[Panther] Panther ausf.A, Dragon 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

[Panther] Panther ausf.A, Dragon 1:35

Postprzez reggy » wtorek, 20 lipca 2010, 20:34

Witam,
Rozpocząłem parę dni temu takiego oto Kiciusia Na Gąsienicach.
Wykorzystuję zestaw Dragona 6168, który w sam w sobie nie zawiera żadnych dodatków. Nic specjalnie do tego modelu nie chciałem kupować, a lufę i siatki na grille miałem na stanie, więc nie bawiłem się już w ciupcianie zaczepów itp. z innych zestawów.
Poprzeglądałem trochę zdjęć, wybrałem wzór zimmeritu i w sumie buduję takiego niekonkretnego nieprawdziwka.
Na pierwszych paru fotkach jeszcze są widoczne otwory strzelnicze w wieży, ale obecnie (co widać na dalszych zdjęciach) są już zalepione.
Nie wybrałem jeszcze konkretnego schematu malowania (a powoli czas) ;)
Teraz zabieram się na nakładanie struktury delikatnego błocka na spód kadłuba i układ jezdny.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
reggy

Reklama

Re: [Panther] Panther ausf.A, Dragon 1:35

Postprzez klajus » wtorek, 20 lipca 2010, 21:29

Zimmerit jakim narzędziem wyprodukowany?
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez reggy » wtorek, 20 lipca 2010, 21:35

Miałem napisać i zapomniałem :)
Wzór "zwykłe fale" wyciskane poziomo radełkiem obrotowym LionRoar. W zakamarkach dociskane nakładką "stałą".
Romby naznaczone tępą stroną ostrza skalpela.
W green stuffie bardzo przyjemnie się działa tym radełkiem po uprzednim polizaniu ( :lol: ) zimmeritu. Nic się nie klei i ładnie wyciska.
reggy

Postprzez reggy » środa, 21 lipca 2010, 11:59

Póki co, model gotowy do malowania.
Faktura błota została wykonana z mieszanki żywic Vallejo i ziemi:
Obrazek
Po pomalowaniu powinno ciekawie wyglądać - faktura jest delikatna i raczej poprawna. No i nic nie powinno odpadać. Zaletą tej masy nad szpachlówką+ziemia, jest to, że można ją spokojnie zetrzeć palcem albo mokrym pędzlem przed wyschnięciem z miejsc gdzie jej nie chcemy, czyli np. z bieżnika gąsienic czy wewnętrznej ich strony.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
reggy

Postprzez Patterson » środa, 21 lipca 2010, 13:16

Wszystko fajnie (zwłaszcza zimmerit) tylko te boczne rurki na wydechu to rurki dolotowe powietrza , więc one nie rozgrzewały się do gorąca, ani nie opadała z nich farba,nie były tak przepalone jak wydechowe.
Patterson

rpm2

Postprzez reggy » środa, 21 lipca 2010, 22:38

Dzięki Marcinie! Z pewnością przed malowaniem jeszcze podszlifuję małe rury, żeby były gładkie!
Póki co, położony Surfacer 1200:
(Tak, te zdjęcia są robione w kolorze :) )
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
reggy

Postprzez rollingstones » czwartek, 22 lipca 2010, 15:51

Piękny zimmerit - jeden znajpiękniej zrobionych jakie widziałem - maluj ją na żółto - tylko na żółto
płotka
rollingstones

Postprzez spiton » czwartek, 22 lipca 2010, 15:54

Rozbroiło mnie narzędzie do zimmeritu ,_)).
Zapowiada się świetnie !!
spiton

Postprzez reggy » czwartek, 22 lipca 2010, 20:35

Dzięki Sebastiany! :)
Rollingstones, zrobię jak mówisz - żółty będzie się dobrze komponował z lekkim przybrudzeniem od spodu.
Póki co, podkłado-preshading:
Obrazek
Obrazek
reggy

Postprzez reggy » piątek, 23 lipca 2010, 23:28

A póki co, pomalowałem trochę. Zdjęcia może odrobinę zaniebieszczone, ale pracowałem z nimi na net-booku (laptop którego profil kolorystyczny matrycy miałem już wyczuty nie wytrzymał próby lata i spaliła się mu karta graficzna :) ).
Kolorek bazowy, to Vallejo MC Dark Sand + odrobina Middlestone, rozjaśniane czystym Dark Sand i końcowo Dark Sand + biała.
Zaraz biorę się za malowanie detali.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I zasidoluksowany:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
reggy

Postprzez reggy » piątek, 30 lipca 2010, 19:19

Położony wash z brązu Van Dycke rozcieńczonego benzynką do zapalniczek (nie ma nic lepszego jak dla mnie).
Zaczynałem kłaść biedronkę olejami, ale na zimmericie traci ona sens, więc to co położyłem usunąłem. Pewnie użyję pigmentów do "urozmaicenia" kolorystyki.
Zdecydowałem ostatecznie, że model stanie na niedużej dioramce.
Akcja będzie działa się w Normandii, Pantera będzie czaić się na skraju pola, ukryta za linią bocage. Od drugiej strony bocage skradać będzie się dwóch komandosów brytyjskich z granatami i PIATem.
O tak sobie to wymyśliłem. Na figurki na razie czekam, pewnie na dniach zacznę dłubać podłoże.
Zawsze pod obłupanym zimmeritem robiłem podłoże w kolorze minii, teraz postanowiłem zrobić szare.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
reggy

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat