Jak to napisał nasz szanowny admin, ostatnia prosta konkursu! Model skończony, galeria mogła być już jakiś miesiąc temu, ale no cóż... lenistwo, studia, praca i takie tam...

Czas napisać parę słów o weatheringu.
Zacząłem od nałożenia na koła warstwy " podkład z fakturą" czyli mieszanki specyfiku AK do mokrego błota oraz, nie zgadniecie, ziemi doniczkowej..

Naturalnie przesianej, co by jakieś niepotrzebne farfocle się nie dostały... Ową mieszankę nałożyłem okrągłym, sztywnym pędzlem. Następnie za pomocą tego samego pędzla i powietrza z aerografu zrobiłem rozbryzgi błota. Po wyschnięciu, tu i ówdzie na układ jezdny, a także błotniki, przód i tył pojazdu nałożyłem pigmenty MIG w kolorach zbliżonych do ziemistych ( m.in. russian earth ). Zacieki na bokach to rust streaks i dark streaks od AK. Następnie na wybrane partie modelu, najmocniej na powierzchnie poziome nałożyłem pigmenty z wyżej opisanej palety. Niektóre fragmenty błota na układzie jezdnym zaakcentowałem specyfikiem wet effects od AK. Oleiste zacieki to tensocrom oil LIfecolor'a. Nim także, na samym końcu wykonałem delikatne zacieki na bokach pojazdu.
To w skrócie. A teraz zapraszam do galerii konkursowej...