Staliniec S65 i armatohaubica ML20 - ACE & Wespe Mod., 1:72

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Staliniec S65 i armatohaubica ML20 - 1/72

Postprzez mysiek13 » sobota, 28 marca 2009, 09:42

Witam

Dziś rano z okazji wolnej soboty "figuranci" pomalowani. Niech wyschną w spokoju i troche odpoczną. Jak mi się za tydzień coś przypomni i zauważy, to ich jeszcze poprawię. Dodatkowo trochę "mandżurów" - manierki zdobyczne z niemieckich zestawów Preisera (dzięki Bogu zawsze dodają ramkę z wyposażeniem), PPSz-a od sowieckich tankistów Preisera, plecaki własne lepienie z masy dwu-składnikowej Tamiy'i (nie ma ich na fotkach jescze się utwardzają). Nawet jestem lekko zadowolony, bo w rzeczywistości wyglądaja lepiej niż na fotkach - nie mają czarnych oczodołów czy niedomalowanych pasów - oj jeszcze długa nauka w sztuce fotografii przede mną :evil: .

Obrazek

Obrazek

A wieczorem chyba poskładam już bryłę Stalińca w całość bez gąsienic.

Obrazek

Wszelkie komentarze, szczególnie negatywne mile widziane.
Pozdrawiam Michał
Ostatnio edytowano sobota, 4 kwietnia 2009, 19:51 przez mysiek13, łącznie edytowano 1 raz
mysiek13

Reklama

Postprzez matejson » sobota, 28 marca 2009, 09:54

A figurki to jakiej firmy są :?: :-> Malowane olejami czy akrylami :?:
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez mysiek13 » sobota, 28 marca 2009, 10:12

Figurki firmy "No Name" kupione na Alledrogo. Wszystko malowane Humbrolami.
Pozdrawiam Michał
mysiek13

Postprzez mysiek13 » poniedziałek, 30 marca 2009, 09:12

Cześć Panowie i dzięki za milion komentarzy - więc albo wszystko jest średnio do du... albo nie najgorzej i nikomu się nie chce pisać :D

Co do koncepcji dioramy to chciałbym zrobić coś zimowego albo wczesną wiosnę - błoto+śnieg (chyba z przewagą błota). Będę musiał sie mocno postarać nad terenem bo to mój chyba najsłabszy punkt, a błota i snieg żeby ładnie wyglądały są dużo trudniejsze od piasku i zieleni. Wg mnie chyba najtrudniejsza jest woda, morze itd.

Na dioramce/podstawce ma być Staliniec, ML20, Gaz 67 i chyba US6 Studebacker albo Ford6 z PST. Jakieś mniejsze i zrujnowane zabudowania z TM diorama chyba też dojdą w stylu "prusy wschodnie". Na szczęście mam trochę czasu na modelowanie to bardziej dopracuję teren. Dojdzie też ze 3 "figurantów" w kufajkach - ich juz będę lepił po świętach.

Najbardziej wydaje mi się prawdopodobne przełamywanie Wału Pomorskiego - mam kilka fajnych fotek z tego okresu po różnych księgach.

Staliniec juz machnięty cały na zielony, fotki wrzucę w nastepny weekend jak dokończę malowanie i założe gąski.

Mam do Was pytanie techniczne - z czego robicie błoto/piach oblepiający pojazdy (podwozia, koła itd) z jedynie słusznej skali 72? Myślałem o piasku pomiażdżonym w moździerzu zmieszanym z farbą...Na dziś wyznacznikiem "super błota" jest to co wyprawia Jacek/Badger na swoim Sturmtigerze - tylko że skala 2 razy taka :(

Pozdro MG
mysiek13

Postprzez Mariusz 72 » środa, 1 kwietnia 2009, 18:34

Zapowiada się ciekawie. Niestety "darmowy" serwer zablokował wiekszość twoich fotek.... a dziś pierwszy i nie odblokowali...

Używam staromodnej metody:
Szpachlówka Humbrol + aceton (lub rozpuszczalnik uniwersalny do farbek) ale w 1:72 może się nie sprawdzić.
War-sztat klik: Obrazek Obrazek Obrazek
Portfolio: klik
Mariusz 72

Postprzez mysiek13 » środa, 1 kwietnia 2009, 20:50

No właśnie ten "darmowy" serwer mnie nieco zaskoczył, nie da się ukryć :evil: :shock: :? . W piatek i sobotę przerzuce fotki na Photobucketa i dodam kilka nowych, bo Staliniec nabiera kształtów...

A U Ciebie Mariusz też zablokowali chyba kilka fotek w super relacji o Pz III
mysiek13

Postprzez Mariusz 72 » środa, 1 kwietnia 2009, 21:23

He, he... tak się nam net komercjalizuje po cichutku.
Photobucket ma chyba jakiś określony limit zdjęć. Kiedyś tak było...
Dawno nie używałem i musiałem też się z nim przeprosić.
Mariusz 72

Postprzez spiton » środa, 1 kwietnia 2009, 21:29

Jako zatwardziały prawicowy liberał-konserwatysta, nie widzę nic złego w płaceniu za usługę, i mam konto jakieś tam(płatne ) w jednym z tego typu portali. Oczywiście Polskim ;_)). I nareszcie święty spokój na pół roku za bardzo jak na wartość tego spokoju niewielka opłatą.
spiton

Postprzez mysiek13 » sobota, 18 kwietnia 2009, 19:16

Witam Wszystkich
Po świątecznej przerwie trochę wróciłem do modeli. W przyszłym tygodniu przyjedzie do mnie kompresor i aerograf, więc pomaluję ML20 i GAZa "po ludzku" a nie pędzlem :evil: Działo będzie w dwukolorowym kamuflażu z napisem na lufie "Honor i Ojczyzna" - nawet mam "kwity" na dwubarwny kamuflaż w LWP i działo z takim napisem ( ale na fotce nie widać wyraźnie czy akurat ten egzemplarz był "plamiasty" :evil: ) Do podstawki dokupiłem z TM Diorama ruiny kuźni w stylu pruskim - vacu i białe więc nie wrzucę na razie fotek dopiero jak zacznę budynek ( na razie robienie wyraźnych fotek białym, płaskim rzeczom trochę mnie przerasta).

Staliniec przygotowany do brudzenia i błocenia (szczególnie dół pojazdu i gąsienice dostana jeszcze dużo błota). Potem odpocznie, żeby się uleżał i żebym zobaczył co poprawiać :? Widoczne na fotkach jakieś paprochy na szybach już nie istnieją.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę o komentarze do Stalińca co poprawić ( ale łagodnie bo jestem z niego zadowolony jak na pędzel i skalę).

Pozdrawiam Michał

PS już widzę zaciek zielonego na grillu chłodnicy do poprawienia :x

Czy takie lekkie odrapania zrobione czarną to wg Was idzie w dobrą stronę? Pierwszy raz robię takie "obicia" i nie chchę przedobrzyć

Obrazek

Obrazek
mysiek13

Postprzez mysiek13 » niedziela, 19 kwietnia 2009, 09:43

Dziś rano dodałem trochę "obić" czarną matową Pactry, błoto z sody spożywczej plus brąz i piaskowy Humbrol nakładane starym retuszerem 00, paprochy-"liście" z bazylii suszonej Kamisu, przemiażdonych łyżeczką - mogę napisać że model teraz ma inny smak 8-).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem trochę przykurzenia piaskowym i jasnym szarym aero, montaż reflektorów, poprawka napisu na masce i niech Staliniec odpocznie, trzeba malować działo i kończyć GAZa.
Proszę o uwagi i pomysły poprawek.

Michał
mysiek13

Postprzez mysiek13 » poniedziałek, 20 kwietnia 2009, 14:31

Wczoraj jeszcze wstępnie zmontowałem części domku z vaku ( nie patrzcie na szczegóły bo jest nieoszlifowany, a cżęści tylko złożone do fotki, już jest w trakcie dalszej obróbki przed montażem i malowaniem).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rodzi się tez pytanie do Najszanowniejszej Administracji Forum, czy już przenosic wątek do dioram, czy jeszcze może tu chwile kwitnąć?

Wczoraj też zacząłem robic światła w Stalińcu, wnętrze lamp wyszło mi super, nawet dodałem wyciągnięte nad zapalniczką imitacje żarówek z przezroczystych ramek... :D i na to wszystko (komplet 4 lamp) wylał mi się CA w dużej ilości, :evil: :evil: :evil: :x :x :x :cry: :cry: :cry: nawet nie ma czego poprawiać, czekam teraz na nowe lampy z Wespe... Ale poleciało wczoraj w powietrze wyrażeń niecenzuralnych :roll:

Pozdrawiam Michał
mysiek13

Postprzez spiton » poniedziałek, 20 kwietnia 2009, 16:01

Mur pruski.... czyżby ta sowiecka pokraka doczłapała się aż do Berlina, czy innego Kołobrzegu???? ;_))))
spiton

Postprzez mysiek13 » poniedziałek, 20 kwietnia 2009, 19:52

No człapie przez nasze piękne Mazury ( czyli Ost Preussen jak drzewiej mawiali ;o) ) coby Pommerstellung przełamać :twisted:

No to się cieszę że z domkiem trafiłem i właściwie się skojarzył, bo miał być właśne pruski ( po dziedzicu pruskim :P )

Pozdro Michał
mysiek13

Postprzez Kabanos » wtorek, 21 kwietnia 2009, 19:29

Staliniec świetny:) Tylko..to błotko takie jakieś..sztuczne..plastelinowe..:/Lepszy byłby większy kurz..albo bardziej równo rozłożone na ogniwach gąsienicy.:)
Ale malowanie ogólnie wygląda świetnie. No i kibicuję pracom nad domkiem/murem. Aha no i podziwiam precyzję w malunku figurek. Wyglądają świetnie :twisted:
Pozdrawiam, Mateusz.
Kabanos

Postprzez Mariusz 72 » środa, 22 kwietnia 2009, 00:09

Nie chcę być złośliwy ale domek jest okropny. Belki straszliwie grube (nawet jak na 1:72).
Generalnie mocno poupraszczane.
Przeliczając na cegły to chyba z 50 cm mają te belki... Zwykle stosowano profile drewniane tak około 16x16 cm.
Hm... jeśli dopasowywano je do cegieł to wymiar maksymalnie wynosiłby 25 cm.
Nie jestem znawcą szachulców ale "na moje oko" wszystkie elementy drewniane powinny
być drobniejsze i gęściej tak o połowę. Może gdy ładnie pomalujesz to nie będzie to takie widoczne.
Mariusz 72

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat