Model malowany farbami i lakierami Gunze (kolor: Dark Yellow H403)
Dla niektórych może wash jest przesadzony, może brakuje jeszcze jakiś śladów eksploatacji itd. Już tłumaczę co chciałem osiągnąć. Do momentu położeniu lakieru bezbarwnego model był malowany standardowo czyli: podkład, kolor bazowy, lekkie cieniowanie, lakier bezbarwny (połysk) i kalki na koniec. Następnie powinienem położyć wash, mieszając farbę olejną z rozcieńczalnikiem MIGa. Tym razem wysmarowałem cały model czarną farbą olejną bez żadnych dodatkowych rozcieńczalników. Następnie po lekkim przeschnięciu papierem i wacikami ścierałem nadmiar farby. Np. na bocznych burtach ścierałem ruchami pionowymi aby pozostawić trochę farby dookoła nitów i we wszystkich zakamarkach. Było kilka miejsc z których nie dało się zbytnio farby wydobyć. Tyle. Na koniec zabezpieczyłem wszystko lakierem matowym. Jak dla mnie efekt jest bardzo zadowalający. Poćwiczę go jeszcze na kolejnych modelach, które czekają na ukończenie. Przydało by się jeszcze kilka poprawek ale na razie model uważam za ukończony. Na gąsienicach jest pigment Talensa. Niestety gąski są gumowe więc mimo podkładu, zabezpieczania pigmentu przy wykorzystaniu white spirit i ogromnych ilości lakieru bezbarwnego wilku miejscach pigment poodpadał.