Phantomy w 1/48

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Phantomy w 1/48

Postprzez dranio » środa, 2 lipca 2014, 11:49

Jako, że moja wiedza modelarska zatrzymała się na dość zamierzchłej przeszłości, a głównym obszarem moich zainteresowań modelarskich jest wojna w Wietnamie i konflikty bliskowschodnie, gdzie Phantom był szeroko wykorzystywany, pytam Szanownych Forumowiczów o polecane (ew. stanowczo niepolecane) modele Phantomów w skali 1/48.

Zorientowałem się, jak następuje:
F-4B/N - Academy/Eduard
F-4C - Academy
F-4D - ????
F-4E - ???? (Hasegawa?)
F-4J - ????
RF-4B/C/E - ????

Pomożecie?

dranio
Ostatnio edytowano środa, 2 lipca 2014, 12:32 przez dranio, łącznie edytowano 1 raz
dranio

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Phantomy w 1/48

Postprzez Siema » środa, 2 lipca 2014, 12:22

Polecam Phantomy Academy/Eduarda (edek pakuje ten sam model plus dodatki). To nowe modele, bardzo dnie wykonane. Sam mam wersję C i jakościowo jest bardzo ładny. Merytorycznie nie rozgrzebywalem go jeszcze, ale opnie są raczej dobre.
Hasegawa ma tę przewagę, że zrobili więcej wersji, natomiast to ponoć spowodowało problemy ze składalnością.
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez potez » środa, 2 lipca 2014, 15:17

Akurat tutaj wybór jest prosty:
F-4B/N i C/D- academy - wskazane użycie wersji Eduarda bo dobra cena i wypraski szare a nie wielokolorowe co ułatwia robotę. Do poprawienia błędy opisane tutaj:
http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?showtopic=258786&hl=f-4b%20&st=0 i tutajhttp://www.arcforums.com/forums/air/index.php?showtopic=257610&hl=f-4%20decals&st=0
Wszystkie pozostałe Hasegawa ale uwaga - wybieraj wersje morskich z wgłębnymi liniami, bo są dużo lepsze niż stare z wgłębnymi. Błędów merytorycznych w Hase w zasadzie nie ma. Tylko tradycyjnie, ubogie wnętrze i brak uzbrojenia w modelach.
Academy tez łatwiej skladalna bo kadłub jednoczęściowy a nie z dwóch, no i więcej ma nitów na powierzchmi :mrgreen:
W zestawie do Edka jest trochę różnych rzeczy dodane typu dysze i inne takie tam więc w dobrej cenie i łatwiej się robi.
Do hase- wskazane dokupienie zestawó Airesa - Do RF to praktcznie koniecznie mają piękny duże zestaw z kabina, aparatami i całą resztą. :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez dranio » czwartek, 3 lipca 2014, 07:58

Dziękuję za informacje. Muszę jeszcze zobaczyć, jak wygląda sytuacja ze slotami na skrzydłach F-4E/F/S. "Późne" F-4E miały sloty zamiast klap przednich, na F-4J też je wymieniano podczas przebudowy do wersji "S".
Sloty to chyba największy problem "modelarski", nie licząc wiatrochronu bez środkowej szyby pancernej. Taki wiatrochron był na kilku egzemplarzach F-4G, używanych m.in. w "Pustynnej Burzy".

Wszelkie inne podwarianty w rodzaju F-4C Wild Weasel, F-4D LORAN czy RF-4C/F-4E z AN/ARN-101 są już do ogarnięcia. :mrgreen:

dranio
dranio

Postprzez potez » czwartek, 3 lipca 2014, 09:35

dranio napisał(a):"Późne" F-4E miały sloty zamiast klap przednich, na F-4J też je wymieniano podczas przebudowy do wersji "S".

Nie ma problemu od tego sa odpowiednie mutacje pudełkowe, wszystkie te warianty są w Hasegawie dostępne. A jak nie chcesz kupować nowych pudełek to Wolfpack załatwia sprawę.
dranio napisał(a):nie licząc wiatrochronu bez środkowej szyby pancernej. Taki wiatrochron był na kilku egzemplarzach F-4G, używanych m.in. w "Pustynnej Burzy".

w pudełkach Hasegawy jest ta kabina dostępna w dwu wariantach - na pewno w pudełkowanym japońskim F-4EJ KAI i w którejś wersji malowania f-4G właśnie.
Mam to pudełko i tam jest to szkło:
http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=HSG%2007207
Do tego jeszcze w nowych wypustach dodaja ramkę V w której jest od nowa zrobiona osłona kabiny jako jede element, istotne ułatwienie dla tych, którzy nie robią otwartej osłony i nie muszą dzięki temu sklejać 4 elementów 8-)
potez

Postprzez dranio » czwartek, 3 lipca 2014, 10:17

Jeszcze raz dzięki!

Trzeba będzie rozejrzeć się za jakimś Phantomem. :mrgreen: Problem tylko taki, że jest sporo maszyn z Wietnamu, na których latali słynni piloci i WSO. "MiG Killers", czy inne "fajne" Phantomy (np. F-4D "Night Owls" z 8 TFW przenoszące GBU-8/10. Zasobnik Pave Knife widziałem w jakimś zestawie.

Dokumentacja zdjęciowa też jest bogata.

dranio
dranio

Postprzez potez » czwartek, 3 lipca 2014, 18:56

F-4C Academy, maszyna płk.Oldsa :twisted:
potez

Postprzez mirage3 » czwartek, 3 lipca 2014, 19:28

potez napisał(a):F-4C Academy, maszyna płk.Oldsa :twisted:

Czy tylko Olds latał w Wietnamie ? ;o)

Wróciła mi wiara, że kogoś obchodzi tematyka wojny powietrznej nad Wietnamem :twisted:
Pozdrawiam Piotrek Gołembiewski
mirage3

Postprzez Siema » czwartek, 3 lipca 2014, 20:29

mirage3 napisał(a):

Wróciła mi wiara, że kogoś obchodzi tematyka wojny powietrznej nad Wietnamem :twisted:

Nie tylko, ale maszyna fajna, całkiem dobrze sfotografowana w czasach służby- sam planuję jak już pozbieram do niej dodatki... :)
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez dranio » czwartek, 3 lipca 2014, 22:05

mirage3 napisał(a):

Ano mnie obchodzi - od kilkunastu lat kupuję książki o wojnie powietrznej nad Wietnamem. :mrgreen:

dranio
dranio

Postprzez potez » czwartek, 3 lipca 2014, 22:14

mirage3 napisał(a):

To po prostu jest w pudełku na gotowo. SCAT XXVII 8-)
potez

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie