Kübelwagen mit Holzgasgenerator - Tamiya 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Kübelwagen mit Holzgasgenerator - Tamiya 1:35

Postprzez Tomek RS » niedziela, 21 lutego 2010, 11:29

Nie no, fajnie... może ja już trochę stary jestem :D

W każdym razie, chciałbym poszerzyć swoja wiedzę, stąd moje pytanie do Marka B. - liczę na jakiś schemat, którego nie mam, jeszcze parę holzgazów u mnie leży do zrobienia.
Pozdrawiam
TRS
Tomek RS

Reklama

Postprzez Marek Barański » niedziela, 21 lutego 2010, 13:14

Witam, to co proponuje Calibre i Italeri oraz Azimuth z tego co kojarzę to wg mnie nic innego jak schemat zamieszczony przez Marka i opisany jako modyfikacja gdzie "połączony" jest osadnik i filtr (są zespawane w jeden "baniak"). Podpisane jest to jako Kombinierter Absitzbehalter. Obie wersje tj. ta z "łączonym" baniakiem oraz ta z Twojego rysunku perspektywicznego występowały na Oplach Blitz, z tym że pierwsza z tego co kojarzę na licencyjnym "drewniaku" produkowanym przez Mercedesa a druga na długich Blitzach. Przynajmniej takie mam zdjęcia. Schemat instalacji z oddzielnymi filtrem i osadnikiem wraz z dokładnym zarysem podwozia i kabiny długiego Blitza jest zamieszczony w niemickiej ksiązce o ciężarówkach Wehrmachtu.
Marek Barański

Postprzez Radek Pituch » niedziela, 21 lutego 2010, 13:36

Tomek RS napisał(a):Nie no, fajnie... może ja już trochę stary jestem :D

To więcej niż pewne.

R.

Police Department zrobiło porządek.
"Merytoryczna" część wątku wylądowała w Hyde Parku

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=43&t=10338
Radek Pituch

Postprzez Tomek RS » niedziela, 21 lutego 2010, 15:01

Marek Barański napisał(a): "połączony" jest osadnik i filtr (są zespawane w jeden "baniak"). Podpisane jest to jako Kombinierter Absitzbehalter.

Fakt. Wiem, co mnie myliło - to, że Calibrowska chłodnica jest po prostu doklejona do baniaka i nie ma tam żadnych rurek łączących. Zakładałem dwie (wlot/wylot) i przepływ się nie zgadzał (gaz przed filtrem musiał być jakoś chłodzony). Na schemacie są trzy i wszystko pasuje. Co nie znaczy, że mój Merol jest błędny... Ja mam po prostu baniak bez filtra w środku :)

Marek Barański napisał(a): Schemat instalacji z oddzielnymi filtrem i osadnikiem wraz z dokładnym zarysem podwozia i kabiny długiego Blitza jest zamieszczony w niemickiej ksiązce o ciężarówkach Wehrmachtu.

Mógłbyś podać mi tytuł? Ewentualnie link lub skan?

Radek Pituch napisał(a): To więcej niż pewne.

A ta pewność skąd?

Pozdrawiam
Tomek RS
Tomek RS

Postprzez Radek Pituch » niedziela, 21 lutego 2010, 15:10

Tomek RS napisał(a):
Radek Pituch napisał(a): To więcej niż pewne.

A ta pewność skąd?

Z kontekstu.
Choć tekst już pocięty....a, miało być i merytorycznie i ze swadą...tak się z Panzernym staraliśmy...

R.
Radek Pituch

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat