ogólnoforumowy projekt grupowy vol.2 ANKIETA

Tutaj znajdziesz regulamin, oraz możesz zadawać wszelkie pytania związane z projektem.

Tematem OPG 2 będzie:

Ankieta wygasła czwartek, 17 września 2009, 22:59

Afryka 40-43
28
7%
Spagetti
19
5%
Korea 50-53
16
4%
Zmagania radziecko-fińskie
9
2%
Zima
8
2%
Śródziemie
14
4%
Nocnki
10
3%
W obcych rękach
26
7%
Demobil
33
9%
Wiatr zmian
7
2%
Sushi
38
10%
Reanimacja
20
5%
Propaganda
7
2%
Czerwony!
11
3%
W pustyni i w puszczy
1
0%
Wojna w zatoce
12
3%
Fantastycznie
11
3%
Retro
22
6%
Prototypy
10
3%
Dobre, bo polskie
17
4%
Zwierzyniec
7
2%
Filmowo
14
4%
Origami
2
1%
PRL
35
9%
Blond włosi użytkownicy
3
1%

Liczba głosów : 380

Re: ogólnoforumowy projekt grupowy vol.2 ANKIETA

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 15 września 2009, 10:32

Nie szczególarz. Po prostu prawnik-amator, szukający luk w 'przepisach'. Gdyby się cofnąć do lipca 1944 można by zbudować Chwata, czy inne poniemieckie ustrojstwo używane w Polsce lubelskiej przez LWP :). Chociaż intencją proponującego było zdaje się ograniczenie do powojennego okresu...

A co do cywili w PRL'u to też mi przyszły do głowy te wszystkie Beemki, Merce, Renault, Peugoty z lat 60-tych, 70-tych itp. Wystarczy polska rejestracja i już mamy PRL. Sam miałem (a dokładnie mój ojciec) takiego Renault rocznik chyba 1959 :).

Jarek
Jarek Gurgul

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez NOVAXIM » wtorek, 15 września 2009, 10:45

Jarek Gurgul napisał(a):A co do cywili w PRL'u to też mi przyszły do głowy te wszystkie Beemki, Merce, Renault, Peugoty z lat 60-tych, 70-tych itp. Wystarczy polska rejestracja i już mamy PRL. Sam miałem (a dokładnie mój ojciec) takiego Renault rocznik chyba 1959 :).

Dokładnie tak. Dla pacyfistów dodam jeszcze wspaniały temat polskich ciężarówek i samochodów specjalnych na ich bazie, jak śmieciarki (kto pamięta cały humn MPO?!), polewaczki (można dzieciom tłumaczyć co to takiego i do czego służyło!), mlekowozy (prowadzono z nich sprzedaż do kanek!). Co jeszcze :?:

P.S. Dziękuję za całkowicie słuszne uściślenie okresu PRL. ;o)
NOVAXIM

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 15 września 2009, 10:46

Jarek Gurgul napisał(a):Wystarczy polska rejestracja i

..i rdza :>
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez draz » wtorek, 15 września 2009, 10:54

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):draz, a co z garbusami? trabantami? volskwagenami transporterami?
nie jeżdziły po polsce?

Jarek Gurgul napisał(a):A co do cywili w PRL'u to też mi przyszły do głowy te wszystkie Beemki, Merce, Renault, Peugoty z lat 60-tych, 70-tych itp. Wystarczy polska rejestracja i już mamy PRL. Sam miałem (a dokładnie mój ojciec) takiego Renault rocznik chyba 1959 :).

Jarek

No tak, Trabant owszem, Garb również, Eltek jak najbardziej. Nie zapomnijmy o Fordzie mustangu (Niemen takiego miał), o Porsche 911 (Rodowicz), niejeden wybitnie sportowy mercedes itp. Z PRL'em kojarzą się jak mało co. Cywilnie to można pod to podciągnąć wiele rzeczy, bo w sumie to wszystko wtedy mogło do Polski trafiać. Rozumowałem, że skoro PRL, to mówimy o wytworach PRL. A tak to mogę sobie poskładać Porsche 911 Turbo i będzie, że PRL.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Andrzej Hołowacz » wtorek, 15 września 2009, 11:16

Jarek Gurgul napisał(a):A co do cywili w PRL'u to też mi przyszły do głowy te wszystkie Beemki, Merce, Renault, Peugoty z lat 60-tych, 70-tych itp. Wystarczy polska rejestracja i już mamy PRL.

Noooo i już mamy super temat !

"Czarna Wołga" powraca !

http://polskalokalna.pl/wiadomosci/podkarpackie/news/widmo-czarnej-wolgi-powraca,1159927

:twisted: :twisted: :twisted:
Pozdrawiam
Andrzej Hołowacz

siara1939 napisał(a):Sklejaj sobie i moze za pare lat tez bedziesz mial paru pochlebcow, coby w Twoich warsztatach wypisywali achy i echy....A pozatym, jak Ci się tak tutaj nie podoba, to wiesz co mozesz zrobic, aby taka sytuacja Cie wiecej nie irytowala.
Andrzej Hołowacz

Postprzez LordDisneyland » wtorek, 15 września 2009, 12:02

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
Jarek Gurgul napisał(a):Wystarczy polska rejestracja i

..i rdza :>

Chyba że ktoś ma model Trabanta w planach ;o)
Czy pod PRL podciągniem również obce wojska stacjonujące w tym okresie w Polsce bądź przebywające tu na ćwiczeniach i manewrach Układu Warszawskiego?
Born to lose - out to lunch
- Ian "Lemmy" Kilmister
LordDisneyland

Postprzez TGMJ » wtorek, 15 września 2009, 12:06

draz napisał(a):
Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):draz, a co z garbusami? trabantami? volskwagenami transporterami?
nie jeżdziły po polsce?

Jarek

No tak, Trabant owszem, Garb również, Eltek jak najbardziej. Nie zapomnijmy o Fordzie mustangu (Niemen takiego miał), o Porsche 911 (Rodowicz), niejeden wybitnie sportowy mercedes itp. Z PRL'em kojarzą się jak mało co. Cywilnie to można pod to podciągnąć wiele rzeczy, bo w sumie to wszystko wtedy mogło do Polski trafiać. Rozumowałem, że skoro PRL, to mówimy o wytworach PRL. A tak to mogę sobie poskładać Porsche 911 Turbo i będzie, że PRL.

Osobiście też uważam, że temat PRL jest mocno do bani (unikając mocniejszych stwierdzeń), zero ciekawych figurek, PRL-owskich samochodów brak, pozostają jedynie smutne teciaki i migi.
No chyba, że zastosujemy zaprezentowaną przez niektórych interpretację wg której można np wykonać model A-7, bo jest więcej niż prawdopodobne że wysyłano oficerów LWP jako konsultantów/obserwatorów do Wietnamu więc tam mieli okazję się z takimi samolotami zetknąć. (tyle tylko, że moim skromnym zdaniem takie interpretacje są mocno na siłę)
eternal jihad
TGMJ

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 15 września 2009, 12:23

TGMJ napisał(a): zero ciekawych figurek, PRL-owskich samochodów brak, pozostają jedynie smutne teciaki i migi.

lub odrobina wyobraźni.

mi osobiście temat 'prl' tez do gustu nie przypadł, ale wbrew pozorom jest jednym z ciekawszych, bo dajacych duże pole do posu własnie w temacie orygonalnych kreacji.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez RAV » wtorek, 15 września 2009, 12:40

TGMJ napisał(a):temat PRL jest mocno do bani (...), zero ciekawych figurek

Kiedyś na wystawie widziałem pałującego ZOMOwca, przerobionego z Niemca rzucającego granat. Pod nogami miał zmiętolony transparent "Solidarności", aczkolwiek pałowany nieszczęśnik nie zmieścił się na podstawce.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez NOVAXIM » wtorek, 15 września 2009, 14:17

shivadog napisał(a):Mam uwagę, tematy: Spagetti i Wojna w Afryce, zawierają się w temacie Śródziemie, więc może wszzyscy głosujący na nie powinni zagłosować na Śródziemie, żeby głosy się nie rozdzielały bez sensu...

Kolega nie pojął jeszcze istoty demokracji. :(
A przypomnę tylko, że kolektyw nie jest silną stroną demokracji i ma mało z nią wspólnego. Zasady funkcjonowania kolektywu i jego wykorzystanie dla celów wychowania przedstawił i spopularyzował radziecki pedagog A.S. Makarenko.

Ale podwójne oddawanie głosu (na tzw. dwie ręce) jak najbardziej do demokracji pasuje. :lol:
NOVAXIM

Postprzez spiton » wtorek, 15 września 2009, 15:21

Myślę, że jak po pierwszym etapie wyłonią się ze dwa-trzy tematy przewodnie, to należałoby zrobić dogrywkę. Wtedy wynik będzie lepiej oddawał preferencje użytkowników. Zwłaszcza przy takim rozbiciu głosów.
Ostatnio edytowano wtorek, 15 września 2009, 15:39 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Postprzez Arkady72 » wtorek, 15 września 2009, 15:28

"Sa 3 metody glosowania
pierwsza przez aplauz.
Druga to losowanie kulek
sa kulki czarne i kulki czerwone...
Czarna za...
lub odwrotnie
czarna za....czarna przeciw biala za... "

Widze, ze moj temat faworyt przegra z kretesem...
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez shivadog » wtorek, 15 września 2009, 15:41

NOVAXIM napisał(a):Kolega nie pojął jeszcze istoty demokracji.

Z tą demokracją to różnie bywa. Według mnie ankieta powielająca te same tematy pod różnymi nazwami (różny stopień sprecyzowania) powoduje, że temat traci szanse. To nie ma nic wspólnego z demokracją akurat.
Tak jak głosowanie na fotę miesiąca - jak są 3 pancerne i 1 lotniczy (tak na rybę rzucam), powoduje, że przy założeniu, że jest mniej więcej po równo pancerniaków i lotników nie daje szans tematowi pancernemu (teoretycznie). Oczywiście lotnicy mogą głosować na pancerne i przeciwnie, ale myślę, że statystyka i budowa ankiety ma tu ogromne znaczenie. Niestety w prosty sposób nie da się tego wyrównać.
Myślę, że preselekcja, powiedzmy 5 tematów i dogrywka mogłaby pokazać zupełnie inny wynik, choć nie jest to pewne.
shivadog

Postprzez draz » wtorek, 15 września 2009, 15:48

Chwila moment, w fotce miesiąca nie głosujemy na model, ale na fotkę. Na jakość zdjęcia, kompozycję, całokształt. Na graficzne przedsatwienie rzeczywistości, a nie rzeczywistość.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez greatgonzo » wtorek, 15 września 2009, 15:54

Właśnie! Z tym, że że nawet najbardziej skopana fotka samolotu jest ładniejsza od najlepszej technicznie fotki czołgu.
greatgonzo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regulamin, pytania i odpowiedzi