Zakładam mój pierwszy warsztat w sieci.
Nie ukrywam, że liczę tutaj na Waszą pomoc.
Tematem warsztatu jest kolos w 1:35, a dokładnie 280mm K5(E) German Railroad Gun - działo kolejowe wyprodukowane przez Kruppa a wykorzystywane przez Niemców w czasie działań wojennych.
A więc, aby nie przedłużać to będzie to coś takiego

Zestawy z których będę korzystał
Na plastmodelu tanio, w innych sklepach sam Leopold jest dużo droższy. Wyszło w tym sklepie ok. 426,50 i darmowa wysyłka, bo zamawialiśmy razem z Kolegą. Najniższe ceny w innych sklepach oscylują w granicach około 355-390 zł za Trumpetera 00207, czyli sam element główny
Zapomniałem dodać, że oczywiście w komplecie nie mogło zabraknąć tego zestawu RB Model 35P31, tj.

Na ten moment na sucho złożone tory, nasypy z torami. Oczywiście niezgodnie z sugestią producenta zestawu <killer>
Na powyższym zdjęciu są dwa główne elementy wózków po to, aby określić jak długi muszę mieć tor aby na jego końcu wstawić to (ale będzie zrobione we własnym zakresie) co nazywa się kozioł oporowy :

Zamówiona podstawa (płyta) pod tory o wymiarach 1210mm x 530 mm o grubości 12 mm. Jak to dobrze mieć Wujka w markecie budowlanym. Przyjechał w interesie no to i ja miałem do niego interes.
Na pewno zaczynam najpierw nasypy z torami. Jak uporam się z tym, to ruszam wtedy z wózkami od działa. Choć znając sytuację na pewno mogą być zmiany planów.
Teraz wyszukuję w sieci fora kolejowe, będę czerpał od Kolegów z tych forów również wiedzę co do torów i nasypów.
EDIT
Daję sobie rok, ponieważ okres letni jest martwym sezonem dla mnie. Dużo obowiązków w domu i naokoło.
Chyba, że tak mnie wciągnie, że popłynę i najszybsze święta oraz Wielkanoc spędzę nad modelem. Dobrze, że mam wyrozumiałą żonę <rotfl>
Na początek muszę z nasypu z zestawu Trumpetera zniwelować tę ramkę naokoło, jest wprost wkurzająca. To tak jak rama obrazu.
Potem usunę nadmiar imitacji kruszcu i zastąpię go kupnym, tylko gdzieś mi wcięło aukcję z allegro. Ktoś miał i już aukcja się zakończyła, a potrzebować będę dużo. Będzie to wyglądało przed pomalowaniem tak (z forum kartonwork.pl od użytkownika jurgen) :

- widoczna tylko niewyraźna litera, malowanie to samo.