Będąc trochę na fali najnowszej publikacji Canfory właśnie skończyłem budowę nowego modelu i jest to znowu StuG, tym razem w wersji F/8, a jak F/8 to wóz na szerokich Winterkettenach, II Korpus Pancerny SS i trzecia bitwa o Charków.
Model zbudowałem w oparciu o wannę kadłuba Pz III J DMl z nowej serii smart kitów, nadbudówka to natomiast starszy wypust pochodzący z StuGa III F. W czasie kiedy zaczynałem budowę na rynku dostępny był jedynie stary zestaw gunze i takie rozwiązanie było najlepszą alternatywą, niestety jak to zwykle bywa, kiedy dobrnąłem do końca budowy, w międzyczasie DML wypuścił tę własnie wersje StuGa w nowej smartkitowej odsłonie.
Do budowy modelu użyłem błotników voyagera (nie polecam, zostały źle zaprojektowane i wymagały istotnej przeróbki), toczonych elementów RB model, friuli Winterketten, lin eureki, klamer narzędziowych Griffona, nieco poliestrowych płytek różnej grubości i różnego rodzaju resztek z zestawów PE i aluminiowej blachy. Brakujące spawy zrobiłem z greenstaffu.
Model wykonam w malowaniu panzergrau z naniesionym, już nieco startym zimowym kamuflażem. Potem pewnie powstanie jakaś diorama.

Do usłyszenia.