Dokończyłem budowę. Tygrys dostał podkład i kolor bazowy (2w1) dzięki zakupionemu specjalnie do tego celu produktowi vallejo który nabyłem w modelworld (mają całą ofertę tych farb/podkładów). Rozcieńczałem rozcieńczalnikiem lifecolora do akryli w proporcjach 2:1 - z czystym sumieniem mogę polecić ten wynalazek wszystkim zainteresowanym.
przez Piotr Koperski » niedziela, 11 grudnia 2011, 23:38
Pomalowany całościowo farbą RAL 8000 lifecolora. Teraz muszę zastanowić się jakich kolorów/mieszanek użyć lekkiej modulacji. Dla porównania fotki na białym i czarnym tle.
przez Piotr Koperski » poniedziałek, 12 grudnia 2011, 15:04
Proszę o pomoc w sprawie mocowania dodatkowych ogniw gąsienicy koło wyrzutników granatów bo niestety nie potrafię tego rozgryźć.. Widać to na zdjęciach historycznych które dodałem. Ogniwo po prostu było wsunięte w mocowanie granatów? Jakoś przywiązane? Bo opcja spawania odpada..
przez Piotr Koperski » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 00:51
Pomalowany. Pomocne okazały się farbki vallejo, a konkretnie green brown, khaki brown, sand z serii air + wspomniany wcześniej lifecolor. Teraz pora na malowanie oznaczeń i innych detali.
ps. zapasowe ogniwa o które wcześniej pytały były po prostu wsadzone.
Moim zdaniem przejście między kolorami (np.na boku wieży) jest zbyt widoczne. Co bedzie jeśli podczas brudzenia uwypukli się jeszcze bardziej ? No chyba że to tylko kwesta zdjęć.
Panowie, rozjaśnienia są zrobione bardzo delikatnie i myślę, że mało z tej pseudo modulacji zostanie. Finisz? Zależy mi żeby skończyć drania jak najszybciej niestety teraz leży i czeka na mój powrót do Katowic. Obecny stan : pomalowany został osprzęt i położone kalkomanie.
koperek napisał(a):Panowie, rozjaśnienia są zrobione bardzo delikatnie i myślę, że mało z tej pseudo modulacji zostanie. ...
Pewnie tak... Zależy jak mocno "biedronki" to zmienią. Z moich skromnych doświadczeń wynika jednak, że lepiej nie cieniować płasczyzny bo to jest zmyłka dla oka. To co płaskie wydaje się wypukłe. Chyba lepiej jest różnicować poszczególne pola.
Wg mnie masz to ładnie zrobione. Wieża jest chyba za mocno pocieniowana.
No więc ostatnia aktualizacja przed galerią. Zostało szeroko pojęte brudzenie, kurzenie itp. W paru miejscach muszę nanieść jeszcze delikatne poprawki. Do efektu końcowego brakuje jeszcze kilku detali. Koła zamontowane na "sucho" ;)