O łał, jaki odzew, fajowo.
Botan napisał(a):Może coś takiego?
Dzięki za propozycje, ale na zimowy kamuflaż, to ja się jeszcze porywać nie będę. W zasadzie zamierzałem jednak coś z malowań pudełkowych wykrzesać, ale skoro:
Michal napisał(a):Co do malowań pudełkowych - o ile dobrze pamiętam wyniki poszukiwań które kiedyś robiłem nie zgadzają się rodzaje kół.
...to będę musiał coś pokombinować (a łatwo nie będzie, bo mam tylko pudełkowe kalkomanie).
mnowogro napisał(a):Czemu nie można wykonać malowań pudełkowych?
Unimodels proponuje w instrukcji trzy malowania:
1. Maszyna z napisem "ФРУНЗЕ" (Frunze, o ile moja nieznajomość rosyjskiego pozwoliła na tłumaczenie) na lewym boku. Ok, w kalkach napis jest, nawet na obie strony.
2. Maszyna z nr. 912, którego na kalkach nie znajdziemy. Jest za to 908 (i krzaki do zimowego malowania wozu o tym numerze- czarne, a widziałem na wykonanych modelach zielone).
3. Maszyna o numerze 850 z napisem "СТАЛИН" (Stalin) na dziale, którego w kalkach nie ma.
Wygląda to tak, jakby opracowali nowe kalkomanie i zapomnieli uaktualnić instrukcji.
matejson napisał(a):No Tomek, wreszcie znalazłeś czas zrobić zdjęcia
Najwyższy czas... Właśnie- kombinuje co by przyzwoite zdjęcia uzyskać wreszcie, więc jakiekolwiek uwagi i rady w tym temacie chętnie przeczytam.
Michal napisał(a):Z ciekawości - jak szlifujesz gumowe bandaże na kołach? Parę 34-ek i pochodnych od UM robiłem i jedyne na co kląłem w trakcie to właśnie obróbka bandaży. A tobie dobrze wyszły.
Bandaży nie szlifowałem. Delikatnie obciąłem ostrym (specjalnie założone świeże ostrze) skalpelem- łatwo i przyjemnie się obrobiło.
piotr dmitruk napisał(a):Ja się nie znam, ale osłona jarzma lufy w modelu i na zdjęciach wygląda zupełnie inaczej- wycięcie pod lufą powinno być bardziej zaokrąglone i wypełnione. Czy tam będzie jeszcze jedna część? a i te boczne osłony w modelu są jakby zbyt duże...
Problem jest taki, że ja też się nie znam.
Jednak jak patrzę na zdjęcia na stronie
http://bronetehnika.narod.ru/su122/su122.html to mam wrażenie że tych osłon było więcej niż jeden rodzaj. I ten drugi (którego zdjęcia w tym wątku nie przedstawiają) bardziej pasuje do tego z modelu. Niemniej jednak jest "dziura", bo osłona na ruchomej części jest u dołu wyraźnie za krótka (niestety, nie zauważyłem tego przed sklejeniem).
Dziękuje wszystkim za komentarze.