F-15 J

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

F-15 J

Postprzez Flyzloty » sobota, 18 października 2014, 23:08

Jaki jest nalepszy materiał wyjściowy do zrobienia japońskiej piętnastki w 72?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Obrazek
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Reklama

Re: F-15 J

Postprzez chieftain » poniedziałek, 20 października 2014, 14:45

Witam,

Z mojej skromnej wiedzy wynika, że tym materiałem wyjściowym jest model Hasegawy z tzw. serii królewskiej, czyli kod wyrobu powinien zaczynać się od litery K, bądź należy sprawdzić czy model ma wgłębne linie podziału. We wszystkich wydaniach F-15A/C/J są te same ramki, różnice polegają na włożeniu do pudełka innych kalek. Jeszcze jedno - we wszystkich wersjach, poza F-15E, nie ma podwieszeń poza zbiornikami paliwa (a i do nich zwolennicy łapania milimetrów mają zastrzeżenia).

Pozdrawiam,
JG
chieftain

Postprzez Flyzloty » wtorek, 21 października 2014, 08:48

Dzieki za podpowiedz.
Hasegawa "tłucze" pokażną ilosć 15tek i można się zgubić.
Wiesz może jakie są różnice pomiędzy amerykańskimi a japonskimi 15tkami,bo może warto poszukać zetawu innej firmy i z niego zrobić wersje japońską?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Obrazek
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez RAV » wtorek, 21 października 2014, 08:51

Flyzloty napisał(a):Wiesz może jakie są różnice pomiędzy amerykańskimi a japonskimi 15tkami,bo może warto poszukać zetawu innej firmy i z niego zrobić wersje japońską?

O ile wiem, nie ma żadnej różnicy. Sam kupiłem wersję japońską (bo taka mi akurat w łapy wpadła) z zamiarem pomalowania na amerykańsko.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez chieftain » wtorek, 21 października 2014, 09:56

Flyzloty napisał(a):Wiesz może jakie są różnice pomiędzy amerykańskimi a japonskimi 15tkami,bo może warto poszukać zetawu innej firmy i z niego zrobić wersje japońską?

Witam,

Kiedyś zagłebiłem się w tematykę różnic zewnętrznych różnych wersji F-15, zwłaszcza jednomiejscowych. Nie jest ich wiele, więc łatwo pomylić zupgrade'owanego F-15A z F-15C :-) Zasadniczo, F-15J z zewnętrz jest wierną kopią wczesnego F-15C. W zestawie Hasegawy F-15C i J masz do wyboru owiewkę na szczycie jednego ze stateczników pionowych. "Amerykanie" mają pogrubioną, japończycy zaś szczuplejszą (taką samą jak na sąsiednim stateczniku). Warto zwrócić uwagę na takie szczegóły jak:
1. dysze silników - w zestawie są tzw. "pióra indyka" (turkey feathers), mogą występować lub nie w zależności od miejsca/czasu
2. obecność owiewki przykrywającej hak awaryjengo lądowania (takie coś pomiędzy dyszami silników), występowały na wszystkich F-15A, potem zniknęły w czasie modernizacji, i na wersji C
3. rozmieszczenie anten

Tyle mogę powiedzieć z głowy, resztę można znaleźć w sieci, polecam zdjęcia konkretnych egzemplarzy.

Pozdrawiam,
JG
chieftain

Postprzez potez » wtorek, 21 października 2014, 09:59

Po modernizacji na japońskich 15tkach pojawiły się listwy na osłonie radaru takie jak na F-2A/B i F-16 są.
To w zasadzie jedyna duża widoczna różnica z zewnątrz w wersji myśliwskiej. Na agresorach są jeszcze dodatkowe anteny.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie