KTO ROSOMAK 1:35 IBG MODELS

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

KTO ROSOMAK 1:35 IBG MODELS

Postprzez lukasz84 » poniedziałek, 3 października 2016, 12:41

Witam wszystkich na początku chciałem z wami się przywitać, jestem tu na forum nowym użytkownikiem ale modelarstwem zajmuję się już od 15 lat co prawda kartonowym . Już kilka modeli plastikowych skleiłem w swoim życiu ale poziom ich nie był za wysoki dlatego postanowiłem za rejestrować się na waszym forum by czerpać i uczyć się od najlepszych w tej dziedzinie modelarstwa, mam nadzieję że mi pomożecie przebrnąć przez budowę choćby właśnie tego modelu jakim jest Rosomak i mam nadzieję że także wielu innych .
A więc przejdźmy do rzeczy na warsztat postanowiłem wziąć nowy model którym jest KTO ROSOMAK jak na razie powstała rama oraz kilka drobnych elementów, przyznam że największym dla mnie będzie wyzwaniem malowanie, wash, brudzenie itp. Mam nadzieje że pomożecie mi stawiać pierwsze kroki ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
lukasz84

Reklama

Re: KTO ROSOMAK 1:35 IBG MODELS

Postprzez lukasz84 » wtorek, 4 października 2016, 13:38

Doszły kolejne elementy zawieszenia, mam do was przy okazji pytanie jakiego użyć najlepiej podkładu czy nabyć zwykły w sprayu np. MOTOP-A czy coś do aerografu będzie lepszą opcją?
Obrazek
Obrazek
lukasz84

Postprzez DamianSF » wtorek, 4 października 2016, 18:47

Jak na razie Łukaszu nic nie można powiedzieć w temacie dolnego szkieletu - czekam na dalsze zdjęcia - sam jestem ciekawy jak zaprezentuje się w całości model tego producenta - jako podkład polecam CHAOS BLACK - CITADEL-Spray :D - mała prośba jestem tu nowy i utworzyłem post jednak nie ;o) mam pojęcia jak dołączyć zdjęcia
Gumiś :shock:
DamianSF

Postprzez lukasz84 » czwartek, 6 października 2016, 20:32

Rama pomalowana czarną Pactrą wyczytałem gdzieś w relacji na forum że spełnia dobrze zadanie podkładu i rzeczywiście wygląda to całkiem fajnie.

Obrazek
lukasz84

Postprzez pawel700 » piątek, 7 października 2016, 11:56

Pactra jako podkład to chyba nienajlepszy pomysł, może potem coś odpryskiwać. Pokład motip jeszcze gorszy.
Co do samego modelu, znalazłem go w jednym internetowym sklepie zabawkarskim za 130zł, w ogóle tanie niektóre modele tam mają.
pawel700

Postprzez lukasz84 » sobota, 8 października 2016, 14:51

Rama pomalowana w pierwszej kolejności poszła farba Pactra A20 nieco ciemniejsza a ostateczny kolor to Pactra A118. Niestety zdjęcia a szczególnie ostatnie nie oddaje tego do końca jak rama wygląda w rzeczywistości, fotograf ze mnie niestety marny.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
lukasz84

Postprzez 666OLO71 » sobota, 8 października 2016, 15:35

Kolego bez urazy ale wstawiłeś już 9 zdjęć ramy i nić z tego nie ma .Brak szczegółów tej ramy i brak czy coś przerabiałeś . Temat załozyłes ciekawy więc szkoda by było aby padł , powodzenia i odwagi w fotografii pozdrawiam OLO
666OLO71

Postprzez lukasz84 » poniedziałek, 17 października 2016, 12:16

Witam dziś coś innego niż rama ;) mianowicie koła które są oryginalne z pudełka czyli Nokiany, zastanawiałem się nad oponami z ugięciem, ale postanowiłem model skleić głównie z zawartości pudełka, na eksperymenty i dodatki pewnie przyjdzie jeszcze czas w innych modelach jak na biorę większego doświadczenia. Tym czasem koła pomalowane oraz z washowane o ile z felgi jestem w miarę zadowolony bo mniej więcej o coś takiego mi chodziło to nad oponą chcę jeszcze popracować, choć za bardzo nie wiem co jeszcze tam zrobić maicie jakieś patenty by oponę troszkę jeszcze przykurzyć?

Obrazek
lukasz84

Postprzez DanielZietek » poniedziałek, 17 października 2016, 17:09

DanielZietek

Postprzez lukasz84 » wtorek, 18 października 2016, 10:38

Na lekkie przybrudzenie opon przyjdzie jeszcze czas, bo muszą dojść produkty które zamówiłem, tym czasem koła przyklejone do ramy , bałem się troszkę jak po przyklejeniu kół model wyjdą błędy ustawieniowe wahaczy, ale jest ok.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
lukasz84

Postprzez maciej ritmann » piątek, 21 października 2016, 22:50

Szkoda, że nie pokosiłeś się o zrobienie ruchomego zawieszenia. nie byłoby to chyba aż tak wymagające.
maciej ritmann

Postprzez 666OLO71 » niedziela, 23 października 2016, 11:35

Może to wina zdjęć ale czy kolor który wybrałeś nie jest zdyt szarej tonacji .Zdjęcia z Afganu wskazują że, farba jest bardziej żółta .
666OLO71

Postprzez lukasz84 » wtorek, 25 października 2016, 21:54

Zawieszenia ruchomego nie robiłem z prostego powodu, chciałem model skleić bez żadnych fajerwerków po prostu tak jak dała fabryka, to mój jeden z pierwszych plastików więc nie chciałem z byt mocno kombinować.
Co do koloru jak oglądam zdjęcia w necie rosomaka to też mi się troszkę tak wydaje, dlatego kupiłem kolejną farbkę innego tym razem producenta która jest wymieniona w instrukcji, mianowicie model jest pomalowany Vallejo a kupiłem jeszcze Hatake i te odcienie nie różnią się od siebie praktycznie wcale.
lukasz84

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat