24 LUTY !!! Po prostu jakiś szczęśliwy dzień :-))16 lat temu poznałem żonę :-)).
Dzięki chłopaki za komentarze.Dodały mi ducha !!
Dorzucam fotkę pokazującą działko p-lot.

Wyczytałem,że Polacy produkowali dobre działko 20mm wz.38. ale nigdzie nie znalazłem porządnych rysunków. Więc zastosowałem Oerlikona. Masa takiego zestawu (działko = magazynek, + przeciwwaga, to jakieś 100-150 kg. dlatego istotnym ulepszeniem, jest dodanie hamulca
typu (rowerowego). Chodzi o to, by móc wyhamować w odpowiednim momencie ruch obrotowy w płaszczyźnie poziomej.
Samolot to największy wróg kolumn zmotoryzowanych. Dlatego upieram się, przy konieczności zapewnienia realnej obrony p-lot.
Stworzony dla celów biegania wkoło wieży z działkiem nawis, zagospodarowałem, montując pod nim skrzynki, i myślę,że to chyba dobry pomysł.
Pozdrawiam
Edit 1:
CzarekB napisał(a):Czolem.
Osobiście nie podoba mi się układ wydechowy ( bardzo delikatny jak na czolg )
Zgadzam się
klapy do przedziału silnikowego, tez są zbyt delikatne.
Przerobie to.
I dzięki za uwagi merytoryczne.
Pozdrawiam
Edit 2:
Biodra!!!!!!!
Biodra są najważniejsze. Każdy kto ćwiczył jakieś sztuki walki wie, że biodra są najważniejsze. Działko trzeba "przypiąć" do bioder. Nie do ramion !!!!
Taka modyfikacja znacznie zwiększy szybkość naprowadzania działka na cel.
Idę zmieniać :-))(Idę to złe określenie, bo przecież nigdzie nie idę, tylko przełączam okna :-))
Pozdrawiam
Sorki, będę łączył posty :-))
Strzelec musi mieć na sobie uprząż podobną do wspinaczkowej. Takie sztywne "gatki", z metalowym( ładnie obitym skóra i czymś miękkim) pasem biodrowym.
Będzie musiał w tych "gatkach" chodzić, ale nie jest to nic strasznego. I tymi "gatkami" będzie się wpinał do działka.
CDN