Od jakiegoś czasu dłubię przy SU-76M Miniartu. Wcześniej nic nie pokazywałem, bo to w zasadzie zwyczajna modelarska robota przy sklejaniu - żadnych fajerwerków.
Co do wyrobu Miniartu to niestety nie jest on samosklejalny. Sporo części do siebie nie pasuje, są widoczne przesunięcia formy i sporo nadlewek co chyba jest wynikiem zużycia form.Samo tworzywo też mogłoby być bardziej obrabialne.
Model jest prawie prosto z pudełka. Dodałem jedynie lufę RB, trochę blaszek (własnej roboty) jako uchwyty na narzedzia i takie tam.
Powycinałem również imitacje kratek wentylacyjnych i wstawiłem tam plecionkę z tworzywa.
Usunąłem orginalne uchwyty na osłonie przedziału bojowego i wykonałem nowe z drutu.
Dorobiłem również większość spawów (zostały jeszcze dwa, które zrobie po wymalowaniu wnętrza i sklejeniu modelu do malowania całej reszty).Spawy wykonałem z masy dwuskładnikowej Milliput Standard, wygniatając je zaostrzoną wykałaczką. Wykonałem również fakturę drewna na elementach z tegoż materiału wykonanych w orginalnym pojeździe.
Zdecydowałem się również na założenie Friuli ponieważ orginalne gąsiennice wykonane są z bardzo kruchego plastiku.
Każde z ogniw na do usunięcia dwa ślady po wypychaczach i sporo nadlewek. Obróbka niestety wygladała tak, że traciłem 3-4 ogniwa na 10 obrobionych co doprowadziłoby do poważnych braków przy finalnym montażu.
Obecnie model składa się z trzech zasadniczych części :
1.armaty
2.wanny z osprzętem i wnętrzem przedziału bojowego (koła wklejone na tack it)
3.osłony tegorz przedziału (2 części)
Do zamontowania została jeszcze lina holownicza (stąd dwa otwory na płycie czołowej), klosz reflektora i "koło zapasowe".
Do zdjęć złożone na sucho więc proszę się nie przejmować szparami i niedokładnościami bryły.
Model ma być w malowaniu jednostki polskiej (orzełek + numer) i tu pytanie do ekspertów.
Czy pojazd WP mógł mieć zimowy kamuflarz ? Chodzi mi o taki mocno wyeksploatowany, wykonany białą zmywalną farbą.
Jeśli się nie mylę polskie jednostki otrzymały te pojazdy pod koniec 1944 lub na początku 1945 roku stąd moje pytanie.
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Zdjęcia :