Witam ponownie
Coś tam się skleja i maluje. W chwili obecnej kończę malowanie górnej części nadwozia i nosa, a sekcje boczne powędrowały już na swoje miejsce. Malowanie jak zwykle bez zmian u mnie, czyli chemia Mr. Hobby w następującej kolejności:
Podkład szary 1200
Czarny połysk (seria C)
Złoty (seria C)
Lakier bezbarwny GX100
Jako że model będzie przedstawiać bolid po wyścigu (dojechał do mety, co dla tego samochodu już było osiągnięciem samym w sobie

) zrobiłem nieco zabrudzeń. W pierwszej kolejności linie podziału itp. zapuściłem brązowym kolorem Vallejo. Następnie starłem nadmiar i aerografem zaaplikowałem siuwaksa Miga Damp Earth, kumulując go w zagłębieniach w okolicy kół i na spodzie. Gdy stwardniał usunąłem nadmiar przeciągając pędzlem, rolując patyczkiem z wacikiem i tapując gąbką. Na koniec dodałem imitację rozbryzgów drobinek różnorakiego syfu drogowego i owadów, strzepując z pędzla najpierw migowski łosz Dark Brown, potem szarą emalię Tamiyi i na koniec białą emalię Humbrola.
Wykonując zabrudzenia opierałem się na zdjęciach z epoki. Tych konkretnych, gdzie widać powyścigowy brud jest stosunkowo mało, a niestety zdjęcia współczesne nie są wiarygodne- dawniej bolidy brudziły się o wiele, wiele bardziej z uwagi na mniejszą sterylność i toru i boksów.
Dodatkowo zrobiłem odrapania farby na poziomym panelu nad pedałami, które zauważyłem na zdjęciu archiwalnym. Jako że element jest z blachy wystarczyło tylko go odrapać w odpowiednich miejscach.

Zaczynam tez już kompletować akcesoria do zbudowania imitacji Pit Lane toru Monza z 1971r. Mam już podstawowe narzędzia o odpowiednich rozmiarach i figurkę żywiczną Emersona Fittipaldiego z firmy E.Jan. Jak na żywiczny niskonakładowy i niszowy produkt, to trzeba przyznać że wygląda bardzo ok. Odlew jest doskonały, poza naturalna z naturalnie układającymi się fałdami kombinezonu, do tego dochodzi zestaw kalkomanii imitujących naszywki z logotypami zespołu i sponsorów- rzecz spotykana w tego typu figurkach praktycznie nigdy. No i najważniejsze- widać że to E. Fittipaldi i przy odpowiednim pomalowaniu powinno być dobrze

Pozdrawiam