StuG III Ausf.G Mittel - Dragon - 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: StuG III Ausf.G Mittel

Postprzez _iceboy » sobota, 2 sierpnia 2008, 22:08

Mariusz 72 napisał(a):Ładnie, ładnie... czekamy na malowanko.

Powolutku, ale zawsze do przodu. No to zaczynam z Vallejo Air Panzer Dark yellow ... w moim odczuciu, testowany pędzlem w małej ilości wyglądał nieciekawie, po nałożeniu na model za pomocą aerografu kolorek zrobił się bardzo sympatyczny. Jedyne co mogę powiedzieć to to że Vallejo nie należą do farb łatwych!.
Następnie będą jeszcze dwa inne odcienie, ale tu akurat gunze H i C , po czym dopiero zajmę się jelitkami.

Obrazek
Obrazek

Serdecznie pozdrawiam
_iceboy

Reklama

Postprzez _iceboy » środa, 20 sierpnia 2008, 00:19

Witam. Troszeczkę się ruszyłem. Miałem model pomalowany Vallejo , a teraz jest i Gunze C i Gunze H i cała godzinka zabawy z cieniowaniem, rozjaśnianiem, można by rzec pierwsze kroki z jakimkolwiek modulowaniem kolorem. Kilka godzin później, jako że dobrze mi się dziś modelowało postanowiłem nałożyć sobie zielone jelitka (chyba że ten schemat kamuflażu ma jakąś konkretną nazwę to proszę o sprostowanie). Długo cieniowaniem się nie cieszyłem, bo gdy tylko nałożyłem zielone elementy kamuflażu nagle czar prysnął (do tego zdjęcia przy sztucznym świetle)... Nic następnym razem trzeba po prostu używać większych kontrastów :) Jednak nie jest to konkretny pojazd tylko małe "historical sfiction". Oczywiście jeszcze w kilku miejscach muszę dokonać poprawek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz można zacząć dopiero zabawę z "modelarstwem" ... farby, pędzle, pigmenty i inne gadżety w ruch :D

Serdecznie pozdrawiam
_iceboy

Postprzez _iceboy » sobota, 11 października 2008, 22:58

No, postanowiłem troszeczkę zaktualizować moją relację ;) Narazie pofiltrowałem, powashowałem, ale to jeszcze nie wszystko.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

co poprawić, póki jeszcze można?

Serdecznie pozdrawiam
_iceboy

Postprzez siara1939 » niedziela, 12 października 2008, 12:29

Jak juz Ci wspominalem na radio, ja bym polecal usyfic troszke winde i dodac figsa. ;o)
Czysta robota.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Mariusz 72 » poniedziałek, 13 października 2008, 10:20

Wydaje mi się, że lewarek i wycior powinny być w innym kolorze (a masz je w kolorze podkładu)
... i jeszcze "S" obok lewarka też.
War-sztat klik: Obrazek Obrazek Obrazek
Portfolio: klik
Mariusz 72

Postprzez _iceboy » poniedziałek, 13 października 2008, 23:43

Witam. Dziękuję za konstruktywne uwagi. Zastanawiałem się czy nie zrobić tego w mini, ale po przejrzeniu wielu materiałów zdjęciowych, w większości przypadków, jest to w kolorze kamuflażu. Nie wiem jak było to dokładnie historycznie, ale na wielu zdjęciach interesujących mnie pojazdów ( z regóły StuG, Panther, Tiger...) są one po prostu pomalowane tak samo jak kamuflaż. Jeżeli się mylę czy mógłbym prosić o jakieś dowody fotograficzne innego koloru?
Jeżeli chodzi o postęp prac to dodałem do modelu linę, wymoczyłem gąsienice w Blackenit (efekt cudowny!) i zakupiłem sobie figurki dragona "German Officers Kursk 1943" ale niestety nie mam na studiach aparatu, a zdjęcia zrobione nowym telefonem są nie do przyjęcia.

Serdecznie Pozdrawiam Aleksander
_iceboy

Postprzez Bathin » wtorek, 14 października 2008, 19:43

Mariusz 72 napisał(a):Wydaje mi się, że lewarek i wycior powinny być w innym kolorze (a masz je w kolorze podkładu)

I bardzo dobrze, że są w kolorze kamo, bo tak było, a już na bank lewarek był malowany jak reszta pojazdu.
Dziwne, że nikt do tej pory nie wyprowadził Mariusza z błędu, czy to nie na tym forum jest założonych kilka dziwnych wątków "StuG III kogoś tam, dyskusja" ?
Pzdr
Bathin

Postprzez Mariusz 72 » czwartek, 16 października 2008, 11:25

Dzięki za informację. Nie byłem pewien więc użyłem zwrotu "chyba" :) Tym bardziej, że model jest bardzo dobrze wykonany.
Na wielu modelach i w instrukcjach (np. Tamyia) narzędzia są pokazywane w kolorze stalowo-czarnym.
Jeśli się orientujesz to proszę wyjaśnij do końca... Malowanie w kolorze podkładowym było od początku wojny czy może pojawiło się później?
Jeśli chodzi o fora to niestety często błędy są niezauważane lub zwyczajnie ignorowane. Widzę to po swoich starych postach.
Czasem można się jednak czegoś konkretnego dowiedzieć. Z góry dzięki i przepraszam za zaśmiecanie wątku.
Im bardziej się zagłębiam w modelowanie tym mniej wiem... zwykłe "sklejactwo" jest chyba przyjemniejsze :)
Mariusz 72

Postprzez _iceboy » czwartek, 16 października 2008, 11:58

Mariusz 72 napisał(a):Malowanie w kolorze podkładowym było od początku wojny czy może pojawiło się później?

Jeżeli chodzi o malowanie, to w moim przypadku jest to tylko i wyłącznie obserwacja zdjęć z epoki. Przyznam szczerze że nie widziałem lewarka i tych innych rzeczy w innym kolorze niż kamuflaż. Wydaje się to bardzo logiczne, przecież chodzi o jak najlepsze ukrycie pojazdu w terenie. Gdyby robić je w kolorze np. stali czy czarne, stworzyło by to raczej efekt latarni morskiej. Ewentualnie w późniejszych czasach pokryte minią? Ja planuję je dosyć dobrze "zużyć" więc myślę że będą się troszkę odznaczać od całości powierzchni.

Serdecznie dziękuję za jakikolwiek rozwój wydarzeń podczas mojej produkcji ;o)
_iceboy

Postprzez Bathin » czwartek, 16 października 2008, 13:42

Z lewarkiem jest tak samo jak z gaśnicą ;o)
Bathin

Postprzez Mariusz 72 » czwartek, 16 października 2008, 20:25

Może wypowie się tu ktoś jeszcze...
Nie jest całkiem bez sensu, że w innym kolorze. Najpierw chyba był malowany pojazd, potem upinali na nim narzędzia które zapewne produkowała jakaś mniejsza fabryczka. To tak tytułem dywagacji :) nie żebym się sprzeczał... nie jestem uparciuchem.
Zakładam, że macie słuszność.
Mariusz 72

Postprzez _iceboy » czwartek, 16 października 2008, 20:57

Mariusz 72 napisał(a):To tak tytułem dywagacji :) nie żebym się sprzeczał... nie jestem uparciuchem.
Zakładam, że macie słuszność.

Słuszność nie słuszność ;) Bazuję na tym co moje oczy widziały i co źle lub dobrze interpretowały ;o). Jeżeli ma ktoś jakieś konkretne informacje na temat kolorystyki ekwipunku to proszę o zabranie głosu...

Serdecznie pzodrawiam
_iceboy

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat