M1A1HC Abrams - Operation Iraqi Freedom 2003, Dragon 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: M1A1HC Abrams - Operation Iraqi Freedom 2003, Dragon 1:35

Postprzez rafal_dr » piątek, 21 stycznia 2011, 18:34

W związku z tym, że doszły do mnie dodatki w postaci znakow drogowych i ogromnej ilości tobołgów oraz fugurantów (brak czołgistów - wciąż czekam) postanowilem trochę podgonić z podstawką. Czołg jest na wykończeniu, zostało do zrobienia: farby olejne, gąsienice, kurze i obicia.

Przymiarka

Obrazek

TObołki

Obrazek

Obrazek

Znaki dorgowe z autostrad irackich

Obrazek

Kukiełki

Obrazek

Obrazek

Całość

Obrazek
rafal_dr

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Enigma » środa, 26 stycznia 2011, 21:33

Tablice informacyjne to dobry pomysł. Zastanów się czy nie warto zrobić konstrukcji na jakiej będą zawieszone nieco mniej przypominającą drewnianą szubienicę. Nie wiem jak w Iraku ale w Europie takie konstrukcje są bardzo solidne.

Obrazek
Enigma

Postprzez rafal_dr » środa, 26 stycznia 2011, 22:06

Myślałem, ale mnie chyba przekonałeś. Lepiej taka konstrukcja wygląda niż ten patyk :);) Tak zrobię. W końcu Polacy tamtejsze autostrady robili :)
rafal_dr

Postprzez marder » środa, 26 stycznia 2011, 23:07

Może jeszcze zastanów się Rafał, w Iraku takie ażurowe konstrukcje jak w Europie raczej nie występują, więc po co sobie życie utrudniać ;o) choć faktycznie te ażury wyglądają efekciarsko, więc zrobisz jak uważasz :)
Enigma napisał(a): Nie wiem jak w Iraku ale w Europie takie konstrukcje są bardzo solidne.

Sugerujesz, że Irackie konstrukcje są mniej solidne?

Obrazek

...można by polemizować, czy bardziej wytrzymała jest ażurowa konstrukcja, czy masywna belka nośna poza tym, konstrukcja zapewne zależna jest od czynników klimatycznych.
Moim zdaniem Rafał, twoja konstrukcja "info", choć można znaleźć w necie i inne wzory występujące w Iraku, ta występuje najczęściej, ale jak wyżej, zrobisz jak zechcesz ;o)

Zdjęcie z netu.

Pozdro
Rafał B - Entuzjasta HIPS-u
marder

Postprzez rafal_dr » czwartek, 27 stycznia 2011, 00:00

No niby masz rację. Tera mam namieszane w głowie. Europejska konstrukcja jest ciekawa. Iracka... no to jest prawie to co zrobiłem. Oczywiście mam tylko bazę na dioramce. Irackie są belkami, pewnie z aluminium o przekroju kwadratowym. To łatwo zrobić. Europejska, to zabawa :)

Teraz muszę to przemyśleć.

Tymczasem załoga czołgu. Marines robię :)

Obrazek

Obrazek
rafal_dr

Postprzez Enigma » czwartek, 27 stycznia 2011, 13:39

marder napisał(a):
Enigma napisał(a): Nie wiem jak w Iraku ale w Europie takie konstrukcje są bardzo solidne.

Sugerujesz, że Irackie konstrukcje są mniej solidne?

Nic nie sugeruję. Napisałem że nie wiem jak to wygląda w Iraku ale te w Europie to jak się im bliżej przyjrzałem to kawał roboty. Ostatnio stawiali nowe na autostradzie koło mojej wsi: najpierw zrobili wykopy i zalali fundamenty. To ma kilka dobrych metrów sześciennych kubatury. Wystawały z tego grube śruby do których przymocowano tą metalową konstrukcje która przyjechała w częściach na kilku ciężarówkach. Dopiero potem powiesili tablice. Jak się jedzie z dużą prędkością to takie tablice tylko migają przed oczyma i mogą sprawiać wrażenie lekkich konstrukcji. Roboty obserwowałem przez kilka tygodni bardzo dokładnie bo konstrukcję stawiali tuz przy wjeździe na autostradę gdzie jeszcze się jedzie wolno. To naprawdę wiele ton stali i betonu.

Rafał,
Czy zrobisz taką ażurową czy taką jak pokazał marder będzie lepiej od tych tymczasowych patyków. Chodziło mi o solidną, metalową konstrukcje. Jeśli masz ochotę możesz się podoktoryzować w tym temacie i na pewno znajdziesz wiele ciekawych konstrukcji. Ta którą ja pokazałem jest dość skomplikowana ale pewnie uda się znaleźć coś mniej pracochłonnego a zarazem ciekawszego od metalowych rur.

EDIT: Mini Art robi takie słupy telegraficzne:

Obrazek

Jakbyś złożył kilka do kupy to by mogły robić za konstrukcje nad autostradą w Iraku.
Enigma

Postprzez rafal_dr » czwartek, 19 maja 2011, 11:00

Faktycznie dobry pomysł. Miałem je sklejone. Przymiarkę zrobiłem i jest git. Zaczynam więc ten projekt kończyć :)
rafal_dr

Postprzez rafal_dr » poniedziałek, 28 listopada 2011, 20:20

Abrams gotowy, została tylko kosmetyka do zrobienia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek