Pz.Kpfw.IV Ausf.E Dragon 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Pz.Kpfw.IV Ausf.E Dragon 1:35

Postprzez Kired » niedziela, 16 czerwca 2013, 13:22

Witam serdecznie szanowne grono modelarzy!

Po długoletniej przerwie (ponad 5 lat) postanowiłem powrócić do tak fascynującego hobby jakim jest modelarstwo.

Jako pierwszy pojazd - który przeleżakował u mnie w szafie dość długi czas - wybrałem "czwóreczkę" Dragona. Oczywiście model składa się rewelacyjnie, bezproblemowo (poza wyjściem z wprawy przy montażu mniejszych elementów fototrawionych). Aktualnie przymierzam się do zakupu aerografu firmy H&S Evolution.

Jako schemat malowania wybrałem:

Obrazek

Poniżej dodaję fotografię przedstawiające stan aktualny modelu:

[Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że wszystkie elementy są poprzyklejane tam gdzie powinny ;) Posiada ktoś z Państwa fotografię pojazdu z tym numerem taktycznym, który wybrałem?

Model ma się znaleźć docelowo na dioramie, figurki mam już upatrzone. Zastanawiam się również nad sklejeniem Pz.Kpfw. III w wersji H Dragona jako uzupełnienie dioramy: http://nokautimg3.pl/p-29-64-296408a1f1 ... ausf-h.jpg Znajduje się w nim malowanie z Panzer-Regiment 8, 15 Panzer-Division, również z 1941 roku. Myślę, że będzie dobrym uzupełnieniem witrynki.

Pozdrawiam!
Damian
Ostatnio edytowano niedziela, 16 czerwca 2013, 17:58 przez Kired, łącznie edytowano 2 razy
Kired

Reklama

Re: Pz.Kpfw.IV Ausf.E Dragon

Postprzez Patterson » niedziela, 16 czerwca 2013, 13:54

Zdjecia się nie wyświetlają.
Patterson

rpm2

Re: Pz.Kpfw.IV Ausf.E Dragon

Postprzez Kired » niedziela, 16 czerwca 2013, 17:33

Już wiem co źle przekopiowałem w Picasie ;) już działają.

Pozdrawiam:)))
Kired

Re: Pz.Kpfw.IV Ausf.E Dragon 1:35

Postprzez Kired » poniedziałek, 17 czerwca 2013, 19:43

Dzisiaj zrobiłem przymiarkę gąsek, dokleiłem lewar, łopatę i parę innych elementów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Myślę, że model jest już sklejony w 95%, na pewno znajdzie się parę elementów, które pominąłem w instrukcji. W tym tygodniu zamawiam aerograf :)

Mam pytanie: Czy na wieży trzeba dorabiać jakieś spawy?

Pozdrawiam!
Damian
Kired

Postprzez rhinoceros » wtorek, 18 czerwca 2013, 14:25

Z pewnością trzeba "przyspawać" przednią płytę z jarzmem armaty do pozostałej korpusu wieży...
Pozdrawiam!
ZTS Lublin- to lubię!
Lubelskie Spotkania Modelarskie- Team!
rhinoceros

Postprzez Kired » środa, 19 czerwca 2013, 14:40

Jeżeli dobrze rozumuję to te spawy już są odlane. Ewentualnie można je delikatnie poprawić.
Kired

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat