PZL M18 Dromader, Answer, skala 1:72

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

PZL M18 Dromader, Answer, skala 1:72

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 6 października 2025, 00:16

Szybki inbox dwóch wersji Dromadera.
W innym pudelku jest jeszcze wersja "Late", ponoć zawiera dodatkową ramkę z innym skrzydłem
Chorwata jeszcze nie ma, ale powinien być później.

Pierwsze pudełko- RWPG

Obrazek
Obrazek

Zawiera 3 opcje malowania

Obrazek
Obrazek
Obrazek

i do nich szablon malowania i kalkomanie, blaszka i maski

Obrazek
Obrazek

Instrukcja wydaje się czytelna, choć trzeba uważać na części dotyczące różnych wersji, zwłaszcza, że na jednej ramce mam zamazane numery części.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A oto i sam plastik. Model jest sporo rozczłonkowany, dla mnie to zaleta.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Druga wersja pod nazwą "Early days"

Obrazek
Obrazek

zawiera 4 opcje malowania

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i do nich inny szablon i kalkomanie

Obrazek
Obrazek

Instrukcja i zestaw części są dokładnie takie same
Na pierwszy rzut oka wydaje się że firma Answer poważniejsze kłopoty ze spasowaniem części ma już za sobą.

Obrazek

Wydaje się, że to dobry model, choć nie idealny, moim zdaniem nieco mydlane występujące z powierzchni szczegóły, ale idealnych modeli nie ma. Pewnie się przydałby się żywiczny silnik i dodatkowo osprzęt do rozpylania.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

Re: PZL M18 Dromader, Answer, skala 1:72

Postprzez piotr dmitruk » środa, 5 listopada 2025, 18:58

UUUPSIK!!!!
Firmie Answer przydarzył się solidny błąd.
W modelu nie ma kolektora spalin, a to dość duży i widoczny element (te tutaj to żywiczne z innych zestawów).

Obrazek

W instrukcji jest zaznaczony, pod numerkiem C11 i C12

Obrazek

W ramkach pod tymi numerami są inne elementy

Obrazek

Zdaje się, że producent będzie musiał coś z tym zrobić

Przy okazji małe porównanie: od lewej plastikowy silnik z Answera, wydruk 3D jednej z polskich firm, oraz wydruk 3D z Grand Models, chyba najładniejszy, ale o wiele cieńsze popychacze wyłamały się w transporcie.

Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez PiterATS » środa, 5 listopada 2025, 19:48

Cały Answer- w kartonówkach brakuje elementów na arkuszach, a w plastikach elementów w ramkach. Czasem ta firma rzeczywiście zalatuje żartem i groteską 8-)
PiterATS

Postprzez piotr dmitruk » środa, 5 listopada 2025, 20:46

W instrukcji, przy pewnych szczegółach różniących poszczególne egzemplarze, autorzy odsyłają do kolorówek. Niestety są one zrobione na jedno kopyto, nie odwzorowują tych szczegółów. Różnice występują w czcionce numerów rejestracyjnych, szczegółach malowania, szczegółach konstrukcyjnych w zakresie wariantów usterzenia, jego trymerów, zastrzałów, okien kabiny pilota, wlotów i stopni na kadłubie, oraz stopni pod kadłubem. Generalnie na kolorówkach nie warto się wzorować. Na szczęście w necie jest sporo dostępnych zdjęć, i można zweryfikować błędy.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez zegeye » piątek, 7 listopada 2025, 10:02

Wg mnie te elementy 11 i 12 na ramce to nie koniecznie sa elementy a fragmenty ramki . Wygladaja jakby od nich coś zostało oderwane. Być może tam były elementy kolektora właśnie ale ktoś kto pakował nie zauważył że się oderwały od ramki. Albo (co byłoby dużo gorsze) te elementy odrywają się podczas wyciągania ramki z formy na etapie produkcji.... To zatem jest już problem produkcyjny który powinien być wyeliminowany przed sprzedażą... :-/
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 7 listopada 2025, 11:00

Nie.
Elementy w ramce to kawałki, zdaje się, systemu przewodów zapłonowych, przyklejanych od przodu karteru silnika. Tych części w instrukcji w ogóle nie ma uwzględnionych.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie