M3 Stuart (grafika 3D)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

M3 Stuart (grafika 3D)

Postprzez arti01 » środa, 25 marca 2015, 19:31

Dzień dobry,
ponieważ na potrzeby dioramy sceny z zatopionym w drodze do Murmańska statkiem zrobiłem prostą bryłę Stuarta, to teraz chciałbym ją wykorzystać do stworzenia w miarę kompletnego "modelu" :)
Chciałbym go zrobić w klimacie pustynnym (chociaż na razie z braku pustyni stoi na bruku ;), coś takiego:
Obrazek
Poniżej obrazek przedstawiający aktualny stan prac oraz zbliżenie na powłokę. Tu mam prośbę o opinię, czy wżery i nierówności
nie są zbyt wielkie - z bliska wyglądają na jak księżycowe kratery, z drugiej strony boję się, że z "normalnej" odległości model
będzie wydawał się zbyt gładki. Aha - na zbliżeniu druciana siatka jest robiona teksturą, stąd jej nieostrość z tak bliska.
Teraz chciałbym przygotować czyste malowanie a potem zająć się brudzeniem - nie ukrywam, że bardzo liczę na pomoc w tym temacie :) W między czasie dorobię jeszcze jakieś detale, antenę, łopatę...

Obrazek
Obrazek
arti01

Reklama

modele polskich samolotów

Re: M3 Stuart (grafika 3D)

Postprzez arti01 » piątek, 27 marca 2015, 21:15

Moje pierwsze podejście do tematu śladów eksploatacji (bez brudu), sama wieża bez nitów
Zrobiłem to tak:
- krawędzie przecierałem poprzez farbę i podkład (olive drab) do „gołej blachy”, przy czym tam,
gdzie krawędź jest narażona na ciągłe ścieranie to materiał ma kolor metalu i jest gładszy, czyli
bardziej błyszczący (chyba najlepiej widać to na tylnej ściance), a tam, gdzie nie jest, zachodzi rdzą
i jest bardziej „szorstka”.
- dodałem odpryski czy też „obicia” farby (to te kropki na ściankach) – te fragmenty zrobiłem
„wklęsłe”, mają symulować brak farb (ale i to słabo widać) i zardzewiałe.
Jak na razie całość wydaje mi się zbyt „zużyta”, ale na szczęście mogę dość łatwo sterować intensywnością tych efektów. Jako laik z góry bardzo dziękuję za uwagi :)

Obrazek
Obrazek
arti01

Postprzez Marek Jaszczołt » piątek, 27 marca 2015, 21:56

Zacznij od zmiany palety kolorów - Caunter Scheme używał innych odcieni barw niż te co dajesz (a na pewno nie błękitnego)
http://www.militarymodelling.com/sites/ ... 2_p058.jpg
http://www.militarymodelling.com/sites/ ... 413737.jpg
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez arti01 » piątek, 27 marca 2015, 22:11

Marek Jaszczołt napisał(a):Zacznij od zmiany palety kolorów - Caunter Scheme używał innych odcieni barw niż te co dajesz (a na pewno nie błękitnego)

Dzięki, poszukam odpowiedników RGB dla:
"I believe that Bellman was only painted in overall BSC 61 Light Stone with a sub-caunter type secondary over spray of BSC 34 Slate." (http://www.clubhyper.com/reference/bellmanwm_1.htm)
arti01

Postprzez arti01 » niedziela, 29 marca 2015, 15:05

Trochę poszukałem i znalazłem najpierw odpowiedniki Federal Standard a potem wartości RGB. Są faktycznie całkiem inne :)

Obrazek
arti01

Postprzez Marek Jaszczołt » niedziela, 29 marca 2015, 18:06

Tylko zauważ, że Bellman (jak i inne M3 z tej jednostki) powinien jednak mieć 3 barwny kamuflaż, czego autor artykułu na HyperScale nie zauważył:
http://cs.finescale.com/fsm/modeling_su ... 40355.aspx
Marek Jaszczołt

Postprzez arti01 » środa, 1 kwietnia 2015, 21:39

Wstępnie (bez włazów, kół, nitów itp) wyszło mi coś takiego. Dodałem kolor BSC 28 Silver grey, (light green-grey) a schemat malowania zrobiłem wg: http://www.network54.com/Forum/110741/message/1197314788/Honey+Caunter+camouflage
(tylko, że moje kolory są bardziej zielone - wyszukiwałem odpowiedników RGB).
Obrazek
arti01

Postprzez Marek Jaszczołt » sobota, 4 kwietnia 2015, 15:28

Teraz wygląda to dobrze kolorystycznie, tylko trzeba dopracować szczegóły, jak pokrycie konsekwentnie elementów kolorami, czy układ plam z przodu i góry tyłu. Uzupełnienie szczegółów jak np "zaspawanie" otworów po km kursowych.
Marek Jaszczołt

Postprzez arti01 » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 19:54

Marek Jaszczołt napisał(a):Teraz wygląda to dobrze kolorystycznie

Uff:) Dzięki za pomoc, oczywiście będę to wszystko, o czym piszesz, dorabiał. Ale to już po świętach.
Swoją drogą podczas tych dni wolnych bawiłem się robiąc filmik z wykluwającym się z pisanki Stuartem i ze Stuartem pływającym na liściu :)
arti01

Postprzez arti01 » sobota, 11 kwietnia 2015, 08:45

aby nie było, że nic nie robię ;) - w ramach detalizacji dziergam teraz coś takiego :)
Obrazek
arti01

Postprzez Logiczny » poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 18:05

arti01 napisał(a):aby nie było, że nic nie robię ;) - w ramach detalizacji dziergam teraz coś takiego :)
Obrazek

A co to za program i dlaczego jest to na forum modelarstwa?
Logiczny

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 18:24

Logiczny napisał(a):A co to za program i dlaczego jest to na forum modelarstwa?

- Kolega robi ten projekt w Blenderze.
- Jest na forum modelarskim ponieważ jest to ''jakaś tam'' forma modelarstwa. W periodyku AEROPLAN były na ten temat artykuły.
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat