PzAbt 501 Tiger, Tamiya 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

PzAbt 501 Tiger, Tamiya 1:35

Postprzez DamianSF » poniedziałek, 3 października 2016, 21:46

Witam Wszystkich bardzo serdecznie
Jestem nowym użytkownikiem tego portalu - choć nie ukrywam że od lat korzystam z Waszych rad i doświadczeń za co bardzo dziękuję. Dlatego też postanowiłem zostać jednym z Was i wymieniać swoje spostrzeżenia oraz doświadczenia oraz w dalszym ciągu czerpać rad z tej studni wiedzy. Raz jeszcze bardzo dziękuję!!! zarówno tym niedoświadczonym jak i tym guru modelarstwa redukcyjnego
Od lat moje zainteresowania przykuwa pancerka niemiecka oraz stuka oręża dywizji niemieckich walczących na wszystkich frontach II wś ( zwłaszcza front wschodni ) - jednak moje zainteresowania ostatnio skłoniły mnie do budowy całego PzAbt 501 walczącego w Afryce Północnej.
Chciałbym podzielić się z Wami swoimi wypocinami - jednak nie mam pojęcia jak dodać zdjęcia - proszę o pomoc
Gumiś :shock:
DamianSF

Reklama

Re: PzAbt 501 Tiger

Postprzez DamianSF » środa, 5 października 2016, 21:01

Następnie cały model kadłub umieściłem na kwadrans w letniej wodzie z ludwikiem ( wcześniej ten zabieg uczyniłem z wieżą ) i zostawiłem do wyschnięcia ( na dwa dni - niestety praca :-)) Kolejnym etapem było pokrycie całego modelu bazową farbą Grunbraun LifeColor RAL8000 ( nr farby UA203 ) cieniowanie i rozjaśnienie dużych płaszczyzn wykonałem farbką z zestawu Vallejo DAK 1941/1942. Model wygląda całkiem dobrze
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dalsze prace w toku - nie jestem wybitnym znawcą tygrysów, staram się przykładać do reali budowy ale bez sadystycznych przesadyzmów - co poniektórzy z Was drodzy modelarze mogą dostrzec jakieś historyczny bubel:-)
Ostatnio edytowano środa, 5 października 2016, 21:53 przez DamianSF, łącznie edytowano 1 raz
DamianSF

Re: PzAbt 501 Tiger I No 111 warsztat

Postprzez DamianSF » środa, 5 października 2016, 21:04

Witam ponownie - mam nadzieję ze może tym razem coś wskóram z tymi zdjęciami
Wiec podstawą do dalszej zabawy jest wszystkim znany model Tiger I 32529 wersja afrykańska - osobiście uważam że jest to bardzo dobry model w stosunku do jakości wykonania i porównując ceny innych firm które za drakońskie nie wnoszą nic lepszego - przeciwnie wzbogacając model Tamiya o kilka drobiazgów za podobną cenę uzyskamy model z pełną gamą dodatków które sami możemy sobie zestawić - co do mnie model wzbogaciłem metalowa liną , mg34, wyrzutnikiem granatów dymnych, wiaderkami i innymi mniej ważnymi szczegółami
Oczywiście po złożeniu modelu częściowo zagruntowałem go podkładem CHAOS BLACK - CITADEL ( wygląda to mniej więcej tak
Obrazek
Następnie szykowałem drobiazgi i czyniłem inne zabiegi - po osłonięciu włazów czerń pokryłem biała Vallejo 70951 (90%)+Black(10%) = delikatny jasny kolor kremowy który zaaplikowałem do wnętrza wieży oczywiście miejsca jaśniejsze podkreśliłem nakładając farbę ponownie
Następnie przyszedł czas na obicia wnętrza i postarzenie oraz dodania rdzawych zacieków AK Rust Streaks przetartych następnie white spirit ( na ogół nie wykonuję wnętrza gdyż pojazdy staram się wykonywać zamknięte - tym razem cała górna pokrywa wieży będzie zainstalowana lużno :-))
Wieża widok z góry
Obrazek
Obrazek
oraz spód
Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 5 października 2016, 21:36 przez DamianSF, łącznie edytowano 1 raz
DamianSF

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 5 października 2016, 21:08

Drobna podpowiedź co do umieszczania zdjęć.
Z całego ciągu adresów fotosika w poprzednim poście powinno zostać tylko:

Kod: Zaznacz cały
[img]http://images84.fotosik.pl/61/fbd5ee0bcc61fe7emed.jpg[/img]

...i w tedy pojawi się zdjęcie:

Obrazek

I jeszcze pytanie - jaka to skala i jaka firma?

Jarek
Jarek Gurgul

Re: PzAbt 501 Tiger No 121

Postprzez DamianSF » środa, 5 października 2016, 22:22

Tu dla przykładu model Tamiya 32529 ukończony brakuje jeszcze tylko figur i podstawki
Tiger no 121 Leutnat Vermehrent
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i także jest solidna podstawa!! :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
zamierzam wykonać cała pierwszą kompanie PzAbt 501 proszę o pomoc - szukam informacji na temat załóg poszczegółnych
załóg pojazdów 1Kp
DamianSF

Postprzez DamianSF » środa, 5 października 2016, 22:28

Bardzo dziękuję Panie Jarku udało mi się - jednak tylko z Pana pomocą ( czy można wrzucać seryjnie zdjęcia czy trzeba wrzucać je pojedyńczo
DamianSF

Re: PzAbt 501 Tiger, Tamiya 1:35

Postprzez DanielZietek » czwartek, 6 października 2016, 13:04

Obity strasznie, ale kurzu brudu ani washa nie uświadczymy?
DanielZietek

Postprzez hiwis » czwartek, 6 października 2016, 13:36

Filtry feifel'a nie powinny mieć (chyba) od góry tego śladu po łączeniu połówek :
https://www.google.pl/search?q=feifel+filters+tiger+tank&rlz=1C1AOHY_plPL708PL708&espv=2&biw=1365&bih=870&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjjlfD4l8bPAhUFWSwKHd-MAaAQ_AUICCgB&dpr=0.75

Jakby Ci się jeszcze chciało robić zdjęcia na jednolitym tle i odpowiednio je obrócić przed publikacją byłoby wszystkim obserwującym wygodniej ;o)
Pozdrawiam.
Marcin.
PORTFOLIO
FB
hiwis

Postprzez DamianSF » czwartek, 6 października 2016, 19:48

Dzięki Marcinie za tę uwagę - niestety to tamiya i nie dysponowałem fototrawieniami aby wykonać lepiej te filtry. Są to moje pierwsze tygrysy afrykańskie więc domyślam się ze w innych pojazdach no 112 oraz 11 także znajda się te same błędy - dzięki będę pamiętał - jednak zabrałem się za kolejnego no 111 i już widzę to samo - :-) cóż taki live
Obrazek
DamianSF

Postprzez hiwis » czwartek, 6 października 2016, 20:47

Zaszpachlować szczelinę, zeszlifować na gładko i będzie ok ;o)
Pozdrawiam.
Marcin.
PORTFOLIO
FB
hiwis

Postprzez Zamir » czwartek, 6 października 2016, 20:50

Obróć zdjęcia :twisted:
Obrazek
Zamir

Postprzez MiSza » środa, 12 października 2016, 20:06

No jak najbardziej...można nabawić się kontuzji szyjnego odcinka kręgosłupa... :evil:
MiSza

Postprzez DamianSF » czwartek, 13 października 2016, 14:45

Rzeczywiście :mrgreen: kontuzja możliwa staram się już do takiej sytuacji nie dopuścić wczoraj posiedziałem jeszcze nad kociakiem - niektóre płaszczyzny potraktowałem greenbrown - valleyo seria Air i zabrałem się za malowanie szmat oraz ich cieniowanie - w tym samym czasie kończyłem inne mniejsze części modelu których jeszcze nie zainstalowałem
Obrazek
Obrazek
Obrazek
może dziś uda mi się jeszcze coś wykombinować może jakaś figurka do Tygrysa i jakieś koty - których pełno w Afryce!!!
DamianSF

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat