Wczoraj zacząłem pracę nad reflektorem przeciwlotniczym paryskiej firmy Sautter-Harle o średnicy lustra 150cm.
Reflektory te używane był w przedwojennym WP w ramach kompanii reflektorów przeciwlotniczych (KRPlot.) formowanych do współdziałania z jednostkami dział przeciwlotniczych. Sprzęt firmy Sautter-Harle zaliczał się do najnowocześniejszych w Europie, a w ramach WP planowano wyposażyć (rozpoczęto wyposażanie) w ten typ urządzeń jednostki uzbrojone w nowoczesne armaty przeciwlotnicze 75 mm St wz 36/37. Kompanie reflektorów plot S-H dzielono na motorowe (pełen ciąg motorowy), oraz półstałe (z mniejszą liczbą środków motorowych). Do wybuchu wojny w sprzęt paryskiej firmy wyposażono tylko jedną KRPlot.

Reflektor w położeniu marszowym
Mój dzisiejszy wytwór:

Stelaż kleiłem próbnie, żeby sprawdzić wymiar. Sam reflektor nie jest problemem, jednak przyczepa to spora tajemnica.
Może macie pomysł jak mogła wyglądać rama takiej przyczepki, jakieś analogie do niemieckich konstrukcji ?
Reflektor wspomagał takie właśnie armaty:

Dodatkowo reflektorem można było poruszać zdalnie za pomocą odpowiedniego urządzenia:

Pluton 3-4 współdziałających ze sobą reflektorów S-H wspomagany był przez nasłuchownik Goerza:

a ten z kolei zbierał informacje wspólnie z dalmierzem PZO-Levallois oraz aparatem centralnym;

Nad całym tym sprzętem męczę się od pewnego czasu, powoli udaje się kończyć klejenie poszczególnych elementów "systemu". Będę wdzięczny za wszelkie wasze uwagi i pomoc.
Pozdrawiam