Brudzenie i zacieki.

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Brudzenie i zacieki.

Postprzez misiu36100 » poniedziałek, 11 października 2010, 23:06

Pytanie jak zrobić takie oleiste zacieki.
Obrazek
Jak zrobić takie brudzenie i czym je utrwalić.
Obrazek
misiu36100

Reklama

Re: Brudzenie i zacieki.

Postprzez Patterson » poniedziałek, 11 października 2010, 23:12

To pierwsze najlepiej olejami dla plastyków, Farby Van Gogh, Talens, albo farby dedykowane Abt. 501 Miga.

Co do drugiego to mogą być różne mieszanki pigmentów z dosypkami jak gips, piasek, albo inne żele ,rożnie to ludzie robią.

Przeszperaj wątki jest tego masa, słowa kluczowe to farby artystyczne/olejne/ dla plastyków, a także pigmenty, błoto, i środek do utrwalania - fixer miga.

viewforum.php?f=10

Dużo w temacie, warto przejrzeć.
Patterson

rpm2

Postprzez misiu36100 » wtorek, 12 października 2010, 00:36

Czytam tematy i wiem co można zastosować ale nie mam pojecia jak to zrobic.Chodzi o technike najpierw błoto potem maluje kolorem bazowym lub od razu do wymieszanego błota dodaje kolor bazowy.Nakladam błoto razem z kolorem bazowyn czy tak ?. Jakie masz zdanie o pigmetach Kremer.
misiu36100

Postprzez Enigma » wtorek, 12 października 2010, 19:17

Pigmenty Kremer są dużo tańsze od np. MIG-a i przez to kuszące. Mają jednak, jak twierdzą fachowcy, trochę inne właściwości. Ja używam ich jak chce "zapigmentowac" dużą powierzchnię np. fragment dioramy. Do modeli używam jednak MIG-a. Przykro by było skopać efekt pracy bo połaszczyłem się na taniochę.
Enigma

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat