Witam,
Przy okazji malowania drewnianej podłogi pomyślałem, że wykorzystam okazję do tego, by podzielić się moim rozwiązaniem na odwieczny problem wykonywania realiztycznie wyglądającego drewna na modelach.
Od biedy można pomalować na brąz i olejami młócić.
Jednak na rynku jakiś czas temu pojawiły się różne zestawy dedykowane do tego - więc pomyślałem, że zamiast przepić, to zainwestuję i zobaczę czy to coś jest warte, czy czysta propaganda...
Poadło na zestaw Lifecolor - weathered wood.

Rozpocząłem od najciemniejszego odcienia - Wood warm dark shade jako bazowego koloru prosto na podkład z pędzla.

Kolejny krok to użycie nieco jaśniejszego odcienia stanowiącego właściwy kolor bazowy - Warm base color

Krok trzeci to zarazem odcień pozwalający na utworzenie pierwszej warstwy słojów - Warm light shade - ja wykonuje je za pomocą malowanie cienkich linii i smug na obiekcie w pozycji horyzontalnej.

Krok czwarty to powielenie smug jaśniejszym odcieniem - Warm Light shade 2

Następnie wykorzystując piąty kolor - czyli Cold base colour - wykonuje wystrzępienia i obwolutę drewnianych elementów - tam gdzie mogłoby się drewno lekko powycierać, porysować i uszkodzić. Generalnie na krawędziach.

Na koniec ostatni zabieg to delikatne podkreślenie konturów najjaśniejszym kolorem - Cold light shade
Zdecydowałem się na podkreślenie zarysów od górnej strony (północnej patrząc od przodu pojazdu) by podkreślić i wyciągnąć poszczególne deski.

Oto i efekt końcowy:

Używam tego zestawu też do trzonków narzędzi

...oraz do skrzyń, beczek itp.

Teraz tylko wystarczy na całość natrysnąc lakier i wash, który doskonale nam ujednolici kolory i zgra wszystko w efektowną całość.
Jak dla mnie efekt jest realistyczny i wiarygodny i co więcej ciekawy dla oka.
Jednym słowem fajny zestaw do drewna dla kogoś, kto raz na zawsze chce mieć wszystkie odcienie dobrane właściwie.
Pozdrawiam