Taki tam PzIV G spod Kurska Dragon 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Taki tam PzIV G spod Kurska Dragon 1:35

Postprzez Ostach » czwartek, 14 lipca 2011, 10:29

Witam

Taki oto Panzer IV G sklecony w czasie sesji co by nie zwariować, bo psychika już siadała. Malowanie jest spod Kurska, było w jakiejś książce, jak ktoś będzie chciał to jak wróce do domu to podam co to za książka. Model w dość zaawansowanym stanie. Zwracam się do Was z prośbą o opinie i rady na temat pigmentów i wykończenia zapasowych gąsienic. Foty takie bo nie zamierzałem ich wrzucać ale jednak się zdecydowałem. Pigmenty na gąskach tu wyglądają na bardzo puchate. Nie podobało mi się to, już trochę z nich zdjąłem. Nie leżą mi te zapasowe gęsi, ratujcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdro
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Taki tam PzIV G spod Kurska Dragon 1:35

Postprzez Ostach » niedziela, 17 lipca 2011, 16:33

I co myślicie? Co zrobić z zapasowymi gąskami?
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Patterson » niedziela, 17 lipca 2011, 16:41

Błoto wygląda bardzo w porządku, ja bym jeszcze zapuścił trochę "kurzu" po układzie jezdnym. Zapasowe ogniwka bym zróżnicował rdzawymi odcieniami.

Fajniutkie kamo :)
Patterson

rpm2

Postprzez Korowiow » niedziela, 17 lipca 2011, 19:08

Bardzo fajne kamo.
Czym robiłeś zacieki na płytach bocznych?
Na jednej z płyt ( pierwsza z lewej strony) jest widoczne kółeczko, ślad po wypychaczu, włoś, czy może plama jakaś ?
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Enigma » poniedziałek, 18 lipca 2011, 18:48

Ja to bym go generalnie całego przykurzył jakimś pigmentem z aero. Bo niby poobijany, podrapany i ubłocony ale w gruncie rzeczy to bardzo czysty. Narzędzia saperskie jak spod igły. Jakiś taki za wyraźny. A koła w porządku. W ogóle dół spoko.
Enigma

Postprzez Ostach » wtorek, 19 lipca 2011, 06:13

Chyba pomieszam rdzawy pigment z innymi i zobaczę co się stanie.

Tak, na jednej płycie jest jakiś włosek :( może spreparuję tam jakieś obicie, rysę.
Zacieki na płytach oleje rozcierane delikatnie patyczkiem do uszu.
Jakimi pigmentami górę potraktować? Jasne chyba nie wchodzą w rachube - Kursk, lato, gleby raczej czarnoziemne.
Jak wrócę do domu to zrobię fotkę wanny bez płyt bo na tych nic nie widać. Powiem Wam, że szczególnie zadowolony jestem z kół napędowych :D
Czy ma sens dodanie rdzawych rys blisko tych jasnych na płytach? Czy już nie ruszać tego?

pzdr
Ostach

Postprzez Daniel-Martola » wtorek, 19 lipca 2011, 06:15

Baaardzo łaaadny jest.

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Frozzer » wtorek, 19 lipca 2011, 15:30

Generalnie malowanie super - jedyne co mi się nie podoba to rysy na farbie - wg mnie powinny być cieńsze i bardziej prostoliniowe.

U ciebie są zbyt grube i nienaturalnie ułożone.
Może da się je pocienić ?>
Ostatnio edytowano środa, 20 lipca 2011, 14:03 przez Frozzer, łącznie edytowano 1 raz
Frozzer

Postprzez Ostach » środa, 20 lipca 2011, 06:29

Rysy namalowałem najcieńsze jak umiałem. Muszę chyba poszukać jakiejś lepszej inspiracji odnosnie tych rys. To z resztą pierwsze podejście do rysek.

Fajnie że się podoba :D wśród znajomych malowanie jest kontrowersyjne :D Ale przynajmniej nikt takiego nie ma :)
Ostach

Postprzez Frozzer » środa, 20 lipca 2011, 14:05

Nie chcę się wymądrzać, bo nie długo sam zostanę wezwany do tablicy - z moim PZ IV. :)
Co do malowania długich i cienkich rys, łatwo je zrobić przy pomocy taśmy maskującej.
Frozzer

Postprzez Korowiow » środa, 20 lipca 2011, 18:53

Ewpiga napisał w którymś z wątków, że jemu trudno idzie z rysami robionymi pędzlem i dlatego robi je kredkami - są proste i cieńkie.
Muszę spróbować bo jego sposoby to działają - właśnie jestem na etapie prób z washami z farb wodnych - jest ciekawie i szybko.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Maikel » środa, 20 lipca 2011, 20:46

Jakaś podstawka ? :)
http://maikel.iportfolio.pl/
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma to większego znaczenia ale ważne jest żeby to zrobić,
bo nikt inny nie zrobi tego za Ciebie.

Pozdrawiam, Michał.
Maikel

Postprzez Ostach » środa, 20 lipca 2011, 21:23

Podstawka jest w planie. Będzie bardzo prosta jeśli chodzi o kompozycję, po prostu czołg jadący przez łąkę. Trawy takie do pół metra, za czołgiem wygnieciony ślad. We włazie dowódca z lornetką. Ludzika nawet już mam z zestawu Zvezdy. Ludzika bo trudno go nazwać w moim wykonaniu figurą bądź nawet figurką. Lornetka zasłoni miejsce najbardziej narażone na babole - twarz, w tym oczy. Scenka będzie chyba cokoliku wysokości jeszcze do ustalenia. Na trawy potne jakiś pędzel do ścian. Co do gruntu to jeszcze nie wiem. Tak samo jeśli chodzi o materiał samej bazy scenki.
Ostach

Postprzez Maikel » środa, 20 lipca 2011, 21:57

Ja, jak i pewnie cała reszta... czekamy na aktualizacje :)
http://maikel.iportfolio.pl/
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma to większego znaczenia ale ważne jest żeby to zrobić,
bo nikt inny nie zrobi tego za Ciebie.

Pozdrawiam, Michał.
Maikel

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 21 lipca 2011, 00:39

Rysy się bardzo dobrze robi akrylem, trzeba wyćwiczyć nadgarstek w ruchu po linii prostej. Golfiści i siatkarze mają łatwiej :P Ja macham kilka razy, za każdym razem zbliżając pędzelek do modelu. Na następny raz spróbuj bardziej farbę rozcieńczyć.

Model bardzo fajny, ciekawy kamuflaż. Mógłbym prosić o skan z książki jeżeli nie będzie to bardzo problematyczne? Jaką farbą malowałeś brąz?

Do poprawy masz na pewno listwę prawego błotnika, ślad po próbie modulacji? Podfiltruj na ciemno, zniknie nieco różnica. Na boczne ekrany dałbym chlap z pigmentu rozrobionego z WSem lub fixerem do konsystencji wody. Taką mieszanką podkoloruj też nieco bandaże, bo widać że bardzo sterylne są. Miejscami masz nie w pełni wysrebrzone zęby koła napędowego, warto podmalować, mimo że pewnie tylko na zdjęciu widoczne. Warto by również dodać obić na uszy do holowania oraz dołożyć metalicznego połysku choćby na MG - na zdjęciu dość matowe wyszło.
Tomek Hejmo

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat