POMOC w budowie t26/BT 2 (1:35) RPM

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: POMOC w budowie t26/BT 2 (1:35) RPM

Postprzez makus » wtorek, 28 maja 2013, 20:46

Model posiada podział blach z 7TP. szczególnie widać to na włazach do transmisji. Polecam plany:
http://www.armchairgeneral.com/rkkaww2/galleries.htm
np:
http://www.armchairgeneral.com/rkkaww2/ ... M31_bp.htm

a w ogóle to Rosjanie nie przyznają się do takiego pojazdu ;o)
Uwielbiam zapach spalonego błota o poranku.
Offroad to najlepszy sposób na wywalenie pieniędzy w błoto.
makus

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez ModoZbig » wtorek, 28 maja 2013, 22:17

Wiem że istnieją polimaty o jego istnieniu ... :lol: Ale po wejściu do sklepu od razu rzucił mi się w oczy, więc myślę sobie czemu nie dwie dychy pod ręką miałem i zabrałem :) Chyba zamówię sobie jakieś specyfiki AK do waloryzacji... tylki jeszcze nie wiem jakie :D
ModoZbig

Postprzez Thor » środa, 29 maja 2013, 08:17

Nie tak dawno temu koledzy z forum polecali na początek pigmenty z firmy Kremer - ponoć są dobre jakościowo, a przede wszystkim stosunkowo tanie.

Inna opcja (jeszcze tańsza) to suche pastele dla plastyków starte na proszek. Trzeba mieć jednak świadomość, że pewnie ciężko będzie uzyskać tak dobre efekty, jak dedykowanym pigmentem modelarskim w połączeniu z fixerem.
Thor

Postprzez rzelu » środa, 29 maja 2013, 08:58

Nie wiem jakimi farbami dysponujesz, ale ja do pojazdów rosyjskich stosuję Tamiya XF-13 + XF-4 do rozjaśnień.
www.ostfrontminiature.blogspot.com
rzelu

Postprzez Sherman » środa, 29 maja 2013, 13:38

Thor napisał(a):Inna opcja (jeszcze tańsza) to suche pastele dla plastyków starte na proszek. Trzeba mieć jednak świadomość, że pewnie ciężko będzie uzyskać tak dobre efekty, jak dedykowanym pigmentem modelarskim w połączeniu z fixerem.

A to z jakiej mańki? Pigmenty firm modelarskich bywają owszem drobniejsze od np. kremerowskich (które są pigmentami dla plastyków z dolnej półki) ale nie licząc tego że mają jakieś radosne nazwy w rodzaju "inustrial dust" nie różnią się zasadniczo od tego co znajdziesz w sklepie dla plastyków. No jeszcze cena, zazwyczaj kosmicznie wysoka. Z fiksatywą jest ciut inaczej, tzn. ta np. migowa działa lepiej od tych najczęściej dostępnych w sklepie niemodelarskim, zaś porównywalne jakościowo są również porównywalne cenowo. Generalnie to jest jeden wielki biznes ze sprzedawania tych samych produktów za bajońskie kwoty tylko dlatego że są przeznaczone dla modelarzy ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez ModoZbig » środa, 29 maja 2013, 21:49

A nie lepiej pigmenty miga i fixer?? Albo AK
ModoZbig

Postprzez ModoZbig » czwartek, 30 maja 2013, 16:12

Mam pytanie na tym modelu ta wieża jest na środku czy bardzo wysunięta na bok bo nie bardzo wiem jak...
ModoZbig

Postprzez Tomasz Ś. » czwartek, 30 maja 2013, 18:59

ModoZbig napisał(a):A nie lepiej pigmenty miga i fixer?? Albo AK

No jasne, że lepsze!
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Tomasz Ś.

Postprzez Sherman » czwartek, 30 maja 2013, 20:51

Tomasz Ś. napisał(a):
ModoZbig napisał(a):A nie lepiej pigmenty miga i fixer?? Albo AK

No jasne, że lepsze!

Jak chcesz wydać niepotrzebnie dużo kasy to kupuj te pro ;o) będą lepiej wyglądać na fotkach stylizowanych na gazeciane. Poza tym różnicy na prawdę nie zauważysz.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez rzelu » piątek, 31 maja 2013, 09:36

Wieża w T-26 jest zamontowana niesymetrycznie, lekko po lewej stronie, ale wydaje mi się że powinieneś wykorzystać płytę górną z jednym otworem. Trzeba pamiętać że zestaw to hybryda Vickers/T-26/7TP więc niewiele elementów jest poprawnych.

Polecam metodę: 3 X przymierz, 1 X sklej.
www.ostfrontminiature.blogspot.com
rzelu

Postprzez Thor » poniedziałek, 3 czerwca 2013, 11:33

Sherman napisał(a):
Thor napisał(a):Inna opcja (jeszcze tańsza) to suche pastele dla plastyków starte na proszek. Trzeba mieć jednak świadomość, że pewnie ciężko będzie uzyskać tak dobre efekty, jak dedykowanym pigmentem modelarskim w połączeniu z fixerem.

A to z jakiej mańki? Pigmenty firm modelarskich bywają owszem drobniejsze od np. kremerowskich (które są pigmentami dla plastyków z dolnej półki) ale nie licząc tego że mają jakieś radosne nazwy w rodzaju "inustrial dust" nie różnią się zasadniczo od tego co znajdziesz w sklepie dla plastyków. No jeszcze cena, zazwyczaj kosmicznie wysoka. Z fiksatywą jest ciut inaczej, tzn. ta np. migowa działa lepiej od tych najczęściej dostępnych w sklepie niemodelarskim, zaś porównywalne jakościowo są również porównywalne cenowo. Generalnie to jest jeden wielki biznes ze sprzedawania tych samych produktów za bajońskie kwoty tylko dlatego że są przeznaczone dla modelarzy ;o)

Nie bardzo rozumiem z czym się tu nie zgadzasz? Ja pisałem o porównaniu startych, suchych pasteli do dedykowanych pigmentów, natomiast Ty piszesz, jakbym porównywał je z pigmentami dla artystów (Kremera). Nie widzę związku, nic takiego nie mówiłem ;)
Thor

Postprzez ModoZbig » poniedziałek, 3 czerwca 2013, 15:34

Ok teraz już będę spokojnie leciał z tym projektem bo pierwsza część egzaminu już za mną...
Mam więcej czasu i już nie muszę dawać makiety bo pokazałem inną.
Nadal jednak nie wiem co z tymi pigmentami i czy opłaca się kupować dedykowany do zacieków produkt AK.
No i pytanko jaki rozcień czalnik najlepiej 100ml do farb tamiya??
ModoZbig

Postprzez ModoZbig » poniedziałek, 8 lipca 2013, 16:39

Ponawiam ostatnie pytanie :mrgreen:
ModoZbig

Postprzez ModoZbig » piątek, 30 sierpnia 2013, 11:44

A więc zagłębiłem się w wątek "Pomocy jak zbudować dioramę !" I bardzo zaciekawiła mnie technika z warstwami chusteczek
jednakże nic mi z tego nie wyszło POMOCY jak się tego nauczyć :?: :?: I jakiego kleju użyć ja chyba nie tego dodałem
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A tu już po oderwaniu chusteczek i przeszlifowaniu, choć w niektórych miejscach nie było po co szlifować bo chusteczka oderwałą się cała wraz z klejem od gipsu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tu pomalowałem tak jak w wątku ale co prawda revellowską a nie humbrola ciemno szara bo na razie innymi odcieniami nie dysponuję ponieważ mam same akryle
Obrazek
Obrazek
Naprawdę proszę o wytłumaczenie "Jak krowie na rowie" :mrgreen:
ModoZbig

Postprzez mnak24 » niedziela, 1 grudnia 2013, 09:53

Odpowiednio pomaluj i postarz te chusteczki, będzie dobrze, mnie się nawet podoba.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat