Panzerjager /Dragon/ 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Panzerjager /Dragon/ 1:35

Postprzez Paweł Leszczyński » piątek, 2 grudnia 2016, 22:18

ewpiga napisał(a):Jeśli masz na myśli zastosowanie realizmu w modelarstwie (...) większość modelarzy o próbach odtworzenia realizmu na swych modelach dawno zapomniała idąc w zupełnie innym kierunku.

Piotrku, tak jak sam wcześniej pisałeś. Każdy z nas postrzega świat inaczej. Dla mnie osobiście realnie wyglądają model Sergiusza Pęczka, który stosuje wszystkie negowane przez Ciebie techniki. Jego AMX to chyba jeden z najlepszych modeli, nie boję sie tego napisać na Świecie. Obrazek
Powyższe zdjęcie to dla mnie maksymalny miniaturowy realizm. Masz rację, że wielu ludzi robi obecnie jakieś komiksowe miniatury, ocierające się o kicz i groteskę (cepelia) np: Obrazek
Nie szarżował bym jednak w Twoim przypadku z realizmem. Owszem masz swój styl, ale w moich oczach jest on mniej realny niż nie jeden model wykonany z przy użyciu wszystkich nowatorskich technik. Tak jak wspomniałeś każdy inaczej postrzega świat i kolory.
Paweł Leszczyński

Reklama

Postprzez nie_kamil2 » sobota, 3 grudnia 2016, 00:03

ewpiga napisał(a):to już mus do specjalisty się wybrać.

Wezmę tę radę pod uwagę.

ewpiga napisał(a):Jeśli masz na myśli zastosowanie realizmu w modelarstwie

Nie mam tego na myśli i nie wiem jak Ci to wpadło do głowy. Mam na myśli... prawdę mówić nie wiem jak to ująć... zasadność to złe słowo, może próbę oddania efektu, może zamarkowanie zjawiska, a może masz lepszy pomysł na tę nomenklaturę.
Ponieważ:

ewpiga napisał(a):zmyślonych efekciarskich upodobań i oszukańczych stylów jak wszelakie światłocienia i modulacje na modelu. Obłażącej farby i wiecznie przesadnie zaciągniętych rdzą i brudem zacieków.

ten zmyślony świat nie jest zmyślony, ma tylko własną konwencję. Te zmyślone światła, zmyślone cienie, zmyślone zacieki, zmyślona rdza... to wszystko nie jest zmyślone. Ma tylko wiele sposobów prezentacji, może komiksowej, może przerysowanej, może hiper realistycznej, może jeszcze innej, ale zawsze to jest próba, własna interpretacja.
Deprecjonujesz to, deprecjonujesz modę i malujesz coś bliżej nieokreslonego pisząc...

ewpiga napisał(a):Czy powstałby w przyrodzie? ..być może, natura jest cholernie nieprzewidywalna.

i samemu nie wiedząc co malujesz.

Paweł ma rację, Sergiusz jest mistrzem realizmu, a nawet hiper realizmu. Ktoś inny jest mistrzem innych podejść. Ale tych wszystkich dobrych modelarzy łączą dwie rzeczy. Są bardzo dobrzy w tym co robią i nie negują innych podejść.
Ty jesteś dobry w dwóch innych rzeczach. W efekciarstwie bez pokrycia i bezustannym pieprzeniu o tym jak wszystko inne jest złe.
nie_kamil2

Postprzez Komandor » sobota, 3 grudnia 2016, 23:13

Chopacy ja mam taką zasadę : nie ma znaczenia metoda. Znaczenie ma efekt końcowy. Jeśli ktoś używa popiołu z papierosów na dioramie, do imitacji spalonej gumy i daje to taki sam efekt jak używany przez Sergia pigment, to dlaczego nie ?
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez nie_kamil2 » sobota, 3 grudnia 2016, 23:25

Komandor napisał(a):Jeśli ktoś używa popiołu z papierosów na dioramie, do imitacji spalonej gumy i daje to taki sam efekt jak używany przez Sergia pigment, to dlaczego nie ?

No bezapelacyjnie. A mógłbyś pokazać taki efekt jak u Sergia po papierosach? Jakaś fotka, może być kolegi.
nie_kamil2

Postprzez Sherman » sobota, 3 grudnia 2016, 23:27

Komandor napisał(a):Chopacy ja mam taką zasadę : nie ma znaczenia metoda. Znaczenie ma efekt końcowy. Jeśli ktoś używa popiołu z papierosów na dioramie, do imitacji spalonej gumy i daje to taki sam efekt jak używany przez Sergia pigment, to dlaczego nie ?

Bo nie zrobisz wtedy full pro zdjęcia na tle zyliarda buteleczek :lol:
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez nie_kamil2 » sobota, 3 grudnia 2016, 23:44

@Sherman - skąd ta niechęć do buteleczek na full pro zdjęciach? Czyżby nie chciały same robić efektów i czujesz się oszukany? A może robią same tylko zwyczajnie im przeszkadzasz :?: :idea:
nie_kamil2

Postprzez Sherman » sobota, 3 grudnia 2016, 23:58

nie_kamilu milijona kont, ależ skąd. To zwykła zazdrość, że mię na te buteleczki nie stać. Ale mam Humbrola 100, więc wszystko jest OK :D
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez nie_kamil2 » niedziela, 4 grudnia 2016, 01:03

Sherman napisał(a):To zwykła zazdrość, że mię na te buteleczki nie stać.

Cóż, to pozostaje mi tylko pogratulować buteleczkom.
nie_kamil2

Postprzez Sherman » niedziela, 4 grudnia 2016, 01:13

Gratuluj i używaj na zdrowie :)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez ewpiga » niedziela, 4 grudnia 2016, 15:32

nie_kamil2 napisał(a):..Są bardzo dobrzy w tym co robią i nie negują innych podejść. Ty jesteś dobry w dwóch innych rzeczach. W efekciarstwie bez pokrycia i bezustannym pieprzeniu o tym jak wszystko inne jest złe.

Rzeczywiście jak się czyta wszystkie moje teksty na tym forum to biją one wściekłością i taką pianą, że nie można obok tego przejść obojętnie..normalnie scyzor w kieszeni się otwiera. Zabawne to jest, bo tak naprawdę nigdy nikomu nie wygłosiłem żadnej sprzecznej opinii z jego własną ideologią, jakąkolwiek zresztą, że się myli w jego podejściu do modelowania..i wszystko co robi do tej pory i czego stosuje w swym modelarstwie jest złe. Pieprzysz zwyczajne bzdury.
nie_kamil2 napisał(a):..Te zmyślone światła, zmyślone cienie, zmyślone zacieki, zmyślona rdza... to wszystko nie jest zmyślone. Ma tylko wiele sposobów prezentacji, może komiksowej, może przerysowanej, może hiper realistycznej, może jeszcze innej, ale zawsze to jest próba, własna interpretacja.

Podoba mi się to..jakbym słuchał wykładu o sztuce konceptualnej..wpychającej się, co prawda kuchennymi drzwiami.. to jednak do modelarstwa redukcyjnego. A jeszcze nie tak dawno teksy takie uznawane były za zwyczajne bajdurzenie.
Oficjalnie! gdzieś w podświadomości lubisz słodkie ozdobnictwo.
nie_kamil2 napisał(a):Deprecjonujesz to, deprecjonujesz modę i malujesz coś bliżej nieokreslonego pisząc.../i samemu nie wiedząc co malujesz.

I tak i nie. Grasz białymi ja czarnymi..to nie zmienia mocno zasad. Mechanizmy są dokładnie takie same.
Jak to wyżej napisałeś - „ zawsze jest to próba, własna interpretacja”. Wierzysz, że jest inna konieczność wyboru drogi?

Osobiście dzielę „modę” na tą co mi przypada do gustu i ta której nie trawię / bądź nie podoba mi się .. prosty chyba podział ?
Mam do wyrażania swego zdania pełne prawo. Niech tylko powodem nie będzie Twoja lub czyjaś urażona duma i niech nie nadaje ona tonu sytuacji gdzie, próbuje się rozpętać wojnę o pietruszkę.
--------------------------------------------------
Pawcio. Oba malunki są zrobione ciekawie i interesująco. Na fotkach notyfikacja obu zawsze będzie oceną subiektywną. Fakt, jest kilku gości fajnie malujących. Ja nie byłem, nie jestem..być może kiedyś „realistą” będę. :mrgreen:
Nie odrzucam innowacyjnych technik dosłownie, bo one w jakimś stopniu przyczyniają się do bardziej odważnego malowania modeli. Tyle, tylko że wpędzają „wspólnotę” malarzy w schemat, który łatwo jest opanować i dokonać postępów /tylko w ramach niego/. Po osiągnięciu pewnego poziomu, nie da się już zrobić kroku naprzód, bo schemat staje się ograniczeniem.

Obrazek

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Husar » niedziela, 4 grudnia 2016, 15:58

Paweł Leszczyński napisał(a): każdy inaczej postrzega świat i kolory.

Zapewne jest to wina siatkówki, ewentualnie oczodołu.
Husar

Postprzez Dorotka » niedziela, 4 grudnia 2016, 22:48

Zacny on Ci jest i mnie się podoba. Ciekawym końca!

8-)
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez ewpiga » środa, 7 grudnia 2016, 12:29

Woreczki przerobione. Skopiowałem pomysł Pawła montując je na położonych ogniwach gąsienic, miejsce gdzie w worku odciśnięta była lampa zamaskowałem szmatą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Dorotka » środa, 7 grudnia 2016, 12:56

Przyjemnie popatrzeć, bardzo fajnie to wygląda. Moją wątpliwość budzi jedynie ułożenie hełmów, które raczej by się zsunęły. Dla mnie dziwnie "wiszą w przestrzeni", choć rozumiem że zamysł jest taki, że mają zapiętę paski, które je trzymają...

8-)
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez ewpiga » czwartek, 8 grudnia 2016, 20:38

Dorotka napisał(a):Moją wątpliwość budzi jedynie ułożenie hełmów, które raczej by się zsunęły.

Na paskach wiszą na pewno. ;o) Przykleiłem do kocyków na fest, pomalowałem i raczej nie będę odrywał. Ale dzięki za zwrócenie uwagi na tak ważny szczegół..fakt, można było je delikatnie wyciągnąć w „dół” i odbiór byłby zupełnie inny. Wygodniej jednak było je przykleić na obrzeżach zrolowanych kocyków. Więcej się to nie powtórzy. :mrgreen:

Jeszcze jeden objazd po pancerzu szaro-czarnym filtrem...

Obrazek

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat