[1/48] Zapowiedzi i nowości na 2016 r.

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: [1/48] Zapowiedzi i nowości na 2016 r.

Postprzez potez » sobota, 2 lipca 2016, 20:09

Jacek Bzunek napisał(a):
potez napisał(a):Jak komuś nie pasuje - jest Icarodesign?

inna wersja to po poerwsze, po drugie jest tylko teoretycznie....
Mig-17 jest cieniutką surówką...
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Reklama

Postprzez Komandor » sobota, 2 lipca 2016, 20:16

Jacek Bzunek napisał(a):
Komandor napisał(a):100%, że będzie straszliwy badziew, jak to ma w zwyczaju Hobby Szef.

Na MiGa-17, F-105 czy Ka-29 nikt nie narzeka. Na parędziesiąt modeli w 48 obok planów leżą J-29 i AMX. IARosław, IARosław :!:

Skoro tak twierdzisz Jacku, to nie zamierzam psuć Ci smaczku sklejania Hobby Szefów. Każdy lubi to co chce. Ja nauczony smutnym doświadczeniem przewiduję kłopoty - paczaj P-40B.
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 2 lipca 2016, 21:23

Komandor napisał(a):Ja nauczony smutnym doświadczeniem przewiduję kłopoty - paczaj P-40B.

P-40B to Trumpeter z 2003. Też go miałem i nawet już nie pamiętam coś się z nim stało. W pudełku przeciętny Hobbyboss nie wygląda gorzej niż Tamiya (Me 262 wygląda nawet dokładnie tak samo :) ).
Problem z Hobbybossem jest gdzie indziej.

Obrazek
http://www.britmodeller.com/forums/inde ... -mean-152/
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez potez » sobota, 2 lipca 2016, 21:45

Dlatego trzeba odżałowac kaskę na pilotreplicas. Chociaż trzeba sobie do niego dysze wystrugać bo w podełku wieje grozą no i zrobić komory podwozia, bo tam z kolei wieje pustką...
Ostatnio edytowano sobota, 2 lipca 2016, 22:07 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Komandor » sobota, 2 lipca 2016, 22:03

potez napisał(a):Dlatego trzeba odżałowac kaskę na pilotreplicas.

Ja odżałowywuję :-/ na Sea Venoma
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Kuba P. » sobota, 2 lipca 2016, 22:04

Jacek Bzunek napisał(a):W pudełku przeciętny Hobbyboss nie wygląda gorzej niż Tamiya (Me 262 wygląda nawet dokładnie tak samo :)

No proszę Cię Jacek... :lol:
Kuba P.

Postprzez arhtus » sobota, 2 lipca 2016, 23:49

Ja to się zastanawiam kto w ogóle projektuje te modele w Hobby Bossie, detale, linie, spasowanie to naprawdę wysoki poziom, ale odwzorowanie kształtów, bryły tych modeli to jest w niektórych modelach po prostu fantazja z du....y wzięta.
Czasem wystarczy przecież wpisać w przeglądarce hasło i ilość zdjęć, planów, informacji na temat danego samolotu jest przeogromna (czy w Chinach mają internet....? ) mam ich F-18, Miga-17 i EMB-314 Super Tucano i każdy ma okropne babole, ale to co jest w tym ostatnim to już jest katastrofa. Kadłub jest naprawdę super, ale skrzydła to jakby wzięte z innego samolotu, po prostu nic sie nie zgadza...
Nie jestem z tych co model uważają za "nieskładalny" bo jakaś linia czy panel sie nie zgadza, ale jak się już projektuje model jakby nie było na wysokim poziomie to można by się bardziej przyłożyć do wierności odwzorowania kształtów i wymiarów w skali.
arhtus

Postprzez Komandor » niedziela, 3 lipca 2016, 15:40

arhtus napisał(a):Ja to się zastanawiam kto w ogóle projektuje te modele w Hobby Bossie, detale, linie, spasowanie to naprawdę wysoki poziom, ale odwzorowanie kształtów, bryły tych modeli to jest w niektórych modelach po prostu fantazja z du....y wzięta.
Czasem wystarczy przecież wpisać w przeglądarce hasło i ilość zdjęć, planów, informacji na temat danego samolotu jest przeogromna (czy w Chinach mają internet....? ) mam ich F-18, Miga-17 i EMB-314 Super Tucano i każdy ma okropne babole, ale to co jest w tym ostatnim to już jest katastrofa. Kadłub jest naprawdę super, ale skrzydła to jakby wzięte z innego samolotu, po prostu nic sie nie zgadza...
Nie jestem z tych co model uważają za "nieskładalny" bo jakaś linia czy panel sie nie zgadza, ale jak się już projektuje model jakby nie było na wysokim poziomie to można by się bardziej przyłożyć do wierności odwzorowania kształtów i wymiarów w skali.

I o to chodzi !
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez MODELFUN » poniedziałek, 4 lipca 2016, 07:35

Brzydactwo się zmaterializowało:
https://www.hannants.co.uk/product/ISC48041
choć na lucky w preorderze kwota podobna ale USD :mrgreen:
MODELFUN

Postprzez CzarekB » poniedziałek, 4 lipca 2016, 15:50

Nie takie to brzydactwo znowu.
Mam ten model już tak z miesiąc. Poza lekkim wygięciem płatów spowodowanym skurczem żywicy, jest odjazdowy.
Patrząc na styl wykonania, zastanawiam się czy matki nie były wykonane przez tych samych ludzi co robią modele Ardpol. ( chyba tak się ta firma nazywa, jak nie to proszę o łagodny wymiar kary )
Czarek.
CzarekB

Postprzez Jurek Greinert » poniedziałek, 4 lipca 2016, 16:30

CzarekB napisał(a):Nie takie to brzydactwo znowu.
Mam ten model już tak z miesiąc. Poza lekkim wygięciem płatów spowodowanym skurczem żywicy, jest odjazdowy.
Patrząc na styl wykonania, zastanawiam się czy matki nie były wykonane przez tych samych ludzi co robią modele Ardpol. ( chyba tak się ta firma nazywa, jak nie to proszę o łagodny wymiar kary )

A mógłbyś wrzucić jakieś foty? Bo jeśli jest jak mówisz to odkładam na Ouragana
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Warsztat : Fokker D-XXI
Jurek Greinert

Postprzez CzarekB » poniedziałek, 4 lipca 2016, 18:00

http://www.britmodeller.com/forums/inde ... ls-boxing/

Jest dokładnie tak samo jak w tym linku, poza tym ze w moim modelu cześć ogonowa jest w innym kolorze żywicy.
"Szkło" pięknie przejrzyste, wszystko ładnie dolane, nie widać pęcherzyków powietrza nigdzie.
Jedyny zgrzyt to te lekko wygięte skrzydła, no ale w modelu z żywicy to nic nowego.
Czarek.
CzarekB

Postprzez witox » poniedziałek, 4 lipca 2016, 23:54

Komandor napisał(a):
arhtus napisał(a):Ja to się zastanawiam kto w ogóle projektuje te modele w Hobby Bossie, detale, linie, spasowanie to naprawdę wysoki poziom, ale odwzorowanie kształtów, bryły tych modeli to jest w niektórych modelach po prostu fantazja z du....y wzięta.

I o to chodzi !

Ja bym tak wszystkich produktów od nich w czambuł nie potępiał, bo to byłaby duża przesada,Z Hobby Bossem jest podobnie jak z jego starszym bratem Trumpeterem (zresztą wiele ich modeli to zmniejszone lub zwiększone Trumpki). A więc mają modele słabe i z kupą błędów, mają całkiem dobre i cenione - choćby w 1/32 Avenger, Dauntless, Me 262 czy Swordfish. Na zachodzie często na forach pojawia się ta teoria, że pracują u nich A-teamy i B-teamy i w zależności od tego która ekipa była odpowiedzialna za model dostajemy produkt dobry bądź cienki. :) Nie wiem ile jest w tym prawdy, ale coś w tym może być.
witox

Postprzez Ralf_S » wtorek, 5 lipca 2016, 07:05

witox napisał(a):
Komandor napisał(a):

I o to chodzi !

Ja bym tak wszystkich produktów od nich w czambuł nie potępiał, bo to byłaby duża przesada,Z Hobby Bossem jest podobnie jak z jego starszym bratem Trumpeterem (zresztą wiele ich modeli to zmniejszone lub zwiększone Trumpki). A więc mają modele słabe i z kupą błędów, mają całkiem dobre i cenione - choćby w 1/32 Avenger, Dauntless, Me 262 czy Swordfish. Na zachodzie często na forach pojawia się ta teoria, że pracują u nich A-teamy i B-teamy i w zależności od tego która ekipa była odpowiedzialna za model dostajemy produkt dobry bądź cienki. :) Nie wiem ile jest w tym prawdy, ale coś w tym może być.

Trumpeter/HobbyBoss to taki modelarski Microsoft: sami mają jeden produkt, a resztę podkupują na rynku (proszę nie brać tego dosłownie - to taki skrót myślowy :mrgreen: )
Najpierw był Trumpeter i osobno HobbyBoss, potem się połączyli. Wciągnęli MiniHobbyModels, KitTech, a ostatnio Tristara (mam wrażenie, że na jego bazie powstaje Merit :roll: ). Sami tylko wiedzą ile tych firm po drodze jeszcze było. Stąd mogą też być znaczne różnice w jakości modeli, bo jak widzę technologi nie transferowali do wszystkich jednostek. Trumpeterowskie samoloty w większości posiadają mechanizację płatowca (osobne klapy, sloty, lotki, hamulce aero itp.) HobbyBoss zaś jest prościutki: bryła bez fajerwerków, ilość elementów ograniczona na maxa. Taki budżetowy produkt :)
Mając tyle firm można przebierać w pracownikach i zapewne najlepsi trafili do głównej firmy (Trumpeter/Merit).
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez witox » wtorek, 5 lipca 2016, 09:42

Ralf_S napisał(a):Najpierw był Trumpeter i osobno HobbyBoss, potem się połączyli.

Oficjalnie to połączyli się niedawno. Ale patrząc na modele widać, że jakaś zależność, przynajmniej kapitałowa i know-how obu firm istniała praktycznie od początku. Sorry, ale jeśli Trumpek wydaje całą serię czołgów KW w 1/35 i za chwilę to samo robi Hobby Boss w 1/48 wydając DOKŁADNIE te same warianty to na pewno to nie jest przypadek.

Ralf_S napisał(a):Wciągnęli MiniHobbyModels, KitTech, a ostatnio Tristara (mam wrażenie, że na jego bazie powstaje Merit :roll: ). Sami tylko wiedzą ile tych firm po drodze jeszcze było. Stąd mogą też być znaczne różnice w jakości modeli, bo jak widzę technologi nie transferowali do wszystkich jednostek.

Tristar z pewnością był na początku osobną firmą, której formy wykupił potem Trumpek/Boss. MiniHobbyModels i Merit to raczej marki Trumpka, albo powiązane firmy, podobnie było z Gallery Models. Niektóre modele wychodziły zresztą po kolei pod różnymi markami, choćby USS Arizona w 1/350.

Ralf_S napisał(a):Trumpeterowskie samoloty w większości posiadają mechanizację płatowca (osobne klapy, sloty, lotki, hamulce aero itp.) HobbyBoss zaś jest prościutki: bryła bez fajerwerków, ilość elementów ograniczona na maxa. Taki budżetowy produkt :)
Mając tyle firm można przebierać w pracownikach i zapewne najlepsi trafili do głównej firmy (Trumpeter/Merit).

Stąd mogą też być znaczne różnice w jakości modeli, bo jak widzę technologi nie transferowali do wszystkich jednostek. Trumpeterowskie samoloty w większości posiadają mechanizację płatowca (osobne klapy, sloty, lotki, hamulce aero itp.) HobbyBoss zaś jest prościutki: bryła bez fajerwerków, ilość elementów ograniczona na maxa. Taki budżetowy produkt :)

Trzeba jednak zawsze patrzeć na skalę tych modeli. Trochę się zagalopowałem wczoraj z tym Bossowym powiększaniem, bo jak się teraz zastanowię to oni chyba jednak zawsze wydają model w mniejszej skali od Trumpka. Pewne uproszczenia są zatem nieuniknione. Choćby w mechanizacji płata, choć nie zawsze, bo taki Hobby Bossowy 1/48 A-6 Intruder to w tym względzie dokładnie pomniejszony Trumpeter. A choćby P-61 Black Widow w 1/32 nie wydaje się technologicznie gorszy od modeli Trumpka w tej skali. Zresztą tu w ramach jednej i tej samej marki Hobby Boss jest ta sama zależność: P-61 w 1/48 jest uproszczony w stosunku do 1/32.
witox

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie