t-70 miniart 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: t-70 miniart

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 13 marca 2009, 07:01

Kamil, fajny szkrab. Jeszcze lepsze figurki, zdradzisz mi jak je malujesz?
Wczoraj cały dzień testowałem malowanie akrylami... próba nieudana...
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Reklama

Postprzez Michal » piątek, 13 marca 2009, 09:10

Coraz ciekawiej!
Masz jakieś kwity na taki kolor kożuchów czołgistów?
Michal

Postprzez ewpiga » piątek, 13 marca 2009, 09:31

Wyszło kapitalnie mnie się podoba, nie można też wymagać korekt oraz poprawek bo taki jest Twój styl. Mnie teraz interesuje co powiesz na temat samego mazania tymi akrylami: jakie one są w prowadzeniu- jak szybko wysychają, czy dają się cieniować, tonować nie tylko aerografem pędzlem raczej. Jakieś opóźniacze do zastosowania by farby zbyt szybko nie podsychały. Można w trzech zdaniach odpowiedzieć /dobre..takie sobie,.. dać sobie siana, poszukać lepszych/
Piotrek.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 13 marca 2009, 11:10

Michal napisał(a):Masz jakieś kwity na taki kolor kożuchów czołgistów?

poza instrukcją z modelu żadnych:>

ewpiga napisał(a):Mnie teraz interesuje co powiesz na temat samego mazania tymi akrylami: jakie one są w prowadzeniu-

no jeszcze je rozgryzam.
narazie to wstępne wrazenia i nauka nowego narzędzie. ale
ewpiga napisał(a): jak szybko wysychają

z aerografu kładzione całkiem szybko, jak na akryle przystało
ewpiga napisał(a):czy dają się cieniować

całkiem nieźle. jak wspominałem, idealna konsystencja farby do aerografu sprawia, że jest ona nieznacznie transparentna. czyli pełne krycie mamy dopiero przy 2-3 warstwach. daje to to jednak mozliwośc laserunkowego cieniowania juz na etapie aerografowania. pędzlem zresztą tez. dodatkowo medium tensacrom sprawia, ze farby nabierają włąsciwości 'filtrów', do cieniowania pedzlem w sam raz. tensacromy jednak, jak na moje przyzwyczajenia nieco zbyt subtelny efelkt dają. dopiero kilka warstw farby daje wyraźny efekt. ładny, nie powiem. ale farba dla dłubaczy raczej, ze smakiem poszukujących ciekawego efektu, niz dla chałturników takich jak ja.
na plus dodam jeszcze to., ze mieszają się z vallejo, co pzydatne bardzo, przy wspomnianym wyżej poszukiwaniu odcieni i efektów. a od vallejo znacznie lepiej sie w aerografie zachowują.
jest i minus. gunmetal. no cóż- farba wymaga podkładu, i to o odcieniu precyzyjnie dobranym. krycie ma kontrowersyjne, kolor sam w sobie jakis mało przekonujący. ale gdy na prysniete czarną farbą gąsienice go naniosłem, nabrał życia.
narazie tyle. będe miał jeszcze kilka zielenin do zabawy, na teciaku potestuję, i jakimś amerykanckim sprzęcie, więcej do powiedzenia miec będę.
Kamil Feliks Sztarbała

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat