Każdy model, który robię dla siebie zawsze wyląduje na jakiejś podstawce. Uważam, że taka prezentacja modelu już dużo korzystniejsza w odbiorze. Nie wspominając o zaletach praktycznych np. przy oglądaniu modelu w łapkach itd.
Co prawda relacja konkursowa tyczy się modeli pojazdów wojskowych, ale zaprezentuje tutaj również etapy z budowy podstawki.
Budowa podstawki czy też dioramy powinna być procesem dobrze przemyślanym pod względem wymiarów, kompozycji, dynamiki. Często jednak idee i pomysły zmieniają się w trakcie.
Zacząłem od doboru drewnianej podstawki o odpowiednich wymiarach, którą wstępnie zabejcowałem. Całe obramowanie samej scenki, korytko wyciąłem z arkuszu polistyrenu. Na razie jest psiknięte podkładem z puszki, docelowo będzie w kolorze czarnym matowym. Z płyty gipsowo kartonowej wyrzeźbiłem samemu kostkę brukową i chodnik. Po skończeniu rzeźbienia zagruntowałem Uni-Gruntem pod dalsze zabiegi malarskiej. Murek to jeden z gotowych subproduktów do budowy dioram dostępnych w sklepach dla "kolejkowców".
O ile na zagospodarowanie ulicy mam już konkretne pomysły, to przestrzeń nad murkiem nie wiem jeszcze jak dokładnie będzie wyglądała.