Chinese 50 Ton Tank Transporter - Trumpeter - 1/35 - OPEN

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Chinese 50 Ton Tank Transporter - Trumpeter - 1/35 - OPEN

Postprzez Robert P. » sobota, 29 stycznia 2011, 23:11

Zgodnie z grudniowym postanowieniem kontynuuję przerwę od współczesnych krzyżaków. Z racji, że lubię duże i nietypowe projekty :twisted: wybrałem coś, co się idealnie nadaje do tego celu i czego jeszcze nie widziałem na polskich forach modelarskich. Ponadto perspektywa najbliższych kilku miesięcy umożliwia mi prace nad takim projektem. Pomysł wpadł mi do głowy zupełnie przypadkowo. Tematem projektu będą taki oto model chińskiego transportera czołgów firmy Trumpeter:

Obrazek

Mini inbox:

Obrazek
Obrazek

I nieco dokładniej:
:arrow: inbox sklepu Mojehobby.pl
:arrow: recenzja (po angielsku)

Jakość wykonania jest na poziomie modelu Fauna SLT-56, więc bez szpachli się nie obejdzie :evil: Dodatków w postaci blach itp nie znalazłem, więc pozostaje materiał "scratchowy". Merytorycznie także nie zaszaleję, bo jak do tej pory nie znalazłem jakiś konkretnych materiałów w sieci.

Oficjalnie ciągnik posiada oznaczenie HY 473, a naczepa HY 962. Jest to dosyć stara konstrukcja. Trochę informacji o ciągniku:
:arrow: klik

Obrazek
(foto z http://www.gongjiaomi.com/thread-146648-1-1.htm)

Ładunek będzie stanowił również chiński pojazd - samobieżna haubicoarmata Type 83 kalibru 152 mm. O samym dziale:
:arrow: klik

Obrazek
(foto z http://www.armyrecognition.com/forum/vi ... 380552ae4d)

Będzie to konkretnie ten model:

Obrazek

Inbox:

:arrow: inbox sklepu Mojehobby.pl
:arrow: recenzja (po angielsku)

Na koniec ciekawostka: klik.
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Reklama

Re: Chinese 50 Ton Tank Transporter - Trumpeter - 1/35 - OPEN

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 30 stycznia 2011, 12:15

Zalega ci taka haubica i u mnie. Chętnie zobaczyłbym również i tutaj skalę przeróbek jak przy Pzr2000. Obserwuję wątek bacznie - powodzenia.
Przemek - MaXus

Postprzez Robert P. » poniedziałek, 7 lutego 2011, 16:20

Na I ogień poszła naczepa. Dosyć szybko się z nią uporałem. Bardzo prosta konstrukcja. Jakość i sklejalność jak na razie minimalnie lepsza niż w przypadku Fauna. Jedyny problem stanowiła sama platforma ponieważ góra i dół były lekko zwichrowane. Ale wobec argumentu typu imadło i 20 spinaczy do prania nie było dyskusji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najazdy są oczywiście w pełni ruchome:

Obrazek

Szkoda, że brakuje w necie informacji na temat tego pojazdu. Bo aż się prosi o dodanie jakiś kabelków:

Obrazek
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez Paweł Czarnocki » wtorek, 8 lutego 2011, 20:55

rObO87 napisał(a): Ale wobec argumentu typu imadło i 20 spinaczy do prania nie było dyskusji.

Jakiego było typu to imadło ?
Jakie spinacze ?
Do jakiego prania - kolorowego czy białego ?
Z czego były zrobione ?
Czy posiadają atest PZH ?

A tak serio to super ciekawy temat wybrałeś. Ta haubica to od razu widać, że wzorowana na Akacji. Zdjęciami i linkami tej ciężarówki Cie nie poratuję bo sam kiedyś szukałem i mało jest. Tak jak do większości pojazdów chińskich. Ale z pomocą kolegów dasz radę !!
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat