JS-2 TAMIYA 1:48 Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: JS-2 TAMIYA 1:48 Open

Postprzez Modelarz » niedziela, 3 czerwca 2012, 07:52

Adrianowro , zastosowałem się do reguły - jeśli myślisz, że masz 1/8 zacieków to już wystarczy :D

Modelarski niedzielny poranek:

Kolorowy olejny wash - ciemny brąz, pomarańcz i czerwień. Jestem w trakcie ścierania nadmiaru wacikami.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Myślę, że przydałby się jeszcze wash jasnoszary... tak, tak zrobię ! Potem wypróbuję pigment Miga "Brick dust" z odrobiną bieli i może pomarańczy.

C.D. N(iebawem).
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Reklama

Postprzez Patryk » niedziela, 3 czerwca 2012, 09:27

Dobra mogły powstać zacieki jak ktoś malował pędzlem taki pas ,ale bez przesady. Wydaje mi się ,że da dużo i na siłę naciągane te zacieki. Dałbyś ze 2-3 na stronę i by wystarczyło ,a ty z 1/8 wyskakujesz :P
Zlikwidowałbym ten rdzawy wash szczególnie w kołach. Wogóle troche dziwny pomysł robić wash z czerwonych/pomarańczowych farb. Ciemny brąz na tej zieleni bo fajnie wyglądał. Zobaczymy jak to będzie wyglądać po ściągnięciu nadmiaru wacikiem.
Ostatnio edytowano niedziela, 3 czerwca 2012, 09:29 przez Patryk, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez spiton » niedziela, 3 czerwca 2012, 09:28

Fajnie odcieniem odznaczaja się partie lane od walcowanych.
spiton

Postprzez Modelarz » niedziela, 3 czerwca 2012, 11:11

Wash na kołach nie jest rdzawy... w sumie to powinienem wcześniej zdradzić, że planuję malowanie czołgu, który rozjechał kilka kamienic.
Zgodnie z zapowiedzią użyłem pigmentu Miga ("brick dust") oraz bieli i sieny palonej Kremera. Sporo washa znikło więc muszę go nadrobić, jakiś ciemny brąz dam.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez rollingstones » środa, 6 czerwca 2012, 21:46

krótko mówiąc świetnie Ci idzie. Ciemny wash jak najbardziej się nada. Naładuj więcej jasnych pigmentów i porób na tym zacieków takich suchych już
płotka
rollingstones

Postprzez Michal » czwartek, 7 czerwca 2012, 10:35

Super robota! Jeżeli model ma przedstawiać czołg walczący w mieście o ceglanej zabudowie to warto by pomyśleć o kawałkach cegieł do rzucenia na pancerz.
Michal

Postprzez Konrad .C » czwartek, 7 czerwca 2012, 12:01

Dla mnie rewelacja, krótko mówiąc na tym modelu się będę wzorował budując swojego ISa
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Postprzez spiton » czwartek, 7 czerwca 2012, 12:06

Konrad .C napisał(a):Dla mnie rewelacja, krótko mówiąc na tym modelu się będę wzorował budując swojego ISa

Mam IS'a-2 w 72 rozgrzebanego i miałem myśli podobne jak Konrad.
spiton

Postprzez Modelarz » czwartek, 7 czerwca 2012, 18:10

Dziękuję za komentarze !

kawałki cegieł do rzucenia na pancerz
to dobra rada, zrobię kilka.

A mi się najbardziej podobał przed pigmentami.

Nie mogę dojść do ładu z brudzeniem - w skali mikro jest ok ale jako całość mniej mi się podoba, wszystkiego za dużo. Starłem nadmiar pigmentów i przerzucam się na "dominację olejnych", kolorowe washe itd. Józef ma mieć akcenty ale musi być jednocześnie stonowany, bo jego przeznaczeniem jest ta piękna podstawka (bo gdybym miał stać na dioramie to co innego):

Obrazek

Dzisiaj z samego rana coś mnie naszło: wykapałem wieżę i pomalowałem ją od nowa, pasy maskowane - wg mnie co najmniej 4 razy lepsze od poprzednich :-> .

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Góra kadłuba bardzo mi się podoba - zabezpieczę lakierem to co jest a potem dodam następne smaczki.

Po weekendzie kolejna aktualizacja. Zawieszenie zostawię sobie na koniec bo muszę nad nim trochę pomyśleć, liczę na kolejne komentarze. Hej !
Modelarz

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 7 czerwca 2012, 18:32

Skoro tyle tego pyłu ceglanego na kołach i gąsienicach, to czemu nie na obwodzie kół? Co sprawiło, że stały się takie czyste i sterylnie oszlifowane do gołego metalu?
Jeśli jakąś pobliską kamienicę trafił szlag i pył się posypał dookoła, to powinien być nie tylko ceglany, ale głównie wapienny, biały. Jak się dom wali, to cegły pękają i się kruszą na kawałki , ale to tynki kruszą się na pył i unoszą chmurą nad gruzowiskiem.
Jeśli natomiast czołg szturmował przez to gruzowisko, to też obecność ceglanego pyłu na kołach nośnych jest jakaś dziwna. Przy nacisku jednostkowym mniejszym niż 0,8kg/cm2 , czyli mniej niż 240kg na powierzchnię cegły, nie działa to jak młynek kruszący je na pył...Wytrzymałość cegły to wielkości rzędu 100kg/cm2. I nie ma znaczenia, że czołg radziecki, a cegła faszystowska:)
Grzegorz2107

Postprzez Modelarz » czwartek, 7 czerwca 2012, 18:52

Skoro tyle tego pyłu ceglanego na kołach i gąsienicach, to czemu nie na obwodzie kół?

Tarcie metal o metal oraz modelarska moda.

Jeśli jakąś pobliską kamienicę...

No właśnie, sporo rzeczy muszę przemyśleć. Pierwszy raz robię takie brudzenie, eksperymentuję. Zawieszenie bardziej ceglane już nie będzie, dodam bieli i chyba trochę jasnej szarości. Dzięki za uwagi, skorzystam.
Modelarz

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 7 czerwca 2012, 20:19

Modelarz napisał(a):, dodam bieli i chyba trochę jasnej szarości..

Tego mi właśnie brak. Zobaczymy czy nie wpadniesz w przesadę i nie zrobisz zimowego malowania w maju. 8-)
Grzegorz2107

Postprzez Modelarz » piątek, 8 czerwca 2012, 07:42

Właśnie położyłem nowe kalki i idę na obfite śniadanie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Modelarz

Postprzez spiton » piątek, 8 czerwca 2012, 08:41

Mam pytanie. Jak w rzeczywistości była malowana ta gwiazda z sierpem i młotem ?
spiton

Postprzez Modelarz » piątek, 8 czerwca 2012, 20:15

Aż się boję odpowiadać na to pytanie. Pędzlem...Sebastian, nie wnikaj, dobrze ? nie wnikaj ;o) Znalazłem, spodobały mi się i użyłem. Licentia poetica.
Modelarz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat