Rozpoczynam kolejny temat w postaci Shermana III w wersji z zamontowanym urządzeniem spychającym Dozer. Pojazd docelowo ma być wykonany w malowaniu Dowództwa 2 Brygady Czołgów II Korpusu Polskiego z wiosny 1945roku o nazwie własnej "El Mughazi". Pojazd będzie budowany w oparciu o dwa modele, czyli wanna kadłuba z zawieszeniem i dozerem będzie pochodziła z zestawu UM "M4A2 Sherman with M1 dozer blade nr kat 214" góra kadłuba pochodzi z zestawu Dragona "Sherman III nr 7288" wieża też z zestawu Dragona "M4 75mm w/Deep Wading Kit Normandy nr 7367" Ktoś by się zapytał czemu taki rozszczep członków, ano dla tego że do Shermana III dostałem kadłub DV z żywicy firmy Iron Division II i będzie robiona z niego wersja z walk pod El Alamein, natomiast z M4 z kominami będzie robiony Sherman Fascine Carier.
Teraz zdjęcie oryginału

zdjęcie pochodzi z publ. A.A. Kamiński Od Acromy do Zwycięscy cz.3
A teraz front robót połączenie wanny z UM z kadłubem z Dragona wbrew obawom będzie bardzo proste. Należy jedynie do kadłuba z przodu dodać paski polisternu aby dopasować go do przekładni z UM. Ku mojemu zaskoczeniu zawieszenie z UM jest całkiem w porządku. Sam dozer wymaga niewielkiego uzupełnienia detali. Lepszy byłby żywiczny z Calibre 72, ale ten z tego co się dowiedziałem nie jest już produkowany (szkoda bo go kiedyś posiadałem, jednak coś mnie podkusiło aby go sprzedać
Pierwsze zdjęcia wykonałem jednak aparat pojechał na wycieczkę zanim zrzuciłem zdjęcia i będzie z powrotem w przyszłym tygodniu.