Dodatki do F-14D Hobby Bossa 1:48

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Dodatki do F-14D Hobby Bossa 1:48

Postprzez Solo » czwartek, 21 sierpnia 2014, 09:45

Zaczynam sobie kompletować dodatki do w/w modelu i mam z tym pewne problemy.
Może doradzicie co do tego modelu wydano i co warto dokupić.

Do tej pory ustaliłem, że mogę w tej chwili kupić tylko:
- czujniki Alfa probe & Angle Of Attack probe od Mastera
- hamulce aerodynamiczne Airesa
- koła od Wheelianta
- wnęki podwozia Airesa.

I to w zasadzie wszystko, jeśli chodzi o takie "większe" rzeczy.
Czy do tego konkretnego modelu są gdzieś takie dodatki jak dysze silnika, czy fotele?
O blaszkach nie wspominam, bo ich Eduard po prostu nie wydał.
Czy są jeszcze jakieś dodatki warte uwagi do tego modelu?
Solo

Reklama

Re: Dodatki do F-14D Hobby Bossa 1:48

Postprzez rotpol13 » czwartek, 21 sierpnia 2014, 09:54

Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » czwartek, 21 sierpnia 2014, 10:21

Ale to przecież do Hasegawy a nie wielbionego Hobby Bossa :mrgreen: Czy to będzie pasować?
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez karambolis8 » czwartek, 21 sierpnia 2014, 10:43

Jest wszystko co potrzeba do wersji A. Kokpit bym wziął.

http://www.aires.cz/en/catalog/?search= ... &category=
karambolis8

Postprzez Solo » czwartek, 21 sierpnia 2014, 12:18

Kokpit z wersji A nie nadaje się do D, inne panele.
Podobnie jest z dyszami silników, które są inne.
Ofertę Airesa przeanalizowałem dokładnie i moim zdaniem jest tam do tego modelu tylko to co napisałem w pierwszym poście.
Solo

Postprzez potez » czwartek, 21 sierpnia 2014, 13:21

Oj Solo, Solo
Solo napisał(a):Ofertę Airesa przeanalizowałem dokładnie i moim zdaniem jest tam do tego modelu tylko to co napisałem w pierwszym poście.

Takie to twoje szukanie jak i modelowanie :cry: sorry, nie mogłem sie powstrzymać...
Masz fotel luzem:
Aires 4281 - Fotele SJU-17 - uniwersalny pasuje do wszystkiego w 48
jak nie chcesz z Airesa to są jeszcze takie :
True Details 48407
dalej:
QuickBoost QB48435 - masz zagłuszki do wlotów i wylotów. Dzięki temu można odpuścić silniki z żywicy i ten krzywy ryj HB będzie się mniej w oczy rzucał 8-)
silniki:
Aires 4450 F-14B/D Tomcat exhaust nozzles - nie łudź się Aires na pewno nie zrobi nowych jeżeli wypuści coś do HB tylko będzie przerabiał te. NIe wiem jak sa w HB mocowane do kadłuba ale masz całą rure do środka i zwieracz oddzielnie, spokojnie da sie dopasować do HB, przy odrobinie chirurgii, na pewno będzie lepiej pasować niż komory podwozia w moim F-16.

Co do kabiny to nie wiem czy będzie pasować ale na 100% będzie z nią taki sam problem jak z A. Popytaj Tomcatskich, czy ktoś ma kabinę do Hase niech ją przyłoży do HB jeśli ma i wszystko będzie jasne.Jeden pies jaką ma wersję, równie dobrze może przykładać kabinę Airesa D do kadłuba A bo plastik z zewnątrz jest ten sam. Chodzi tylko o to czy to się da w ogóle pożenić czy nie.

A tak w ogóle, to jeśli już się chwaliłeś , że tak cie docenili za review to mogłeś skorzystać ze strony , którą sam pokazywaleś:
http://www.scalemates.com/search-solr.php?fkSECTION%5B%5D=All&q=f-14D+1%3A48&qs=Search
tu masz informacje o wszystkich modelach i dodatkach, kalkach też, więc nie będziesz musiał za chwilę kolejny raz pytać o nie.

Zastanawia mnie, że fimy z dodatkami nie wypuszczają swoich mutacji do wersji D dla HB. Ona wchodziła jako ostatnia, więc coś mi się zdaje, że chyba za dużego zbytu na dodatki do HB nie mają. Ciekawe czy to problem wersji - jednak A ma dużo efektowniejsze malowania i jest bardziej popularna czy braku chęci poprawiania swego skarbu przez posiadaczy HB? A
mam na mysli co najmniej 3 firmy oferujące podstawowe sety do korekty: Aires, Eduard i Dreammodel.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Dorotka » czwartek, 21 sierpnia 2014, 23:01

:)

Kabina do Hase nie pasuje do HB (tak jak i blachy Edka).W Hase wszystko jest większe... Już Ci zresztą napisałem na Modelworku - zrób z wersji D wersję B... Też się na to naciąłem... HB podmienił tylko panele w kabinie (popatrz na instrukcję).... Dodatków dedykowanych do kabiny D od HB nigdzie nie znalazłem... Blachy Edka do B pasują wymiarowo do kabiny w modelowej wersji D. Wanna kabiny jest taka sama.

:)
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie