7TP 1:35 Mirage (prawie jak model)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

7TP 1:35 Mirage (prawie jak model)

Postprzez jaxiu » piątek, 17 października 2014, 11:43

Projekt maglowany przez wielu modelarzy - moje pierwsze starcie z tą "Potworą" przez firmę Mirage uporczywie nazywaną "Modelem"

Z założenia miał to być szybki weekendowy projekcik, żeby na chwile "odpocząć" od dziergania STRYKERa.
Niestety producent zestawu postanowił dostarczyć mi rozrywki (kupując miałem świadomość, że zestaw jest słaby, nie wiedziałem jednak, że aż tak...)
1. Usiłowanie nieudolne wstępnego montażu
Obrazek

2. Nity wieży - pierwsze starcie - nieudolne - wikol
Obrazek

3. Zmiana koncepcji nitowania wieży i błotników
Obrazek

4. Nity - kolejne starcie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

5. Wiertło mi się połamało 1,50 kosztowało....
jaxiu

Reklama

Re: 7TP 1:35 Mirage (prawie jak model)

Postprzez Akahoshi » piątek, 17 października 2014, 12:32

Z kulkami o wiele lepiej. Gdzie takie dostałeś?
Nie wygodniej było te nity robić przed sklejeniem modelu?
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Krocionorzec » piątek, 17 października 2014, 13:24

Nie powinny być bliżej krawędzi płyt? Tak żeby zgrać z fabrycznymi nitami na reszcie modelu?
Pozdrawiam, Michał
Kingsajz dla każdego!!!

Obrazek
Krocionorzec

Postprzez jaxiu » piątek, 17 października 2014, 14:04

Kadłub był nitowany, wieża skręcana na śruby więc powinno się to odrobinę różnić.
Śruby faktycznie powinny wypaść nieco bliżej krawędzi - pierwszy raz w życiu robię coś takiego więc uprzejmie proszę o wybaczenie :oops:
Na błotnikach dam mniejsze kulki i nity pójdą bliżej do krawędzi.
Właśnie nabyłem porządniejszy uchwyt do wiertła i zapas wierteł (w starym uchwycie nie mogłem wiertła głębiej cofnąć - stąd łamanie wierteł). Częśc otworów "uciekła" mi przy usiłowaniu wiercenia igłą od strzykawki.

Początkowo nie planowałem robić nitowania, jak napisałem wczesniej to miał być szybki projekt. po zamocowaniu wieży na niego spojrzałem i stwierdziłem, że tak nie może być.

Musze jeszcze płytę pancerną na przód z czegoś zrobić (blaszka od tea lighta?), bo model ma pomyloną kolejność stykania się płyt pancernych :cry:

Kulki to kulki cynowe do lutowania układów BGA - 0,5mm i 0,6mm - dostałem od kumpla który się tym zajmuje. Z tego co wiem są dostępne w sklepach elektronicznych (Poznań - Łąkowa/Kwiatowa)
jaxiu

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat