[W] T-34-85 RUDY (Miniart 1/35)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: [W] T-34-85 RUDY (Miniart 1/35)

Postprzez PiterATS » sobota, 13 grudnia 2025, 20:27

No tak, teraz ja z kolei nie piszę nic o nowych postępach w budowie, tak więc trzeba trochę nadrobić 8-)

Armata została pomalowana i uzupełniona o karabin i celownik:
Obrazek Obrazek Obrazek

Następnie przyszła pora na malowanie i montaż końcowy wszystkich elementów wieży w jedną całość. Zdecydowałem się nie robić wszystkich sztuk amunicji w wieży, dlatego na bocznym magazynie amunicji, gdzie są dwa z czterech naboi, zrobiłem od podstaw otwarte klamry:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tutaj ładnie widać zdjęcie Olgierda oraz odznaczenia:
- Krzyż Walecznych za Studzianki,
- Virtuti Militari 5 klasy za zdobycie Mirosławca, gdy Olgierd walczył z zastępczą załogą a reszta kurowała się po oberwaniu w Warszawie, tuż przed Mostem Kierbedzia.
Obrazek

Wybrane charakterystyczne wyposażenie osobiste załogi czyli harmonia i tobołek Tomka, szabla wz.21/22 Grigorija i butelki ze zdobycznym winem, które przyniósł Wichura :) Butelek na razie nie wklejam, bo wydają mi się po prostu za małe. Spróbuję znaleźć jakieś inne, nieco większe lub przygotuję je sobie sam.
Obrazek Obrazek Obrazek

Póki co cała aranżacja kadłuba wygląda następująco i w sumie można go powoli zamykać górną płytą. Prawidłowe butelki włożę do środka najwyżej nieco później:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No i pierwsze większe przymiarki na sucho:
Obrazek Obrazek
PiterATS

Reklama

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 13 grudnia 2025, 21:42

Co post to większy opad szczęki.
Własne doróbki są niesamowite.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez armiger » niedziela, 14 grudnia 2025, 09:35

Jak patrzę na Twoja pracę to rozważam powrót do klocków, ale nie Lego, tylko takich zwykłych drewnianych.
armiger

Postprzez Pashal » niedziela, 14 grudnia 2025, 09:57

Mały dodatek pasujący do tej frapującej relacji :

https://www.youtube.com/watch?v=S4FW_8ZCm8w
Pashal

Postprzez Aleksander » niedziela, 14 grudnia 2025, 12:06

Pashal napisał(a):Mały dodatek pasujący do tej frapującej relacji :

https://www.youtube.com/watch?v=S4FW_8ZCm8w

"Tomuś, rozepnij kapotę!" :mrgreen:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Pashal » niedziela, 14 grudnia 2025, 12:45

Pashal

Postprzez PiterATS » poniedziałek, 15 grudnia 2025, 20:55

Starego Czereśniaka, słoika ogórków i Stena pod kapotą nie będzie, ale mam pewien pomysł na mały bonus na koniec. Nie mniej to wyjdzie w praniu :)
Ale jak już człowiek wygrzebał się z tej całej masy detali wnętrza, to robota chyba nawet nieco bardziej przyśpieszyła :)

Po użyciu pół kilograma szpachli, wyprowadziłem belkę taranową kadłuba. Model jej nie posiadał, ponieważ przedstawia T-34 powojennej produkcji. Te już nie miały belki, tylko łączenie przedniej górnej i dolnej płyty na styk. Widać również przygotowany rowek, w którym znajdzie się spaw:
Obrazek Obrazek

Zapasowe zbiorniki na paliwo i skrzynki narzędziowe, znajdujące się na błotnikach:
Obrazek

Tylna płyta również jest w pełni wyposażona:
Obrazek

I świeżo wydrukowane koła. Koła są mojego projektu, przygotowane na bazie wojennego rysunku fabrycznego, datowanego na pierwszy kwartał 1945r. Jest to więc ostatni wojenny typ koła żebrowanego, charakterystyczny również dla późniejszej produkcji powojennej:
Obrazek Obrazek Obrazek

Kolejny etap to przygotowanie kadłuba do naklejenia wszelkiego wyposażenia, a więc zrobienie faktury odlewu na osłonie KM-u i brakujących spawów. W między czasie chyba ogarnę też sobie układ jezdny :)
PiterATS

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat