Rozpoczęły się przygotowania do kolejnego projektu.
Tym razem na warsztat idzie B-grupowy Opel Manta 400 z Rajdu Ypres 24, załogi Jimmy McRae / Arthur Rob.

Jest to pierwsza z przynajmniej czterech zaplanowanych Mant i zarazem pierwszy model Belkitsa jaki zrobię.
Przed Wami ''inbox'' plus dodatki, których użyję do budowy tego auta. Na początek karoseria Opla.

Zestaw zawiera blaszki i materiałowe pasy oraz maski szyb. Moim zdaniem to bardzo dobre rozwiązanie, gdyż nie trzeba osobno dokupować waloryzacji jak ma to miejsce np. w Beemax.

Odbłyśniki lamp pokryte są już chromem. Zestaw oferuje kilka rodzajów przednich lamp, dzięki czemu jest podatny na modyfikacje.

Kalki modelu jakościowo wyglądają bardzo dobrze, a czy takie są to okaże się podczas produkcji.

Poza oponami w zestawie znajdziemy również gumowe chlapacze. Dodatkowo mam zamiar wzbogacić opony o znaczniki od Decalcas.

Podobnie jak z lampami zestaw oferuje dwa rodzaje felg - kolejne udogodnienie, jeśli ktoś zdecyduje się na model w alternatywnych barwach. Minusem jest natomiast brak wentyli i słabo widoczne śruby. Dlatego zastosuję dodatki od scalecars.online
takie jak śruby heksagonalne V.3 (SCO-R015) i wentyle (SCO-R002).

Producent zapomniał dodać w opisie, że tylna i boczne szyby samochodu powinny być przyciemnione.
Mam zamiar przyciemnić je farbą Tamiya TS-71 Smoke.

Poniżej zdjęcia pozostałych ramek z częściami, których jest sporo, co mnie osobiście cieszy. Podoba mi się, że dużo części takich jak skrzynia biegów, wał napędowy czy wydech jest osobno, co w procesie składania modelu ułatwia malowanie. Dzięki temu nie trzeba spędzać godzin na maskowaniu.

Jedną z modyfikacji jaką zaplanowałem w modelu jest wstawienie przełączników na desce rozdzielczej Opla. Do tego celu użyję produktu scalecars.online (SCO-R001).

Z karoserii znikną nity mocujące tylne nadkola. W ich miejsce trafią nity (SCO-R008).
Kolejnym dodatkiem będą zamki w drzwiach (SCO-R007) - również produkcji scalecars.online

Tył foteli oklejony zostanie kewlarem od Scale Motorsport.

We wnętrzu modelu pojawią się przewody. Do ich wykonania użyję produktów Top Studio (TD 23201 oraz TD 23202),
a także złączek hydraulicznych scalecars.online (SCO-R006).

Do weatheringu zastosuję standardowo produkty Tamiya Weathering Master - Set B,C,D.

I na koniec podstawowa paleta barw przewidziana na Opla Mantę 400.