PZInż 222 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: PZInż 222

Postprzez Jendrass » niedziela, 19 kwietnia 2009, 15:20

spiton napisał(a):A jak będą mocowane koła zapasowe??

Podobnie jak na zdjęciach, tyle że w moim wozie są skrzynki i to trochę zmienia.
spiton napisał(a):Malowanko wyszło jak wyszło.

Tzn ? Rozumiem, że Twoje na 9TP lepsze ?
spiton napisał(a):Kolorki fajne, ale na fotografii wygląda to inaczej. No i rozbryzg farby na masce makabryczny.

Taaak ? A pokaż mi 3 jednakowo pomalowane TKS albo 7TP. To że coś jest na jednym zdjęciu nic nie mówi, a rysunek z "Pojazdów mechanicznych WP" A.Jońcy widziałeś ? Rozbryzg farb na masce ? Nikt napisał, że model jest skończony.
spiton napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie , czemu rama przedniej szyby jest zupełnie inna niż na zdjęciach??

Nie czemu tylko dlaczego :) Wybacz, ale nie mogę sobie odpuścić walki z językowym ignoranctwem :)
Dlaczego rama przedniej szyby ... ? Bo model jest:
a) pierwszym dużym modelem robionym przeze mnie od postaw
b) nie jest skończony
c) jedno zdjęcie to jeszcze nie powód do wielkich rozważań, zwłaszcza że to prototyp.
Pozdrawiam
http://www.whiteeagle.net.pl
Projekty "C2P "Goerz" "Przyczepy WP 1939"
Jendrass

Reklama

Postprzez :piaskov: » niedziela, 19 kwietnia 2009, 16:38

A w TK-3 i TKS nie było czasem ostrzejszych przejść między kolorami? Mam na myśli oczywiście malowanie z 1939 roku, bo te z 1933 roku to już wogóle było przestarzałe w tamtych czasach.
Mi się bardzo podoba twój model i niesamowite jest, że ulepiłeś go od podstaw.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Łukasz Piaskowski
Obrazek
:piaskov:

Postprzez Jendrass » sobota, 25 kwietnia 2009, 16:50

Jak to powiedział szef zamtuza "Dobra dziewczyny, koniec przyjemności teraz to już na serio do roboty".
Najbardziej tragiczny kawałek roboty przy tym modelu mam za sobą - gąsienice.
Nie odbyło to się jednak bez pewnych uproszeń. Szkic gąsienic Adama Jońcy i dopasowanie do przedstawionego w nim wzoru gąsienic 7TP RPM jest niemożliwe. Gąsienice czołgowe zbyt się różnią, żeby je przerabiać na identyczne ze szkicem. Nie widząc innej ścieżki zamknięcie spraw gąsienic poszedłem nieco na łatwiznę i na gąski RPM zapakowałem "poduszki" gumowe, które wyraźnie widoczne są na fotkach PZInż 222. Poduszki to jak widać nic innego jak kawałeczki pasków polistyrenu. Znajdzie się pewnie zaraz jakiś purytanin, który odsądzi mnie od czci i wiary za takie uproszczenie - i będzie miał trochę racji. Powiem mu tylko, że jeśli chce zrobić 140 ogniw od podstaw to ja poproszę, najlepiej dwa komplety od razu :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
http://www.whiteeagle.net.pl
Projekty "C2P "Goerz" "Przyczepy WP 1939"
Jendrass

Postprzez spiton » sobota, 25 kwietnia 2009, 17:12

Pomysł przyklejenia prostokątów na ogniwa do 7TP moim zdaniem jest bardzo przyzwoity. Natomiast samo ułożenie gąsek na kołach nie wyszło najlepiej. Lewa strona wyglada znacznie lepiej.
Wiem, wiem sam nie jestem ideałem ;_))
Pozdrawiam i trzymam kciuki.
spiton

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat