P-51B/C "Blue nose" 1:72 Hasegawa- pytanie o model

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

P-51B/C "Blue nose" 1:72 Hasegawa- pytanie o model

Postprzez Grzegorz S. » środa, 1 kwietnia 2009, 18:51

Jak w tytule- interesują mnie opinie osób które miały z nim do czynienia oraz stronki zawierające recenzje, zdjęcia ramek- na razie znalazłem tylko
http://www.1999.co.jp/eng/10036922
Interesują mnie również jakieś dane na temat jakości żywicznych kokpitów do Mustangów B/C z CMK i True Details.
Grzegorz S.

Reklama

Re: P-51B/C "Blue nose" 1:72 Hasegawa- pytanie o model

Postprzez zegeye » czwartek, 2 kwietnia 2009, 08:36

Z tego co słyszałem to bolączką modeli mustanga hasy w tej skali sa płytkie wnęki podwozia głównego i zly skos krawędzi natarcia skrzydła głównego przy kadłubie.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Grzegorz S. » piątek, 3 kwietnia 2009, 21:08

Dzięki Zegeye. A jak z jakością żywic do Mustangów w tej wersji :?: I jeszcze jedno: pamiętam, że z miesiąc czy 2 temu mignął mi w którejś gazecie modelarskiej artykuł P-51B różnych firm w którym można było znaleźć wady i zalety modeli, jak również poważniejsze błędy i sposoby ich skorygowania. Dysponuje ktoś tym artykułem? Jeśli dowiem się z którego był czasopisma i z którego numeru to np u wydawcy może uda mi się go dostać więc będę wdzięczny za informację. Pozdrawiam!
Grzegorz S.

Postprzez Daniel-Martola » piątek, 3 kwietnia 2009, 21:24

Jak zrobisz zamknięte klapy to tych za płytkich wnęk widać i tak nie będzie.
pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Cichociemny » piątek, 3 kwietnia 2009, 23:12

Renegat_2008 napisał(a):I jeszcze jedno: pamiętam, że z miesiąc czy 2 temu mignął mi w którejś gazecie modelarskiej artykuł P-51B różnych firm w którym można było znaleźć wady i zalety modeli, jak również poważniejsze błędy i sposoby ich skorygowania. Dysponuje ktoś tym artykułem? Jeśli dowiem się z którego był czasopisma i z którego numeru to np u wydawcy może uda mi się go dostać więc będę wdzięczny za informację.

W ostatnim numerze miniRepliki (60) był artykuł o osłonach typu Malcolm w różnych miniaturach Mustanga. Artykułu porównującego P-51 różnych producentów nie kojarzę.
Cichociemny

Postprzez Murek » sobota, 4 kwietnia 2009, 10:32

Na starym forum były fajne artykuły ale nie potrafię ich wstawić :(
Murek

Postprzez Grzegorz S. » sobota, 4 kwietnia 2009, 10:57

Cichociemny napisał(a):W ostatnim numerze miniRepliki (60) był artykuł o osłonach typu Malcolm w różnych miniaturach Mustanga. Artykułu porównującego P-51 różnych producentów nie kojarzę.

O ten artykuł mi chodziło. Myślałem tylko, ze było coś poza owiewkami- obejrzałem na prędce i tylko wątek Malcolmów wychwyciłem. Dzięki.

Murek napisał(a):Na starym forum były fajne artykuły ale nie potrafię ich wstawić :(

A pamiętasz może tytuły albo z kiedy były? Wkleiłbym w opcję "Szukaj", bo jeśli wpiszę tylko słowo "mustang" albo "P-51" no to chyba nie muszę mówić ile mi tego powyskakuje, a ostatnio nie mam zbytnio czasu na długie przesiadywanie przy kompie, żeby przepyrać kilkaset artykułów które mi wyskoczy. Nawet nie wiem czego miałbym szukać- osobnego artykułu o Mustangach czy jakiejś dyskusji która rozgorzała w "Galerii" albo "Warsztacie" przy okazji budowy jakiegoś konika...

Daniel-Martola napisał(a):Jak zrobisz zamknięte klapy to tych za płytkich wnęk widać i tak nie będzie.
pozdrawiam

Gdybym już zainwestował w Hase to kupiłbym i tak pewnie jakieś żywiczne wnęki (o ile do wersji B/C w 1:72 są) albo skopiował Academy.

Dzięki za odpowiedzi panowie. Pozostaje mi więc już tylko kwestia "mydeł" do kokpitu.
Pozdrawiam!
Grzegorz S.

Postprzez Murek » sobota, 4 kwietnia 2009, 11:47

W dziale Lotnicze - Dokumentacja - "N.A. P-51B Mustang w 1/72.
Porównanie planów oraz zestawów Academy, Hasegawa i Revell.
Hubert Kubiak"

Lotnicze Recenzje - "P-51B Mustang - Academy 1:72"

Lotnicze Recenzje - "P-51D Mustang - Hasegawa 1:72"
Chodzi oczywiście o Polską Witrynę Modelarską
pozdrawiam
Murek

Postprzez Grzegorz S. » sobota, 4 kwietnia 2009, 12:22

Murek napisał(a):W dziale Lotnicze - Dokumentacja - "N.A. P-51B Mustang w 1/72.
Porównanie planów oraz zestawów Academy, Hasegawa i Revell.
Hubert Kubiak"

Lotnicze Recenzje - "P-51B Mustang - Academy 1:72"

Lotnicze Recenzje - "P-51D Mustang - Hasegawa 1:72"
Chodzi oczywiście o Polską Witrynę Modelarską

Niestety, nie mogę znaleźć tych artykułów (wpisywałem w szukaj na wszelkie sposoby i tych artykułów nie ma). Biorąc pod uwagę, że piszesz o dziale "Lotnicze - Dokumentacja" masz chyba na myśli stronę internetową www.old.modelarstwo.org.pl, a nie stare forum PWM, a ta stronka niestety już nie istnieje (chyba, że jest teraz pod innym adresem)...
Grzegorz S.

Postprzez Murek » sobota, 4 kwietnia 2009, 12:48

Wysłałem na PW trzy artykuły o modelach w 1-72. Mam nadzieję że pomogą.
Murek

Postprzez HK » środa, 8 kwietnia 2009, 13:17

To ja napisałem niegdyś ten artykuł na PWM. Chyba już nie jest dostępny. Ale mam go cały czas w komputerze. Ostatnio nawet wróciłem do tematu i trochę go uaktualniłem korzystając z nowych materiałów. Wniosek pozostaje jednak ten sam: P-51B/C z Academy jest najlepszym modelem "z pudła" w tej skali. Jednak w moim oryginalnym artykule byłem zbyt surowy dla P-51 Revella. Obecnie stawiałbym ten model niemal na równi z Aca, bo w gruncie rzeczy ma lepsze skrzydła. Hasegawa ma niestety ten wspomniany "babol" ze zbyt dużym skosem krawędzi natarcia. Bardzo widoczny. Gdyby chcieć go zmniejszyć, "wjechalibyśmy" niemal do wnęk podwozia, które trzeba by wtedy przesunąć do tyłu. Możliwe, ale kłopotliwe. W Academy ten skos też jest nieco za duży, ale zdecydowanie mniej widoczny. Ale wybór jest niełatwy. Hasegawa ma najlepszy kadłub a Revell skrzydła. Ja postawiłem na Academy, bo mimo paru błędów nie są one tak dokłuczliwe jak błedy pozostałych dwóch i łatwiejsze do poprawienia.
Hendryk
HK

Postprzez Murek » środa, 8 kwietnia 2009, 20:36

A czy Revell nie ma sporo za małej rozpiętości skrzydeł? Robiłem ten model (nadal nie jest skończony) i przedłużałem mu skrzydła co jest dość kłopotliwe... Poza tym fatalnie są spasowane wloty powietrza pod kadłubem oraz kołpak. Oszklenie w wersji Malcolm Hood to parodia i straszliwa porażka. Ponoć przód kadłuba (do kabiny) jest nieco za długi, ja nie poprawiałem. Jeśli chodzi o wersję B/C to stawiałbym na Academy. Ale to tylko moje siłą rzeczy subiektywne zdanie :D
pozdrawiam
Murek

Postprzez HK » środa, 8 kwietnia 2009, 22:09

Wg moich pomiarów, to owa zbyt mała rozpiętość oscyluje wokół 1mm. Więc w zasadzie w granicach błędu. Co do spasowania modelu, nie wypowiadam się - Revell'a nie robiłem, ale Academy też idealna nie jest. Oszklenie nadaje się do wyrzucenia, zgoda. Ale w przypadku Malcolm Hood, wszystko co nie jest vacu będzie kiepsko wyglądało w tej skali. Więc jeśli i tak zmieniamy osłonę kabiny, to jakość oryginalnej przestaje mieć znaczenie. Przód kadłuba - rzeczywiście nieco za długi (2mm). Ale czy to jest zauważalne na gotowym modelu? Wątpię. A nieprawidłowy kształt wlotu powietrza do sprężarki w Academy jest widoczny wyraźnie.
W sumie najmniej pracochłonną opcją jest połączenie elementów z wszystkich trzech modeli. Tylko że Academy to ok 40 zł, Revel chyba ze 30, Hasegawa pewnie z 50 albo więcej. Ponad 100 zł za mały model to chyba przesada. Ale jak ktoś jest wariatem jak ja...
Hendryk
HK

Postprzez Mac Eyka » czwartek, 9 kwietnia 2009, 08:47

W zeszłym roku na rynku pojawił się model Hobby Bossa. Postaram się przymierzyć go do planów. Bo poza raczej skromnym wyposażeniem kabiny prezentuje się całkiem zgrabnie. Delikatna faktura i całkiem znośne szkło.
No i kalki są wspaniałe.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez RAV » czwartek, 9 kwietnia 2009, 09:32

Mac Eyka napisał(a):W zeszłym roku na rynku pojawił się model Hobby Bossa. Postaram się przymierzyć go do planów. Bo poza raczej skromnym wyposażeniem kabiny prezentuje się całkiem zgrabnie.

Wznios skrzydła za mały, co jest dziwne i trudne do skorygowania zważywszy, że płat jest w jednym kawałku.
Obrazek
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie