Halftrack(i)- też w duecie ( Tamiya 1/35)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Halftrack(i)- też w duecie ( Tamiya 1/35)

Postprzez Peter Z » czwartek, 11 czerwca 2009, 21:30

I jeszcze drugi duet. Mimo że jest to pewnego rodzaju scenka, na razie wrzucam do warsztatu pojazdów jako dwa modele na podstawce. Jak coś z tego wyjdzie to poproszę o ewentualne przeniesienie

Kupiłem kiedyś na allegro w miarę wyglądający, gotowy M-16. Niestety tylko na zdjęciach wyglądał dobrze, bo jak trafił w moje ręce okazało się że jest sporo do poprawienia. I tak czekał schowany w szafie na lepsze czasy. Miałem też w magazynie M-16 Multiple Gun Tamiyi z dużą warstwą kurzu na pudełku. Pomysł tej scenki przyszedł z ....nudów.

Pierwszego M-16 postanowiłem przerobić na ambulans co by nie bawić się w poprawianie środka. Wstawiłem trzy pałąki z drutu, a za materiał do wykonania poszycia posłużył mi kawałek starej koszuli. ;)

Podstawka to kilka warstw styropianu grubości 2 cm połączonych wykałaczkami. Ukształtowanie wykonałem gorącym powietrzem z Dremelka. Na całość naniosłem pierwszą warstwę kleju do płytek.

Obrazek

Cała fabuła jest krótka. Obsunięcie ziemi pod gąskami spowodowało że pojazd osunął się tyłem do jeziora, rzeki, no jakiejś głębszej wody. Na drodze drugi halftrack i kilku żołnierzy przygląda się zdarzeniu. Jeden z nich przez radiotelefon "coś tam, coś tam" nawija. Być może wzywa coś większego do wyciągnięcia. ;) Ende !

Figurki pochodzą z zestawu Dragona- Advance to the Rhine US 1st Army at Remagen 1945

Obrazek

Obrazek

Oczywiście trzeba mieć sporą wyobraźnię żeby zauważyć tu drugiego M-16 ale zapewniam że jest :mrgreen:
Na dobrą sprawę to stanowisko ogniowe jest prawie na ukończeniu, muszę jeszcze pousuwać niezauważone wcześniej ślady łączenie form.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj zrobiłem "zalewajkę" i trochę poskładałem drugiego halftracka, teraz już go chyba widać :mrgreen:

Zalewajka z mocno rozrzedzonej gładzi szpachlowej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 19 sierpnia 2009, 14:50 przez Peter Z, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Reklama

Re: Halftrack(i)- też w duecie

Postprzez Peter Z » niedziela, 16 sierpnia 2009, 15:42

Powoli prace posuwają się do przodu. Figurki w zasadzie gotowe i tylko trzeba będzie je pobrudzić w dolnych partiach jak pojawi się właściwy grunt. Przy halftracku pozostało całe obijanie i eksploatowanie. Wylałem też wodę wokół "zatopka", to jest dopiero pierwsza warstwa. Posadziłem też trochę roślinek.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez macius » niedziela, 16 sierpnia 2009, 19:17

Czołem. Kompozycja ciekawa. Powiedz mi z czego wodę wykonałeś?
macius

Postprzez Enigma » niedziela, 16 sierpnia 2009, 19:20

Bardzo lubię dioramy więc siadam w pierwszym rzędzie, oglądam i trzymam kciuki. Ciekawy patent z tym klejem do płytek tylko ile to wszystko waży? Na jednej ręce utrzymasz?
Enigma

Postprzez Peter Z » niedziela, 16 sierpnia 2009, 19:47

Wcale aż takie ciężkie nie jest. W sumie bryła jest ze styropianu, a klej tylko powierzchniowo. Aktualnie może waży z jakieś 2- 2,5 kg. Ciężar się na pewno zwiększy, bo jeszcze dwie warstwy wody ( folia w płynie barwiona farbami Vallejo) plus warstwa gruntu który będę jeszcze nakładał na górze.
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 16 sierpnia 2009, 21:04

Peter Z napisał(a):Aktualnie może waży z jakieś 2- 2,5 kg.

to zdecydowanie za dużo :>
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Mariusz 72 » wtorek, 18 sierpnia 2009, 12:09

Wygląda fajnie. Trochę by mi było szkoda utopić 3/4 modelu :-)
Mariusz 72

Postprzez Peter Z » wtorek, 18 sierpnia 2009, 12:45

Mariusz 72 napisał(a):Trochę by mi było szkoda utopić 3/4 modelu :-)

Miałem wybór, albo totalnie go kretować i nawet w miarę możliwości poodrywać niektóre części do obróbki ( np. burty , które miały ślady po wypychaczach) albo wymyślić taki wariant, żeby zamaskować niedoróbki i jeszcze coś z tego wycisnąć.

Zalałem wodą z Vallejo i czekam aż będzie przezroczysta. Obudowałem bryłkę która jeszcze będzie wymagać obróbki i malowania. Halftrack "górny" dopieszczany razem z terenem. Może jutro będzie finito ;o)

Trzy sztuki na szybko

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam !!
Obrazek
Peter Z

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat