrazek

Po przyłożeniu połówek kadłuba:

Obrazek

Obrazek

widać wyraźnie różnicę w grubości kadłuba - ten ciemniejszy, węższy kadłub, to AZ.
Jeszcze lepiej to widać na zdjęciu z przodu (lewy półprofil OzMods, prawy - AZ)

Obrazek

Porównanie statecznika pionowego (troszkę mi się przesunął do zdjęcia) - AZ-owski jest za szeroki i za wysoki (choć dla mnie ten mankament jest do zaakceptowania).

Obrazek

Całość zestawu jest "solidna", z niezłymi detalami, ale - jak to żywica - będzie wymagała trochę pracy. Nie mam z żywicą wielu doświadczeń, ale to, co dostałem wygląda dobrze, bez żadnych pęcherzyków powietrza, bez zniekształceń, na sucho pasuje i do siebie, i do skrzydeł AZ-ta. Czas się za niego (a właściwie nią - bo to w końcu "zemsta") zabrać i spróbować zrobić - pewnie niedługo zacznę, bo w końcu kolekcja samolotów RAAF bez Vengeance, to jak kolekcja myśliwców Armee de l"Air bez P-36!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

Re: Vengeance - zestaw korekcyjny OzMods 1/48

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 29 grudnia 2013, 18:41

Do waloryzacji wnętrza AZ wypuścił firmową blachę, silnik można zastąpić znakomitym wyrobem Vectora więc zazdroszczę tylko osłony Vacu bo to największa bolączka w modelu. Szkoda, ze nie można skopiować :(
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez zenon-król woźnych » niedziela, 29 grudnia 2013, 23:39

Firmowa blacha AZ to trochę cienizna,zwłaszcza jeśli chodzi o kolory.W ogóle ten model to masakra.Zamknąłem kadłub,dokleiłem skrzydła i na razie wrócił do pudła,mam go dość.Z czeskich short runów wolę jednak wyroby Special Hobby.Zestaw bardzo fajny ale za tą cenę to raczej się nie skuszę,tym bardziej że już trochę za późno.
zenon-król woźnych

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 11:00

Szkoda, że go odkładasz do pudła :/ Liczyłem na to, że wykonasz samodzielnie osłonę vacu i przy okazji zrobisz dwie a ta druga będzie Ci zbędna ;o) Swoją drogą to sprawdziłem w Hannats i maja z ich oferty wyroby niestety bez tej pozycji. Może się kiedyś tam pojawi to odejdą koszty drogiej przesyłki i cła. W sumie sprawę kadłuba też można obejść wstawiając łatę, która go pogrubi, wówczas też takie dwie łatki trzeba będzie wstawić w osłonę. Tylko ta cholerna owiewka..(nijak nie mam talentu do wydmuszek).

100-lecie Niepodległości

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 14:14

Mariusz - spróbuj napisać do tego Grega Andersona, może da się kupić u niego samą osłonę vacu?
W razie czego służę namiarami na firmę.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 20:19

Wątpię aby opłacało mu się wysłać jedno vacu :-| Może jeszcze jakiś kolega by się tez podłączył? Dzięki Olo za oferowaną pomoc. Jakby co to zaczepię na priv ;o)

100-lecie Niepodległości

Postprzez Ralf_S » poniedziałek, 30 grudnia 2013, 22:18

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Wątpię aby opłacało mu się wysłać jedno vacu :-| Może jeszcze jakiś kolega by się tez podłączył? Dzięki Olo za oferowaną pomoc. Jakby co to zaczepię na priv ;o)

Może Rob Taurus zrobi?
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 31 grudnia 2013, 10:32

Ralf_S napisał(a):Może Rob Taurus zrobi?

I to jest całkiem sympatyczne życzenie na nadchodzący 2014 rok :)

100-lecie Niepodległości

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie