Chevrolet LRDG Tamiya 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Chevrolet LRDG Tamiya 1:35

Postprzez Caramba » środa, 7 grudnia 2016, 21:18

Jakiś czas temu rozpocząłem nowy projekt. Wziąłem się za bardzo stary w zasadzie już kultowy model Tamiya z lat 70.
Dodane blaszki z eduarda i koła i przedpremierowe tobolki z Panzerart'a.
Poniżej kilka fotek z różnych etapów prac nad modelem.
Obrazek

Obrazek

Malowanie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tobołki:
Obrazek

Planowane figurki do dioramki:
Obrazek

Wkrótce mam nadzieje zakończyć projekt.
Caramba

Reklama

Re: Chevrolet LRDG Tamiya 1:35

Postprzez Dorotka » środa, 7 grudnia 2016, 22:55

Podoba się :!:
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez piotrkur » środa, 7 grudnia 2016, 23:02

Dorotka napisał(a):Podoba się :!:

Nooo!! :mrgreen:
piotrkur

Postprzez Tomek Rogala » czwartek, 8 grudnia 2016, 09:20

Oh, really, Milordzie, całkiem plis-plas...
Były jakieś problemy z dopasowaniem kół i bambetli? Mam gdzieś takiego zadołowanego, Twój model plus artykuł w ostatnim, 6 Numerze Specjalnym Historii Techniki Wojskowej skłaniają mnie do wykopalisk.
Świetnie Ci wyszły pognębienia błękitu, zazdraszczam, wygląda zdecydowanie lepiej niż cały piaskowy. Klamotten też cud-miód.
Pozdrawiam
Tomek Rogala

Postprzez Panzer » czwartek, 8 grudnia 2016, 11:19

Malowanko bardzo mi się podoba. Mam tylko wątpliwość co do oznaczeń. Jak ja robiłem swojego to gdzieś mi się obiło o oczy, że one były żółte. Zresztą T9 był bardzo dobrze obfotografowany. Z tego co ja się doszukałem to on się nazywał TE AROHA. Napis "inspected" nie był namalowany na zderzaku tylko na prawym błotniku. Chyba, że pod tym samym numerem funkcjonował więcej niż jeden T9.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i TE AROHA był wozem radiowym, więc na burcie miał antenę i wejście do radia.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Caramba » piątek, 9 grudnia 2016, 23:56

Dzięki Panowie.

Planowałem na początku zrobić rodezyjskiego Chevroleta, ale w miarę zagłębiania się w temat coraz mniej wiedziałem. W ogóle w temacie LRDG jest wiele domysłów i sporo rzeczy nie jasnych. Szkoda mi było czasu na szykanie i zbieranie kwitów na konkretny pojazd z rodezyjski. Podjąłem decyzję o zrobieniu miniatury zainspirowanej pojazdami LRDG. Dlatego słusznie zauważyłeś, że nie zgadza się numer, nazwa własna, kamuflaż i kilka innych rzeczy.

Żółte oznaczenia były w patrolach rodezyjskich oraz skorpiony, pozostałe patrole miały czarne z białymi literami, poza patrolem W - jak dobrze pamiętam. W LRDG było wiele dowolności co do oznaczeń, miejsca ich umieszczania, kamuflażu, nazewnictwa - czasami do nazwy własnej dodawali po prostu kolejny numer. Stąd np istnienie przynajmniej 3 pojazdów TE AROHA. Temat rzeka...

Pojazd otrzyma jeszcze Browninga M2 HB - co też nie było standardowym wyposażeniem.
Caramba

Postprzez Caramba » wtorek, 20 grudnia 2016, 20:27

walczę z kurzem:

Obrazek
Obrazek

zamontowany i pomalowany Browning:
Obrazek
Caramba

Postprzez Tomek Rogala » środa, 21 grudnia 2016, 09:22

To co już widać wygląda świetnie. Z przyjemnością się ogląda. Czy lina mocująca koło zapasowe nie jest za gruba, żeby się tak sztywno odginać?
Nieśmiało przypominam się z pytaniem o spasowanie tobołków ze skrzynią...
Pozdrawiam
Tomek Rogala

Postprzez Caramba » środa, 21 grudnia 2016, 12:20

Tomek tobołki pasują idealnie, są w jednym kawałku - robione są do tego modelu. Nie wiem tylko czy już są dostępne w sprzedaży. Do kół trzeba wkleić plastikowe części od modelu i też pasuje wszystko bardzo dobrze. Odlewy są bardzo dobre.
Caramba

Postprzez micmal » czwartek, 22 grudnia 2016, 11:01

Tak się "zapatrzam" za każdym razem kiedy oglądam fotki, że dopiero teraz z pytaniem małym występuję, a mianowicie jakich kolorów użyłeś do zmalowania tego cudeńka?
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez Caramba » piątek, 23 grudnia 2016, 14:50

Użyłem farb Tamiya:
najpierw jako baza: buff + white, pasy kamuflażu: cockpit green + light grey + blue + white

Tomek: lina jest nie przyklejona, dzięki za zwrócenie uwagi ciagle zapominam o niej, wkońcu ją przykleje 8-)
Caramba

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat