Ostwind, 1:35, DML

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Ostwind, 1:35, DML

Postprzez bartek72 » poniedziałek, 10 marca 2014, 10:51

Nadszedł kres moich zmagań z Ostwindem (w moim przypadku słowo "zmagania" jest chyba najodpowiedniejsze).
Niestety w trakcie warsztatu Kuba Ś. wypatrzył na wewnętrznej powierzchni błotników ślady wypychaczy ( :P ), co skazało mnie na dość silne błocenie w celu zamaskowania tychże. W związku z tym postanowiłem zadziałać metodą jimenezką, czyli jaśniejszy siuwaks AK z gipsem nakładany pstrykaniem z pędzla, a potem ciemniejszy siuwaks bez gipsu. Niestety moje pstrykania zakończyło się dość niefortunnie - okazało się, że chlapanie ciemniejszym siuwaksem nie wyszło modelowi na zdrowie. Na powierzchni wcześniej popigmentowanej dookoła każdej kropki powstała plama z rozpuszczalnika tego siuwaksa... Jak już widziałem, że będzie kicha to postanowiłem sobie poszaleć, a co!
Proszę, już można się śmiać:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przybija mnie powtarzalność moich ostatnich błędów - w końcu ile razy trzeba coś zepsuć, żeby pojąć, że tak się nie da! Nie wszystko poszło jednak na marne - na podstawie tego modelu sformułowałem sobie założenia koncepcji "modulacji postkamuflażowej" ;) , wiem już jakim kolorem najlepiej malować lufy broni, wiem jak malować zardzewiałe ogniwa gąsienic, wiem jaki problem ma smartkitowski kadłub do Pz. IV i wreszcie zapisałem ile ogniw MT wchodzi do taśmy Pz. IV. Natomiast nadal leżę w dziedzinie "czipsów" i brudzingu i tu chyba się wiele nie zmieni :shy:
Pora chyba na jakąś własną drogę (jak na przykład koledzy nie leżący w ścisłym centrum ostatnich nurtów, a robiący świetne modele, czyli np. Mirek66, Marcin Szelenbaum, Artur Wałachowski), może ona dokądś mnie zawiedzie...:cool:
bartek72

Reklama

Re: Ostwind, 1:35, DML

Postprzez Adam Obrębski » czwartek, 13 marca 2014, 16:51

Bartek a weź siuwaks AK rozcieńcz i przejedź z tego jakby filtrem po niektórych kołach... zobaczysz jak od razu fajniej będzie to błotko na kołach wyglądało. Coś w stylu nierównomiernego schnięcia błota na poszczególnych kołach jezdnych. Nie kumam też tego białego nalotu, to w Twoim zamyśle miały być resztki zimowego malowania? Według mojej całkowicie subiektywnej oceny trochę psuje to odbiór modelu.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Powrót do Pojazdy wojskowe - galeria ukończonych modeli