[In-Box] F4U-1D Corsair 1/72 - Hobby Boss

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

[In-Box] F4U-1D Corsair 1/72 - Hobby Boss

Postprzez KilY » niedziela, 16 stycznia 2011, 16:17

Przedstawiam zawartość pudełka modelu znanego wszystkim myśliwca F4U-1D Corsair od Hobby Bossa. Model pochodzi z ich serii Easy Assembly, czyli zestawów prostych w składaniu. Pudełko jest w porządku otwierane do góry, w środku znajdujmy wypraski ułozone w plastikowej formie. Kadłub i skrzydła składają się z jednej części, osłona silnika jest odlana już wraz z silnikiem, tylne koło z hakiem tak samo, a pokrywy od tylnego koła są odlane wraz z kadłubem.

Wnętrze kabiny prezentuje się bardzo ubogo, w zasadzie składa się jedynie z fotela i orczyka. Ten ostatni nie jest charakterystycznie wygięty, a swoim wyglądem przypomina raczej maczugę. Dalej mamy już tylko prostą ściankę i nawet jakby się chciało coś pomajstrować przy tym to będzie to ciężkie. Do wybory mamy dwa rodzaje oszklenia, z zamkniętą, lub otwartą owiewką.

Instrukcja składania jest czytelna i prosta, czego nie można powiedzieć o schemacie malowania i układania kalkomanii. Mamy do wyboru dwa malowania, dla maszyny z lotniskowca Bunker Hill, nr. 110, oraz dla maszyny z lotniskowca Block Island, nr. 82 Daisy June, z malunkiem blond piękności na osłonie silnika.

To by było na tyle jeśli chodzi o zawartość, ale chciałbym jeszcze napisać o kilku złych rzeczach. Z dołączonego zestawu kalkomanii nie da się wykonać maszyny z Bunker Hill, nie wspominając o tym, że schemat malowania tej maszyny jest zły. Po prostu brakuje małych cyfr od numeru maszyny, które powinny znajdować się na stateczniku pionowym obok strzałki, oraz na klapach od podwozia, które widać na tym zdjęciu innej maszyny z tego lotniskowca: ZDJĘCIE. Poza tym jak widać żółty otok na silniku powinien być dłuższy i wychodzić za numer maszyny.

Co jeszcze? Tutaj mam do was prośbę, bo sam nie wiem. Na kalkomanii znajdują się dwie pary amerykańskich insygniów, jedne duże oznaczone "1", drugie małe oznaczone "8" i tutaj coś jest na tych schematach pokaszanione i nie mogę tego zrozumieć. Przy Bunker Hill każą na burtę nakładać dużą "1", a przy Block Island małą "8", choć na rysunkach obydwa mają tą samą wielkość. Co więcej przy Block Island, którą nota bene chcę wykonać i na burtę i na skrzydła należy nakleić insygnia "8", choć ich tyle nie ma. Czy ktoś mądry wyjaśni mi o co w tym chodzi?

Na koniec chciałem jeszcze powiedzieć kilka słów o malowaniu. HobbyBoss postanowił podać jedynie informację o malowaniu kadłuba i skrzydeł, pomijając inne elementy. Tak więc podpowiedzcie jakimi kolorami pomalować:
- wnętrze kabiny
- kołpaki kół
- wnęki po kołach (na schemacie są żółte, a nie powinny być zielone?)
- zbiorniki paliwa i rakiety (na schemacie są w kolorze kadłuba, ale na rysunku który znalazłem w jednej książce są szare, zresztą na pudełku tak samo. A rakiety z tego co gdzieś widziałem były szare z zielonymi końcówkami, prawda to?)
- Wnętrze osłony silnika i sam silnik, wraz z tym elementem na którym kręcą się śmigła
- hak

Proszę podajcie jakie to mają być kolory farb Humbrola?

Poniżej zdjęcia modelu, kalek, schematów i obrazka modelu jaki znalazłem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano niedziela, 16 stycznia 2011, 22:01 przez KilY, łącznie edytowano 3 razy
KilY

Reklama

modele polskich samolotów

Re: [In-Box] F4U-1D Corsair 1/72 - Hobby Boss

Postprzez RAV » niedziela, 16 stycznia 2011, 16:36

KilY napisał(a):Na kalkomani znajdują się dwie pary amerykańskich insygniów, jedne duże oznaczone "1", drugie małe oznaczone "8" i tutaj coś jest na tych schematach pokaszanione i nie mogę tego zrozumieć. Przy Bunker Hill każą na burtę nakładać dużą "1", a przy Block Island malą "8", choć na rysunkach obydwa mają tą samą wielkość. Co więcej przy Block Island, którą nota bene chcę wykonać i na burtę i na skrzydła należy nakleić insygnia "8", choć ich tyle nie ma. Czy ktoś mądry wyjaśni mi o co w tym chodzi?

Kalki HB są dobre technicznie (świetnie się układają), ale fatalne merytorycznie. Kiepskie kolory, znaki za duże lub za małe, nieprawidłowe proporcje... Ostatnio robiłem Hellcata i zastosowałem kalki Techmodu do tego samego malowania, bo z HB nic się nie nadawało.

W przypadku, o którym piszesz, najpewniej chodzi o błąd w instrukcji. Duże znaki powinny być na skrzydłach, a mniejsze na kadłubie. Ale nie dam złamanego grosza za to, że one którekolwiek z nich maja prawidłowy rozmiar.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie