Pz.Kpfw II F Tasca 1/24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Pz.Kpfw II F Tasca 1/24

Postprzez Patryk » wtorek, 29 listopada 2011, 16:42

Wpadło mi w ręce takie coś. Wielki mały czołg czyli Pz II w dużej skali. Detale super nie potrzeba blach. Jeśli chodzi o sklejanie Tamiya wymięka przy modelach taski.
Do tej pory mam sklejone kółeczka ,wannę i wieżę. Wanna była podzielona na fragmenty i nie byłem na początku z tego zadowolony. Myślałem ,że trzeba będzie kombinować ,łapać gumkami i tak dalej ,ale jak zacząłem sklejać wszystko ładnie się schodziło. Nie trzeba było nic kombinować z ustawieniem geometri ścian po prostu same się zeszły.
Pytanie do znawców co powinienem poprawić ? Dodam ,że ma to być w miarę relaksacyjny projekt w porównaniu do Stuga ,który mnie już męczy. :P Ciągle trzeba doklajać kolejne blaszki.
Przydałyby mi się jakieś zdjęcia gdzie powinienem dorobić brakujące spawy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Reklama

Re: Pz.Kpfw II F Tasca 1/24

Postprzez uki761 » wtorek, 29 listopada 2011, 18:19

Poobserwuję z ciekawością.

p.s. Stug robi wrażenie.
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Mariusz 72 » piątek, 2 grudnia 2011, 22:35

Nie jestem znawcą więc nie pomogę. Dwójki mało popularne były do niedawna. Mam trochę materiałów źródłowych.
Polecam blaszki Voyagera choćby na wzór. Model w odległych planach wiec pogapię się. :shock:
War-sztat klik: Obrazek Obrazek Obrazek
Portfolio: klik
Mariusz 72

Postprzez Patryk » niedziela, 4 grudnia 2011, 13:44

Dobra prawie sklejony. Nie chciałem was zanudzać zdjęciami ze sklajania poszczególnych elementów bo nic ciekawego się nie działo. Żadnych problemów ze spasowaniem jednym słowem nuda. :P Nie trzeba było szlifować ,ciąć i łatać dziur jak palec.
Warto powiedziec pare słów na temat gąsek. Traki podobnej wielkości jak w Pz III ,a wykonane są fantastycznie. Opracowane poodbnie jak Friule. Mamy otwory przez które wkładamy szpilki ,czyli jednak się da zrobić świetne plastikowe gąski. Widzi Pan Panie Dragon i inni. Szpilki są już gotowe do użycie nie trzeba nic szlifować.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jak widać malutki Pz II wcale taki mały nie jest.
Obrazek
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez Patryk » sobota, 17 grudnia 2011, 15:27

Wczoraj trochę pomalowałem. Najpierw tradycyjnie czarny samochodowy podkład z puszki. Potem mieszanka czerwonej ,żółtej i brązowej (minia) Tamki. Na to dałem lakier do włosów i kolor bazowy. Farbki ,których użyłem do malowania widać na zdjęciu. Zacząłem od pomalowania całości XF-60 potem mieszanką białej i buff rozjaśniłem delikatnie. Jasna pistacjowa zieleń została przyciemniona kropelką XF-61. Wyszedł całkiem fajny kolorek w sumie pierwszy raz podoba mi się ten zielony odcień. Wanna czołgu została przykurzona ziemistym brązem w ułatwieniu dalszych prac brudzenia.
Dodam ,że kamo jak zwykle malowane z ręki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez uki761 » sobota, 17 grudnia 2011, 19:12

Moim zdaniem wyszło świetnie.
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Korowiow » sobota, 17 grudnia 2011, 23:20

Elegancko.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez subgrafik » niedziela, 18 grudnia 2011, 10:04

Mi tez sie bardzo podoba.

P
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez Patryk » niedziela, 18 grudnia 2011, 11:26

Dzięki :D
Miałem trochę czasu to położyłem kalki ,zapuściłem wash i domalowałem odpryski. Odpryski malowane częściowo pędzelkiem ,ale w większości gąbeczką. Teraz wszystko musi dobrze się "przegryźc" i wejdę z olejami.
Do malowania wytarć na kołach użyłem metalizera Gunze dark iron. Farba jest genialna po kilku minutach tworzy pancerną powłokę praktycznie nie do ruszenia. Wystarczy przepolerować wacikiem i mamy taki efekt.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na jednym z kołek zrobiłem ślad na łączeniu bandaża.
Obrazek
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez bartek72 » niedziela, 18 grudnia 2011, 20:34

Hmmm...
Co do odprysków, to moim zdaniem za dużo gąbki, za mało pędzla. Reszta cacuś.
bartek72

Postprzez Mariusz 72 » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 00:25

Batrek dobrze to ujął. Gąbką się nie da zrobić tego dobrze na całym modelu.
Fajne kamo. Jak na tę skalę to klamry/zapinki są zbyt słabej jakości (dokładności).
War-sztat klik: Obrazek Obrazek Obrazek
Portfolio: klik
Mariusz 72

Postprzez bigtank » wtorek, 20 grudnia 2011, 00:47

Nooo, całkiem całkiem , prawie jak moja skala :mrgreen: . Jednej rzeczy tylko nie rozumiem, po co nakładałeś minię, na to lakier do włosów i dopiero bazowy kolor, skoro nie robisz przetarć a malujesz je gąbką czy tym pędzelkiem ? W tej skali ładne ( prawdziwe ) przetarcia powinny wyjść bez większych problemów .... Tak mi się przynajmniej wydaje ....
Powodzenia w budowie - Andrzej
Sie wydłubał TKS 1:15
http://bigtank120.blogspot.com
bigtank

Postprzez Patryk » poniedziałek, 26 grudnia 2011, 13:20

Mariusz co do klamr to są w porządku. Składają się z dwóch części góra-dół. Tutaj jest przyklejony tylko dół ,a drugą część póżniej dokleje jak zamontuje narzędzia.
Bigtank wkurzyłem się na metodę z lakierem. Pomalowałem jak zawsze i położyłem kalki. Wcześniej dałem jeszcze błyszczący lakier na całość 2 delikatne warstwy Tamiyi. Jak zacząłem zdrapywać to ani rusz. Powłoka była pancerna ,trzeba było wcześniej drapać ,a ja model jeszcze odstawiłem bo nie miałem czasu zbytnio. No i w sumie dobrze się stało ,bo domalowałem gąbeczkę i jestem zadowolony. ;o)
Wracając do modelu położyłem kilka olejnych filtrów. Wymieszałem ciemny brąz i ochrę w proporcji 1:10 z terpentyną i taką mieszankę nakładałem dużym płaskim pędzlem. Położyłem jakieś 4 warstwy żeby złagodzić pzrejścia międzye bazowym ,a zielonymi paskami. Potem tradycyjna biedronka w 4 etapach. Na poczatek bardzo delikatna ,druga i trzecia już właściwa. Na koniec pojedyńcze zacieki z nitów itp.
Do brudzenia użyłem pigmentów Vallejo umbra i siena mieszanych w różnych proporcjach. Potem zalałem model terpentyną w celu utrwalenia pigmentów. Na tym etapie wspomagałem się suszarką z funkcją zimnego powietrza ,aby równo wyschło.
Błotko to również mieszanka pigmentów i kredki Tamiya. Jedynie na wannie położyłem mieszankę z pasty Valejo + Valejo dark mud + pigmenty. Potem dałość przykurzyłem Vallejo dark mud i Tamiya flat earth. Zacieki po paliwie to Tamiya smoke ,jeszcze trochę je zróżnicuję.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
komentarze mile widziane. ;o)
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat