Normandy 1944 - składanka 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Normandy 1944 - składanka 1:35

Postprzez DarkWing » piątek, 25 lipca 2014, 08:50

Witajcie

W trakcie wakacji oraz sezonu urlopowego prace przy "dużym" Shermanie zastopowały ale chęci na modelowanie niezmiennie duże.
Od dawna chodziło mi po głowie zrobienie sobie jakiejś scenki - dioramki. Ponieważ mam kilka wiekowych modeli które uchowały się w zakamarkach, postanowiłem je odnowić i wykorzystać. Na pierwszy ogień poszła Normandia (a będą mam nadzieję inne - na półce już czeka Budapeszt i fabryka).
Warsztat założyłem w tym dziale ponieważ będzie tu troszkę pojazdów militarnych. Kiedy na koniec dojdę do właściwej dioramy, to trzeba będzie się zastanowić czy kontynuować tu czy przenieść warsztat do działu Dioramy - ostateczną decyzję pozostawię Adminowi :).

Jaki mam plan? Do budowy zasadniczej scenerii użyję gotowych półfabrykatów, które dostarcza MiniArt.
Obrazek

Jako "wypełnienie" będę chciał umieścić tam następujące modele:
Czołg Sherman - jest to model Tamiya, który był zbudowany mniej więcej 12 lat temu. Aktualnie jest po rewitalizacji. Zakupiłem do niego załogę.
Obrazek

będzie Jeep - również Tamiya i również wiekowy model oraz też po liftingu odmładzającym :)
Obrazek

Te dwa powyższe modele z powodów oczywistych nie będą miały swoich wątków warsztatowych.
Są jednak nowo zakupione inne modele które mam nadzieję wykorzystać i prowadzić dla nich warsztaty, a mianowicie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

znalazłem gdzieś jeszcze taki drobiazg
Obrazek
w wersji pierwotnej był to rower jakiegoś żołnierza frontowego. Aktualnie został przemalowany na wersję cywilną ;)

Jeśli jesteście ciekawi jak w zarysie wygląda cała diorama to proszę bardzo
Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że po pomalowaniu, postarzeniu oraz użyciu różnych specyfików (posypka, roślinność, cegiełki i wiele innych czasami dziwnych materiałów) całość będzie prezentować się w miarę realistycznie i ciekawie. Póki co to co widać to jakoby "szkielet". Dojdzie wiele dodatkowych elementów - rynny, okiennice, płot, latarnie
Obrazek

Każdy z elementów będzie miał swoje smaczki.... jak np. latarnia
Obrazek

Nie ustaliłem jeszcze co i w jakiej kolejności będzie robione... niech będzie to niespodzianka.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Normandy 1944 - składanka 1:35

Postprzez DarkWing » piątek, 25 lipca 2014, 16:58

Pierwsza z nowości - jako dodatek "upiększający" efekt końcowy

Obrazek

Obrazek
Oczywiście przednia oś z dyszlem są ruchome - skrętne, choć nie ma to większego znaczenia....
Aktualny stan to całość złożona, czeka na malowanie.
Wóz mam zamiar umieścić gdzieś na skraju dioramy, może złamię mu koło :roll: ... będzie porzucony na poboczu ?
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Akahoshi » sobota, 26 lipca 2014, 17:47

Nie za dużo tego wszystkiego jak na jedną dioramkę?
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Slash » sobota, 26 lipca 2014, 18:14

Tę podstawkę to spokojnie można podzielić na dwie osobne scenki. Inaczej razem z tym całym towerem wyjdzie z tego jedna z tzw. "dioram życia" robionych za zasadzie ładowania wszystkiego co się da, byle by wyszło okazale.
Slash

Postprzez Sherman » niedziela, 27 lipca 2014, 15:44

Dużo za dużo rzeczy tam chcesz upchnąć. No i willisa masz w wersji SAS z zachodniej europy, a nie amerykańskiej. Ogranicz się do czołgu albo ciężarówki, motocykla i wozu. Willisa sobie podaruj bo to słaby model, ten Sherman (w sumie to model Italeri) też szału nie robi.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez DarkWing » poniedziałek, 28 lipca 2014, 13:32

Dużo głosów dot. tego , że chcę za dużo upchnąć na jednej podstawce... Hm... przyznam, że wszystkie elementy osobno sprawiają wrażenie jakby miały się nie zmieścić ale zapewniam, że nie jest aż tak źle... Zresztą ilość rzeczy do wykorzystania to sprawa otwarta - być może faktycznie z czegoś zrezygnuję. Jak wszystko będzie gotowe to zaczną się przymiarki i wtedy okaże się ostatecznie co zostanie.
Inna sprawa, że jak ogląda się filmy z epoki lub autentyczne zdjęcia to dana scena wcale nie świeci pustkami. Ruiny, zniszczone pojazdy i pełno amerykańców.... Moja scenka miała w zamyśle przedstawiać taka sytuację: jedni czekają na wolna drogę, inni przejeżdżają i maszerują. Czas akcji - po zdobyciu jakiegoś tam terenu przez poprzednia ekipę - przemarsz i dołączenie do frontu. To tyle fantazji... :). A to, że Sherman nie taki, że Jeep SAS... nieważne :) nie będzie to stało w muzeum...

Dzisiaj skończyłem kolejny element
Obrazek
Pierwsze zdjęcie to prawie to samo ujęcie co poprzednio - jeszcze przed malowaniem - można porównać...

Obrazek

Tu widać dokładnie moją próbę stworzenia większego realizmu :roll: poprzez dorobienie struktury drewna. Oczywiście zdjęcie do bólu obnaża jakość tego wykonania ale zapewniam, że na żywo, oglądając normalnie z odległości ok. 10 cm jest całkiem, całkiem... a już na pewno lepiej niż było w oryginale.
Obrazek
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jaro1941 » poniedziałek, 28 lipca 2014, 13:36

Szalone te słoje szalone... te dechy to chyba z drzewka banzai? :mrgreen:
Tragedii nie ma ;o)
Jaro1941

Postprzez Sherman » poniedziałek, 28 lipca 2014, 14:38

Zawsze mnie fascynuje takie rycie słojów... Miałeś kiedyś w ręce oheblowaną deskę? ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez DarkWing » środa, 30 lipca 2014, 09:58

Sherman napisał(a):Zawsze mnie fascynuje takie rycie słojów... Miałeś kiedyś w ręce oheblowaną deskę? ;o)

oj tam, oj tam... "słoje" robiłem pa sklejeniu całości - po prostu wcześniej na to nie wpadłem... teraz już jest jak jest...dla mnie lepiej niż gładki plastik.

Dzisiaj motorek....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Póki co jeszcze bez "policjanta" ale ten i kolega już niebawem.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » wtorek, 5 sierpnia 2014, 10:25

Niestety pogoda nie sprzyja modelowaniu... gorąco niemiłosiernie. Człowiek się poci, farby schną za szybko... dlatego tempo pracy jest takie, a nie inne... W tych warunkach udało mi się dokończyć zestaw Military Police.

Obrazek

i tak to prezentuje się w całości
Obrazek

Teraz kolej na ciężarówkę...
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » piątek, 8 sierpnia 2014, 13:06

Czas na ostatni model scenki.
Dzisiaj podwozie ciężarówki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie ma tu żadnych "wodotrysków" - na razie całość pomalowana na kolor bazowy, czeka na "wyeksploatowanie" przed dalszym montażem. Ciężarówka będzie tylko sklejona, żadnych udoskonaleń typu kabelki itp. Główne wrażenie ma robić całość projektu więc poszczególne modele nie muszą być tak bardzo szczegółowe - tak jakby były robione gdyby miały się prezentować indywidualnie....
Mam też koła na tył.
Zaraz po sklejeniu
Obrazek

oraz po "czystym" malowaniu
Obrazek
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » poniedziałek, 11 sierpnia 2014, 13:42

Podwozie wraz z kołami gotowe.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Końcowe efekty dodam po złożeniu wszystkiego w całość z racji tego, że teraz model będzie dość intensywnie dotykany w czasie składania... To co widać jest już dość dobrze zabezpieczone lakierem - matem. Na koniec jak już będzie gotowy postaram się jeszcze odpowiednio przykurzyć i dodać świeże zadrapania i zacieki.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » środa, 13 sierpnia 2014, 08:40

c. d.

Skończony zbiornik
Obrazek

Obrazek

i już zamontowany na podwoziu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na ostatnich zdjęciach widać, że przybyły również kalki z oznaczeniami.
Po zamontowaniu nadkoli/błotników postaram się jeszcze całość lekko przykurzyć....
Do waloryzacji zbiornika użyłem całą paletę kolorów Tamiya Wathering Master z serii A, C i D. Całość wykończona lakierem Vallejo półmatem i ostatecznie matem.
Niestety przede mną 2 tyg. urlop, więc nie wiem czy do weekendu zdążę coś jeszcze porobić ale po 1 IX będzie ciąg dalszy.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » czwartek, 14 sierpnia 2014, 09:18

Ostatni update przed urlopem. Udało mi się dokończyć rozgrzebane elementy - błotniku, skrzynkę (chyba z zaworami hydro) oraz koło zapasowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz została już tylko kabina z kierowcą ale to już po urlopie +/- za 2 tyg.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » piątek, 5 września 2014, 07:45

Witam

Kto czekał, to się doczekał :)...
Przerwa miała trwać 2 tyg. ale troszkę się przedłużyło - rozsypał mi się statyw i nie miałem jak porobić zdjęć z ostatnich dni. Wczoraj jednak kupiłem nowy statyw i dzisiaj wrzucam zdjęcia z prac po urlopie.

Ciężarówka kompletnie skończona. Podwozie zostało wyposażone w kabinę, a całość przygotowana do osadzenia na dioramie.
Obrazek

Obrazek

Teraz przyszedł czas na ostatni element wyposażenia scenki - grupa żołnierzy - U.S. Infantry, 2nd armored division.
Obrazek
Figurki przygotowane do malowania - jeszcze bez wyposażenia i broni.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat