Churchill Mk III [AFV Club 1/35]

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Churchill Mk III [AFV Club 1/35]

Postprzez PiterATS » poniedziałek, 3 lutego 2014, 14:39

Witam
Nowy ulepek, którego tematem jest model czołgu ciężkiego Churchill Mk III, w malowaniu kanadyjskiego 14-go pułku pancernego, z okresu nieudolnie zaplanowanego i przeprowadzonego desantu, na kamieniste plaże w okolicach Dieppe. Pojazd nosi nazwę własną "Cat" i podobnie jak wiele innych Churchillów, tak i ten został zniszczony przez niemiecką obronę, jeszcze na plaży. Zestaw z którego wykonałem model, do podstawowa odmiana Churchilla Mk.III z AFV'a. W związku z tym musiałem wprowadzić kilka zmian, by czołg dopasować do okoliczności desantu pod Dieppe. Dorobiłem wysokie rury wydechowe, brezent na tylnej płycie kadłuba, usunąłem też błotniki i tylną skrzynię wieży. Dodałem ponadto Friule, liny holownicze Eureki, oraz lufy km'ów Besa od RB. Lufy armaty nie wymieniałem, ponieważ toczona aluminiowa była w zestawie. Poprawiłem też oznaczenia pojazdu, ponieważ AFV, dla tego konkretnego czołgu, przygotował błędny numer seryjny, oraz dorobiłem napis z nazwą własną "CAT". Szczerze to nie miałem za bardzo pomysłu na prace wykańczające przy malowaniu modelu, więc w sumie jest jak jest :) Całości dopełniają dwie figurki kanadyjskich żołnierzy, które są nieco przerobionymi brytyjczykami od Dragona, z dodanymi żywicznymi główkami Horneta. Podłoże to kamienista posypka firmy Noch.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pzdr
PiterATS

Reklama

Re: Churchill Mk III [AFV Club 1/35]

Postprzez SilverKNZ » wtorek, 4 lutego 2014, 07:13

Podoba się!
-------------------------------------------------------------------------------
Moje dotychczasowe wypociny:
Mi8T / Mi 24A / Mi 26 Halo / Bell 212 / Wessex Has 1/ Panzer IV DAK / Ferdinand / ISU 152 / PzKpfw V Panther G / KV -2 / PzKpfw TIGER I
SilverKNZ

Powrót do Pojazdy wojskowe - galeria ukończonych modeli