Tiger I Ausführung Afrika, Tamiya 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Tiger I Ausführung Afrika, Tamiya 1:35

Postprzez Piotr Koperski » wtorek, 19 kwietnia 2011, 21:14

Pora zacząć trochę ambitniejszy projekt - Tygrys nr 112 z 501 Batalionu Czołgów Ciężkich. Bazą będzie model Tamiya Tiger I Ausfuhrung Afrika, Initial Production nr katalogowy 35 227. Jako dodatki : elementy fototrawione Voyagermodel PE 3506, liny holownicze Eureka xxl ER-3502, metalowa lufa RB model 5B01 oraz gąsienice magic track z modelu Dragona Tiger Initial albo Friulmodel ATL-25. Jeśli ktoś ma jakieś informacje/ciekawostki na temat tej maszyny oraz dokumentacje fotograficzną bardzo proszę o pomoc! Wydaje mi się, że największą zagadką jest kolor tego Tygrysa - wpadający w zieleń.

Obrazek

Obrazek

pzdr
Piotrek ;o)

EDIT : Poglądowo jeszcze zawartość zestawu Voyagera

Obrazek
Piotr Koperski

Reklama

Re: Tiger I Ausführung Afrika, Tamiya 1:35

Postprzez Korowiow » wtorek, 19 kwietnia 2011, 21:36

Mam ten sam zestaw tylko z innymi gąskami, ale od 3 lat nie mogę się za niego zabrać.
Będę bacznie śledził.
Powodzenia.

PS.Poniżej link do bloga hiszpańskiego modelarza Davida da Silva - robił ten egzemplarz :
http://totalwarinscale.blogspot.com/2010/08/tiger-112-of-spz-abt-501.html

I tutaj dyskusja o kolorze tego czołgu (po angielsku) :
http://www.rcuniverse.com/forum/m_6367343/anchors_6373577/mpage_1/key_/anchor/tm.htm#6373577
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Piotr Koperski » czwartek, 19 maja 2011, 18:42

Dostałem kolejne dodatki : żywiczna przednia płyta pancerza oraz jarzmo - tiger model desings + tylny zasobnik wieżowy i wycior - aber.

Obrazek

Teraz już potrzeby wolny czas bo chęci nie brakuje :D
Piotr Koperski

Postprzez uki761 » czwartek, 19 maja 2011, 19:15

Niezły zestaw. Trzymam kciuki za udane poskładanie tego wszystkiego do kupy ;o)
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Rayl » piątek, 20 maja 2011, 00:19

Zainwestowałeś w tuning :P . Model zapowiada się wybornie. Mam pytanie czy będziesz bawił się w lakier do włosów aby ukazać warstwę z pod koloru piaskowego? Ja od jakiś 6 miesięcy zabieram się za F13 z grupe Fehrmann :) i noszę się z zamiarem zastosowania tej metody by ukazać kolor paznzergrau przebujający się z pod piaskowego w okolicach włazów itd.
Pozdrawiam i życzę sukcesu.
Rayl

Postprzez Piotr Koperski » piątek, 20 maja 2011, 01:49

Rayl przyznam szczerze, że na tym etapie o malowaniu nie ma co myśleć :P masa roboty mnie czeka.. :D z tego co wiem tygrysy DAK były malowane jeszcze na naszym kontynencie, a więc farba nie ścierała się tak intensywnie jak w przypadku pierwszych pojazdów przemalowywanych(na szybko) po przybyciu do Afryki. A co do Twojego F13 - super temat! Zagadkowy dzięki czemu można poszaleć ;o) W przyszłości też zrealizuję tygrysa z gruppe Fehrmann - na bank :D A wracając do "112" - na razie tyle :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Górna płyta też będzie nowa :

Obrazek

pzdr
Piotrek
Piotr Koperski

Postprzez Piotr Koperski » piątek, 20 maja 2011, 18:22

Dzisiaj siadłem na spokojnie pooglądałem zdjęcia, instrukcję i elementy tunezyjczyka z cyberhobby i doszedłem do pewnych wniosków :

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Piotr Koperski

Postprzez Aphar » piątek, 20 maja 2011, 21:00

koperek napisał(a):[...]
Obrazek

Mam wątpliwości co do spawu na środku (prawie)przedniej płyty. Na pewno był on w późnych tygrysach, ale we wczesnych z tego co wiem go nie było - płyta była wykonana z jednego elementu.
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez Piotr Koperski » sobota, 21 maja 2011, 03:49

Aphar jeśli chodzi o środkowy spaw to sugeruję się initialem cyberhobby w którym jest on odtworzony;o)
Kadłub pospawany(został do zrobienia tylko jeden później pokażę). Tak to wszystko wyglądało krok po kroku :
do zrobienia spawów użyłem milliputa - standard yellow-grey. Ale najpierw trzeba było przygotować miejsca w których należało się pobawić z masą plastyczną. Następnie rozwałkować masę na cienkie wałki i przykleić we odpowiednich miejscach. Ja robiłem to wykałaczką (warto mieć pod ręką odrobinę wody i od czasu do czasu moczyć wykałaczkę dzięki czemu milliput nie lepi się). Wzór zrobiłem za pomocą nożyka z ułamaną końcówką. Mam nadzieję, że ten opis się komuś przyda ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak się prezentuje gotowy :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Otwory na szekle zrobię.. ale najpierw muszę kupić wiertarkę :D
Piotr Koperski

Postprzez wiarus72 » sobota, 21 maja 2011, 07:09

Efektowny model fajnie, że zainwestowałeś w blachy.Spawy wyglądają bardzo realnie.Będę zaglądał.
wiarus72

Postprzez Mamelon » sobota, 21 maja 2011, 12:00

Też będę podglądał chociaż to nie moja "broszka" :mrgreen:
Mamelon

Postprzez Piotr Koperski » niedziela, 22 maja 2011, 02:40

Wklejona przednia płyta pancerza + spaw. Zamontowałem km z RB model, który jest ruchomy. Kadłub w zasadzie gotowy. Wieża złożona na razie poglądowo, na taśmę. Z jarzmem było najwięcej kłopotu tzn. z usuwaniem nadlewki z tyłu jarzma oraz dopasowaniem go do części tamki - masakra.. żywicy było tyle, że spokojnie starczyłoby na 2 jarzmo. Na bokach wieży usunąłem imitacje spawów producenta i zrobiłem nowe. Kolejną modyfikacją wieży będzie dodanie włazów ewakuacyjnych (na zdjęciu ich miejsce jest zaznaczone ołówkiem). Nie wiedzieć czemu tamiya ich w tej wersji tygrysa nie dodała. Górna płyta wieży też włożona poglądowo - trzeba będzie ją przyspawać. Może być problem bo jest trochę za wysoka - 0,5-1 mm i wystaje ponad "boki" wieży. Zdjęcia :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pzdr
Piotrek ;)
Piotr Koperski

Postprzez Rayl » niedziela, 22 maja 2011, 14:24

Masz takie samo podejście do modeli. Jak robić to na FULL :mrgreen:. Jestem pod wielkim wrażeniem Twojej pracy :shock: .
Ja teraz meczę mojego jagdtigera i jakoś nie mam weny żeby skończyć skubańca, chociaż Twój tiger napawał mnie chęcią dalszej pracy :) .
Zaraz się biorę za jaga :mrgreen: .
Co do gruppe Fehrmann to ma swój klimat 8-) . Miałem robić F13 ale chyba zrobię F01. Mam wątpliwości czy F13 był na stalowych kołach i szczerze mówiąc nie chce sknocić modelu.
Co do malowania to ja zaczynam pracę od "malowania", a raczej od jego koncepcji, chociaż z pantherą F nie wyszło i bidulka siedzi szara w pudełku czekając.

Znasz te stronki ?
http://vincesgallery.smugmug.com/gallery/320757_7VELi#12751602_NUvRz
http://www.armortek.co.uk/forum/viewtopic.php?t=2817&sid=cb027b70c0f28fd0c3c10bce59827c0f
http://www.armortek.co.uk/forum/viewtopic.php?p=23059&sid=561a95fd6d54f2ce66d436611ee8e6f4

Mogą okazać się pomocne.
Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów
Paweł
Rayl

Postprzez Piotr Koperski » niedziela, 22 maja 2011, 15:09

Miło mi, że się podoba ;) Paweł pamiętaj, że najważniejsze jest to aby czerpać z tej roboty przyjemność i radość :D nic na siłę! Wiem po sobie - są często takie dni, że mogę siedzieć po kilkanaście godzin..a potem przez tydzień nic nie ruszyć. Co do F13 - ja bym zrobił bandaże(moim zdaniem są widoczne na zdjęciu). F01 jest lepiej udokumentowany ;o) ? Panthera F też super temat :twisted: działaj działaj! DZIĘKI WIELKIE ZA TE LINKI !!! 2,3 znałem ale 1 stał się dla mnie w tym momencie biblią jeśli chodzi o tego tygrysa! Utwierdził mnie w przekonaniu, że im bardziej człowiek zagłębia się w temat tym więcej ma do poprawienia, zrobienia. Kolejne przeróbki :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Piotr Koperski

Postprzez Rayl » niedziela, 22 maja 2011, 18:41

Dużo zdjęć analizuję z tej stronki. Najbardziej zadziwiły mnie ... spawy na tygrysach. Są zupełnie inne niż robi je większość modelarzy.
Też uważam, ze miał on bandażowane koła podobnie jak F02. Szczerze mówiąc F13 podoba mi się bardziej niż F01 lecz bandażowanych kół nie mam niestety na stanie :cry: .
powiem szczerze, że nie miałem w rękach jeszcze tigera Tamiyi. Po zakupie Jagdtigera zacząłem stronić od modeli Tamiyi.
Gdzie kupujesz blachy Voyagera?
Mam jeszcze zdjęcie z przed remontu
Obrazek
A tu całkiem ciekawa strona: http://tiger1.info/ :mrgreen:
Rayl

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat