M2A0 (?) Bradley IFV 1/35 Academy

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

M2A0 (?) Bradley IFV 1/35 Academy

Postprzez P13CU » środa, 29 kwietnia 2015, 01:58

Witam,
Na wstępie pragnę napisać kilka słów o sobie. Mam 24 lata, natomiast modelarstwem i militariami interesuję się już od dawna. Pierwsze modele (o ile można to tak nazwać, bo nie przypominały nawet w ułamku tego co widzę tutaj) zacząłem kleić w wieku lat dziesięciu. Trwało to kilka ładnych lat (znaczy się to klejenie). Niestety z czasem się rozjechało. Przeszkodziła w tym w dużym stopniu kasa. Jednakowoż wszystko ładnie się ułożyło i mogę sobie pozwolić na powrót do tego wspaniałego hobby.
Nigdy nie stosowałem technik powszechnie znanych, typu wash, lakiery, płyny do kalek itp. Tylko klej, szpachla i farba. Od niedawna próbuję wrócić do tej pięknej pasji i postanowiłem kupić model podany w temacie.
Jakby znalazły się chętne osoby do udzielenia fachowej pomocy co i jakim sposobem można wykonać (mimo obejrzenia wielu tutoriali nie wszystko wydaje się jasne) byłoby wspaniale. Ale dość już farmazonów na mój temat i do rzeczy...

Będzie to model prosto z pudła, bez wodotrysków. Chcę poćwiczyć techniki postarzania i brudzenia i zahaczyć o modulację kolorów. Póki co, udało mi się wystrugać tyle:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I teraz do Was pytanie drodzy forumowicze. Jaka metoda jest optymalna jeśli chodzi o składanie tego w całość (teraz trzyma się wszystko na taśmie i blu tacku)? Malować i składać malowane, składać i malować czy technika mieszana? Szczerze mówiąc zgłupiałem jak doszło co do czego. A mimo tego, że model ma służyć do nauki technik, chcę go wykonać poprawnie i tak jak wyglądać powinien.
P13CU

Reklama

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat